1 Φεβ 2011

Απόψε συζητείται στη Βουλή η τροπολογία της ΝΔ για το άσυλο


Απόψε το απόγευμα  θα συζητηθεί στη Βουλή η τροπολογία που κατέθεσε η ΝΔ για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, με τη σημερινή του μορφή.Ουσιαστικά, η ΝΔ ζητά σε περίπτωση τέλεσης ποινικού αδικήματος σε πανεπιστημιακό χώρο να μπορεί..
η αστυνομία να παρεμβαίνει με απλή καταγγελία, χωρίς να χρειάζεται η άδεια από τις πρυτανικές αρχές (κατάργηση των άρθρων 5-9 του νόμου Γιαννάκου 3549/2007).

Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι «διατηρούνται οι γενικές αρχές του πανεπιστημιακού ασύλου υπό την αυτονόητη μορφή της διασφάλισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, οι οποίες, ούτως ή άλλως, προστατεύονται από θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος».

Τη Δευτέρα, η ΝΔ επανήλθε στο θέμα του ασύλου, με αφρομή «σημερινά θλιβερά γεγονότα στη Νομική Σχολή, όπου ακραία στοιχεία διέκοψαν βίαια τη διαδικασία των εξετάσεων, εξυβρίζοντας και απειλώντας τους φοιτητές» και τα οποία, σύμφωνα με τη ΝΔ, «καταδεικνύουν -άλλη μια φορά - τη χρεοκοπία του ευτελισμένου θεσμού του ασύλου» και την «επιτακτική ανάγκη» της κατάργησης του ασύλου.

«Για ποιο άσυλο, λοιπόν, επιμένει να μιλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ; Για το άσυλο που υπάρχει για να προστατεύει τις μειοψηφίες που καταπατούν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και τις ακαδημαϊκές ελευθερίες;», συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Η κατάργηση του ασύλου, όπως ήδη έχει προτείνει η ΝΔ, είναι, πλέον, επιτακτική ανάγκη. Επιτέλους, φτάνει πια ο στρουθοκαμηλισμός».

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του ασύλου. Εντούτοις, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι η λύση στο πανεπιστημιακό άσυλο και τη διαχείρισή του θα δοθεί μέσα από τη συνολική αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας των ΑΕΙ.

Υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος χαρακτήρισε τους Πρυτάνεις «θύματα» αφού, όπως υποστήριξε, φοβούνται τις αντιδράσεις μερίδας φοιτητών. Κατά της κατάργησης του ασύλου έχουν ταχθεί ήδη ΚΚΕ και Συνασπισμός.

το Βημα on line