14 Μαρ 2011

Νέα παρέμβαση του Κώστα Κόλλια στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου για τον ΕΛΓΑ


Τον κίνδυνο να μείνει ανασφάλιστη η γεωργική παραγωγή και οι Έλληνες αγρότες απροστάτευτοι απέναντι σε φυσικές καταστροφές, λόγω του απαράδεκτου νόμου που ψήφισε η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για τον ΕΛΓΑ, ανέδειξε..
για μία ακόμη φορά ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, στα πλαίσια συζήτησης στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Στην ομιλία του ο κ. Κόλλιας, απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Σε ό,τι αφορά τον ΕΛΓΑ, κύριε Υπουργέ, δυστυχώς -και λυπάμαι που θα το πω- τον διαλύσατε. Ένα φορέα αξιόπιστο, έναν οργανισμό που ήταν δίπλα στον αγρότη, που του έδινε την ελπίδα ότι θα μπορεί να τον στηρίξει, να καλύψει τις ζημιές του σε μία ώρα δύσκολη, δυστυχώς τον καταστήσατε έναν αναξιόπιστο οργανισμό, ο οποίος δεν έχει καμία απολύτως υποχρέωση και τις υποχρεώσεις τις έχουν μόνο οι αγρότες. Σε δύο μήνες, κύριε Υπουργέ, όταν θα κληθούν οι αγρότες να πληρώσουν τα ασφάλιστρα, θα τρίβετε τα μάτια σας. Θα βρεθείτε μπροστά σε ένα τέτοιο αδιέξοδο που δεν το έχετε φανταστεί.
Πιστεύω ότι θα έχετε πάρει τα μηνύματα από την περιφέρεια, κύριε Υπουργέ, γιατί πριν λίγο καιρό βγήκε στη δημοσιότητα η κατάσταση με τα ασφάλιστρα και θα κληθούν οι αγρότες να πληρώσουν 1.000 ή 2.000 ευρώ, για να καλύψουν την παραγωγή τους. Να σας θυμίσω για την Κορινθία ότι η επιτραπέζια σταφίδα φθάνει στα 65 ευρώ και τα 70 ευρώ στην Καβάλα. Βέβαια, όταν θα έρθει η ώρα και οι αγρότες δεν θα μπορούν να πληρώσουν, φροντίσατε, κύριε Υπουργέ, στο νόμο που ψηφίσατε πέρυσι, να γίνει η είσπραξη με το νόμο περί δημοσίων εσόδων. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό κύριε Υπουργέ; Σημαίνει ότι ο αγρότης δεν θα πάρει ασφαλιστική ενημερότητα, δεν θα πάρει στη συνέχεια φορολογική ενημερότητα, δεν θα μπορεί να πάει στη λαϊκή, δεν θα μπορεί να βγάλει αγροτικό αυτοκίνητο, δεν θα μπορεί να κάνει αγοραπωλησίες των κτημάτων του και, εάν συνεχίσετε να εφαρμόζετε τον νόμο, στο τέλος θα του πάρετε και την περιουσία.
Υπολογίζετε κύριε Υπουργέ, ότι θα εισπράξετε 170.000.000. Θα διαπιστώσετε ότι δεν θα εισπράξετε ούτε τα μισά. Αλλά, έστω, ας πούμε ότι θα τα εισπράξετε. Ξέρετε ποιο είναι το κόστος του ΕΛΓΑ σε αποζημιώσεις και σε λειτουργικά έξοδα, σύμφωνα με το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας; Πάνω από 350.000.000. Το έχει πει και ο Εισηγητής σας, όταν συζητήσαμε το σχέδιο νόμου. Πού θα τα βρείτε αυτά τα χρήματα; Βεβαίως, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει καμία απολύτως υποχρέωση εκ μέρους του ΕΛΓΑ. Όταν θα διαπιστώνετε από τον ισολογισμό σας ότι δεν έχετε αυτά τα ποσά για να τα καταβάλλετε στους αγρότες, τότε έχετε φροντίσει να διασφαλίσετε τα συμφέροντα του ΕΛΓΑ και να πείτε στον αγρότη «με συγχωρείτε, κύριε, δεν μπορώ να σας πληρώσω, διότι δεν μου το επιτρέπει ο ισολογισμός».
Έχετε προβλέψει, επίσης, σε περιπτώσεις, όπου έχουμε εκτεταμένες και επαναλαμβανόμενες ζημιές είτε να ανεβάσετε το ασφάλιστρο, να το πάτε 80-100 ευρώ, δεν ξέρω πόσο, ή να μειώσετε το ποσοστό της ζημιάς. Και το είχα πει στην εισήγησή μου για τον ΕΛΓΑ, έτσι φωτογραφίζετε τα σταφύλια της Κορινθίας, τα πορτοκάλια της Άρτας και της Αργολίδας,  τους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας και της Πέλλας, όπου έχουμε συχνές ζημιές, επαναλαμβανόμενες και ευρείας εκτάσεως. Είναι βέβαιο ότι οι παραγωγοί σε αυτούς τους νομούς και αλλού θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων στο μέλλον.
Με αυτά τα μέτρα, με αυτές τις πρωτοβουλίες, με αυτό το νόμο που ψηφίσατε για τον ΕΛΓΑ έχετε υποθηκεύσει το μέλλον των αγροτών και λυπάμαι πολύ, κύριε Υπουργέ, που θα σας πω ότι αυτά και όλη η πολιτική σας συνολικά θα αποτελέσουν την ταφόπλακα για το γεωργικό τομέα, για τον αγροτικό χώρο, για ολόκληρη την περιφέρεια.»