1 Φεβ 2011

Τη συγχώνευση εκατοντάδων δημοσίων φορέων δρομολογεί η κυβέρνηση


Νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση δεκάδων δημοσίων οργανισμών, τη συγχώνευση εκατοντάδων φορέων, αλλά και το κλείσιμο πλήθους δημοσίων επιχειρήσεων θα καταθέσει στη Βουλή... μέχρι το τέλος του μήνα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος.

 Τη νέα διαδικασία που θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 δρομολογούν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, το γραφείο του υπουργού Επικρατείας και η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, που συντάσσουν το σχετικό Μητρώο Φορέων του Δημοσίου. Ήδη, έχει συνταχθεί ένας κατάλογος με τους προς συγχώνευση οργανισμούς, ο οποίος θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη του μήνα στην Βουλή. Είναι ενδεικτικό πως από την «εκκαθάριση» δεν έχει εξαιρεθεί κανένα υπουργείο.

Ο δραστικός περιορισμός του αριθμού των δημοσίων φορέων, οργανισμών και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου προχωρεί με κριτήριο τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν, τις αρμοδιότητες τους, αλλά κυρίως με το εάν το αντικείμενό τους δικαιολογεί το κόστος λειτουργίας τους. Δεν λαμβάνεται υπόψη το εάν αυτοί οι φορείς είναι κερδοφόροι ή ζημιογόνοι ή εάν πρόκειται για ιδρύματα και οργανισμούς ιστορικής σημασίας και παράδοσης.

Η κατάργηση των δημόσιων οργανισμών, φορέων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ουσιαστικά θα οδηγήσει σε δραστική μείωση του αριθμού των νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο, καθώς οι οργανικές θέσεις που καταργούνται παύουν να ισχύουν.

το Βήμα on line