18 Φεβ 2011

Η Αθηνά Κόρκα για τα κλειστά επαγγέλματα και το φορολογικό νομοσχέδιο


Με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου των κλειστών επαγγελμάτων η πρ. Βουλευτής κα Αθηνά Κόρκα δήλωσε :


Α) ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Η ΝΔ τάχθηκε κατ’ αρχήν υπέρ της φιλοσοφίας της απελευθέρωσης των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων. Στην προκειμένη περίπτωση..
όμως:
α)Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο  μιλάει για κατάργηση περιορισμών στην άσκηση επαγγελμάτων αλλά δεν έχει γίνει καμία μελέτη κοινωνικών επιπτώσεων ,που να τεκμηριώνει το δημόσιο συμφέρον από το άνοιγμα  επαγγελμάτων.
β) Ως ώρας, δεν γνωστοποίησε η κυβέρνηση κανένα κατάλογο με κλειστά επαγγέλματα. Πόσα και ποια είναι; Είναι 50 είναι 100; Κατ’ ουσίαν ζήτησε η κυβέρνηση από την βουλή να δώσει <<εν λευκώ>> έγκριση και εξουσιοδότηση για τις μετέπειτα ρυθμίσεις με Προεδρικά Διατάγματα.
Όσον αφορά, τις ρυθμίσεις για τους μηχανικούς στηρίζει την απελευθέρωση του επαγγέλματος, στην κατάργηση των ελάχιστων  αμοιβών των μηχανικών.
ενώ ταυτόχρονα
1)Αγνοεί η κυβέρνηση τις επιπτώσεις από την μείωση ελάχιστων αμοιβών που είναι:
-η μείωση πόρων ασφαλιστικών ταμείων
-η μείωση εσόδων από παρακρατήσεις φόρων
-η μείωση εσόδων από την  παρακράτηση ΦΠΑ
2)Βέβαια την ίδια στιγμή καθορίζει ελάχιστη αμοιβή μηχανικών  για τις ρυθμίσεις περί ημιυπαίθριων χώρων και την ελάχιστη αμοιβή  των ενεργειακών μηχανικών.
Β) ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ
 Παρά το γεγονός ότι υπάρχει αναστάτωση στα πολεοδομικά γραφεία ,λόγω εφαρμογής του <<Καλλικράτης>> .’Οπως γνωρίζουμε, οι πολεοδομίες υπάγονται από 01-01-11 στους Δήμους. Δεν έχουν υπάρξει ακόμα ρυθμίσεις για τα ΣΧΟΠ (Συμβούλια Χωροταξίας Οικισμών και Περιβάλλοντος) και ΕΠΑΕ (Επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου).
Υπάρχει πληθώρα αιτήσεων πολιτών, πάνω από 500,000 αιτήσεις, για τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων. Σαν να μην έφταναν αυτά, το Υπουργείο Εσωτερικών <<σαν κεραυνός εν αιθρία>> για λίγες ώρες έφερε το διάταγμα ότι αναδρομικά οι τακτοποιούντες ημιυπαίθριους και υπόγεια θα πρέπει να καταβάλλουν στους δήμους Δημοτικά τέλη και υποχρεώσεις και ΤΑΠ(Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) για τα  επιπλέον τετραγωνικά μέτρα ,από την περίοδο κατασκευής του έργου εμπεριέχοντας βέβαια και πρόστιμα στην καταβολή.
Μετά την γενική κατακραυγή <<άρον άρον>> απέσυρε την εγκύκλιο η κυβέρνηση . Ποιος μας βεβαιώνει ότι δεν θα την επαναφέρουν σε ανύποπτο χρόνο; Δεν θεωρείται απάτη εκ των υστέρων  και μετά τον νόμο να βάλει κάποιος πρόσθετες επιβαρύνσεις;
   Γ)ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ετοιμάζεται η κυβέρνηση να φέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ,που κατά κανόνα βασίζεται στην αυστηροποίηση των ποινών για την απόδοση οφειλών, φόρων, τελών και εισφορών από το 1ο Ευρώ. Με την λογική του αυτοφώρου ,δείχνει να αγνοεί παντελώς το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις έχουν αποστραγγιστεί πλέον. Ένας φορολογικός νόμος πρέπει να αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης για προσέγγιση νέων επενδύσεων  και ταυτόχρονα για αύξηση εσόδων. Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο αγνοούνται εντελώς οι προϋποθέσεις για ανταγωνιστικότητα και προσέλκυση επενδύσεων.