1 Φεβ 2011

Επιστολή του υπουργείου Παιδείας στους δημάρχους για τον «Καλλικράτη» στα σχολεία


Προτάσεις από τους δημάρχους για τις συγχωνεύεις  και ιδρύσεις νέων σχολικών μονάδων ζητά με επιστολή της η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» στα σχολεία που έχει ήδη εξαγγείλει το υπουργείο.Στην επιστολή της η κ. Χριστοφιλοπούλου αντιπαρέρχεται το κλίμα αντιδράσεων που έχει καταγραφεί..
το προηγούμενο διάστημα από τις τοπικές κοινωνίες, τονίζοντας ότι «φιλοσοφία όλων των δράσεων μας είναι το συμφέρον του μαθητή και η ποιότητα της παρεχόμενης Εκπαίδευσης».

Παράλληλα αποσαφηνίζει ότι τα κριτήρια των συνενώσεων - ιδρύσεων σχολικών μονάδων είναι παιδαγωγικά, όπως η εφαρμογή των προγραμμάτων σπουδών και των καινοτόμων δράσεων του Νέου Σχολείου αλλά και η απόσταση, το οδικό δίκτυο, οι καιρικές συνθήκες κάθε περιοχής, τονίζοντας ότι η διαδικασία συνενώσεων ιδρύσεων είναι ιδιαίτερη για κάθε περίπτωση χωριστά.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται, επίσης, ότι από τις συνενώσεις σχολείων εξαιρούνται απομακρυσμένες, δύσβατες και ακριτικές περιοχές.

Εκτός των άλλων η κυρία Χριστοφιλοπούλου στην επιστολή της αναφέρει πως με γνώμονα τις αρχές της αποκέντρωσης και της περιφερειακής ανάπτυξης και σε συνδυασμό με τα δημογραφικά στοιχεία της κάθε περιοχής, η διαδικασία των συνενώσεων - ιδρύσεων σχολείων είναι ιδιαίτερη για κάθε περίπτωση χωριστά. 
Κάθε περιοχή  που εμφανίζει ικανοποιητικούς δείκτες οικονομικής ανάκαμψης και αυξητική τάση μετοίκησης πληθυσμού, εξετάζεται  με ιδιαίτερη προσοχή.