18 Φεβ 2011

8 Ρίχτερ στην εκπαίδευση


Ως το 2012 όλες οι χώρες της Ε.Ε. καλούνται να προσαρμοστούν στο οκτάβαθμο πλαίσιο.
Ενα ακόμη μέτωπο στην εκπαιδευτική κοινότητα είναι έτοιμο να πυροδοτήσει το υπουργείο Παιδείας, ανοίγοντας την τρίτη...
και τελευταία φάση της συγκρότησης του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, την αντιστοίχιση των προσόντων από όλες τις μορφές εκπαίδευσης στα οκτώ επίπεδα του πλαισίου.

Τα ιδρύματα πενταετών σπουδών (Πολυτεχνεία, Γεωπονικές Σχολές) ζητούν κατάταξη πάνω από άλλα ΑΕΙ, ενώ τα ΤΕΙ και τα κολέγια διαγκωνίζονται για μια θέση στο ίδιο επίπεδο με τα πανεπιστήμια. Τα δε κολέγια έχουν προειδοποιήσει ακόμη και για προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Εν ολίγοις, έχει ήδη προσδιοριστεί το πεδίο μάχης όπου θα διεξαχθεί η απόπειρα ταξινόμησης στην οκτάβαθμη κλίμακα των λεγόμενων «μαθησιακών αποτελεσμάτων» (ο όρος του μέλλοντος) που έχουν αποκτηθεί από όλες τις μορφές εκπαίδευσης και κατάρτισης, και μάλιστα ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο αυτά αποκτήθηκαν.
 
Εκεί βρίσκεται και το «κλειδί» για την κατανόηση της ευρωπαϊκής πολιτικής, αλλά και της σχετικής διαμάχης, καθώς από τη μια ανοίγει απεριόριστα η αγορά της εκπαίδευσης, με μόνη προϋπόθεση την πιστοποίηση και όχι τη μορφή εκπαίδευσης (τυπική, μη τυπική, άτυπη), και από την άλλη ενισχύονται περαιτέρω οι στόχοι της κινητικότητας και της σύνδεσης με την αγορά εργασίας.

Λίγες μέχρι τώρα χώρες-μέλη της Ε.Ε. έχουν ανταποκριθεί, αλλά μέχρι το 2012 όλες καλούνται να έχουν προσαρμοστεί στο οκτάβαθμο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο (χωρίς κατ' ανάγκην να έχουν τον ίδιο αριθμό επιπέδων -η Ιρλανδία, λ.χ., έχει 10βαθμη κλίμακα). Η βασική κατάταξη ορίζει:

**Επίπεδο 8: διδακτορικές σπουδές.

**Επίπεδο 7: μεταπτυχιακές σπουδές.

* Επίπεδο 6: πτυχία ΑΕΙ (δεν αποκλείεται εσωτερική διαβάθμιση για Πανεπιστήμια-ΤΕΙ)

* Επίπεδο 5: πτυχία σύντομου κύκλου σπουδών, βάσει «Μπολόνιας».

* Επίπεδο 4: μεταδευτεροβάθμια.

* Επίπεδο 3: Λύκειο.

* Επίπεδο 2: Γυμνάσιο.

* Επίπεδο 1: Πρωτοβάθμια.

ΠΗΓΗ: enet.gr