18 Φεβ 2011

Ο Γιώργος Δέδες για την επιστροφή των Κορινθιακών Κούρων


Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ. Γιώργου Δέδε, σήμερα  πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο του, με τον κ. Κων/νο Σ. Ι. Κίσσα Προϊστάμενο της ΛΖ΄ ΕΠΚΑ. 
Ο κ. Κίσσας ενημέρωσε τον κ. Δέδε αναλυτικά... για τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στους αρχαιολογικούς χώρους της Κορινθίας και είναι υπό την εποπτεία της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Οι δύο θεσμικοί παράγοντες συμφώνησαν σε μία μόνιμη συνεργασία επί θεμάτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που αφορούν το Νομό.
       Μετά τη συνάντηση ο κ. Δέδες προέβη σε δηλώσεις αναδεικνύοντας ως κυρίαρχο θέμα την επιστροφή των Κορινθιακών Κούρων στο Μουσείο της Κορίνθου. Σχετικά ο κ. Δέδες επεσήμανε: «Εκτιμώ ότι με την άμεση επιστροφή των Κορινθιακών Κούρων στην Κορινθία η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού θα έχει τη δυνατότητα να αποδείξει έμπρακτα τη βούλησή της για την προώθηση του αιτήματος επιστροφής ελληνικών αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε Μουσεία και συλλογές του εξωτερικού, καθώς αυτό δεν αποτελεί ευκαιριακή επικοινωνιακή επιλογή της χώρας μας, αλλά απορρέει από την ουσιαστική Αρχή Δικαίου ότι δηλαδή, εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, οι αρχαιότητες πρέπει να εκτίθενται στη γενέθλια γη τους».
       Στη συνέχεια ο κ. Δέδες τόνισε ότι: « Η Ελληνική Πολιτεία με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση («Πρόγραμμα Καλλικράτης») έχει αναγάγει σε κορυφαία πολιτική επιλογή την αποκέντρωση και την ανάπτυξη της Περιφέρειας. Το Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου, όπως με ενημέρωσε ο κ. Κίσσας, πληροί όλα τα μέτρα ασφάλειας καθώς διαθέτει το επιστημονικό προσωπικό αλλά και τον απαραίτητο, σύγχρονο εξοπλισμό για την προστασία των εκθεμάτων του. Πεποίθησή μου είναι ότι η ΛΖ΄ ΕΠΚΑ έχει αποδείξει ότι αυτές οι κατάλληλες συνθήκες υπάρχουν στην Κορινθία. Η επιστροφή των δύο Κορινθιακών Κούρων θα αποτελέσει πόλο έλξης των επισκεπτών συντελώντας στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Η Κορινθία και η Περιφέρεια Πελοποννήσου από αυτή την επιστροφή των Κούρων έχουν πολλά να ωφεληθούν».
     Επίσης εξετάζω θετικά την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου της επανέκθεσης αιθουσών και της ανακαίνισης του Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου και θα πάρω τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση γιατί θεωρώ ότι το έργο αυτό βασική υποδομή στην  ανάδειξη και προστασία των μνημείων μας.