25 Ιαν 2011

Προς προκαταρκτική επιτροπή για το σκάνδαλο Siemens

    Αργά χθες το βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens και τα κόμματα φαίνεται να συμφωνούν με την ανάγκη συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής για περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών.

Στο μεταξύ, αποζηµίωση από τη Siemens για λογαριασµό του...
Ελληνικού Δηµοσίου θα επιδιώξει η κυβέρνηση, προαναγγέλει επιστολή του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, η οποία απαιτεί από τη διοίκηση της εταιρείας να συµβάλλει στην αποκάλυψη της αλήθειας σχετικά µε το σκάνδαλο που εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τον δηµόσιο βίο της χώρας.

«Η εξεταστική ομόφωνα αποφάσισε και προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης»
αναφέρει σε χθεσινή δήλωσή του ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης, επισήμανε πάντως ότι η επιτροπή «δεν έχει αρμοδιότητα να προβεί στον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων ή των ταμείων τους».
Άφησε επιπλέον αιχμές για καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης στον έλεγχο του σκανδάλου.

Στο πόρισμα του, το ΠΑΣΟΚ ζητά την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών 7+5 πολιτικών προσώπων από ΝΔ και ΠαΣοΚ: Τάσο Μαντέλη, Χρίστο Βερελή, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη, Άκη Τσοχατζόπουλο, Γιώργο Βουλγαράκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Γιώργο Αλογοσκούφη, Γιάννη Παπαθανασίου και Μιχάλη Λιάπη.

Το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας επιρρίπτει «σαφείς πολιτικές ευθύνες» στον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς της τότε κυβέρνησή του Γιάννο Παπαντωνίου, Άκη Τσοχατζόπουλο, Τάσο Μαντέλη, Νίκο Χριστοδουλάκη, Χρίστο Βερελή, Ευάγγελο Μαλέσιο, και τον Γ. Παπακωνσταντίνου (ως μέλους του ΔΣ του ΟΤΕ το 2000-2002). Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει στο πόρισμά της πως σε ότι αφορά τα δικά της εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα «ουδέν στοιχείο ενοχής προέκυψε».

Το πόρισμα του ΚΚΕ ζητά περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης Siemens από προανακριτική επιτροπή προκειμένου να «να γίνει δυνατή η απόδοση ευθυνών κατά το βαθμό που τους αντιστοιχεί όπως και σε όποιο πολιτικό πρόσωπο τυχόν ευθύνεται και η ευθύνη του θα προκύψει μέσα από την έρευνα και την αξιοποίηση του ανακριτικού υλικού». Το πόρισμα του ΚΚΕ δεν κατονομάζει εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα.

Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε συγκεκριμένα ονόματα στο πόρισμά του αλλά κατήγγειλε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
για «παρασκηνιακές διαβουλεύσεις» και «απόκρυψη στοιχείων», ζητώντας παράλληλα ζητάει διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Και το πόρισμα του ΛΑΟΣ δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα ονόματα πρώην υπουργών και υφυπουργών. Παράλληλα κάνει λόγο για παταγώδη αποτυχία της εξεταστικής επιτροπής, καθώς όπως υποστηρίζει «δεν μπόρεσε να βρει, ουσιαστικά, την διακίνηση μαύρου χρήματος και δεν βρέθηκαν λογαριασμοί πολιτικών προσώπων, αν εξαιρέσει κανείς τα "ψιχία" του κ. Μαντέλη και του κ. Τσουκάτου, ενώ μυστήριο παραμένει πού βρίσκονται τα 100 εκ. ευρώ τα οποία κατετέθη ότι δόθηκαν ως "μίζες"». Ωστόσο ο ΛΑΟΣ θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα από προανακριτική επιτροπή.

Επιστολή Παμπούκη

Αποζηµίωση από τη Siemens για λογαριασµό του Ελληνικού Δηµοσίου θα επιδιώξει η κυβέρνηση, προαναγγέλει επιστολή του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Hellas Π.Ξυνή, επιστολή που πρόκειται να παραδοθεί και στα κεντρικά γραφεία της Siemens στο Μόναχο. Στην επιστολή αφήνει να εννοηθεί επίσης ότι θα κινηθεί και κατά του γερµανικού κολοσσού για την απόδοση ευθυνών σχετικά µε την παράνοµη δράση του στην Ελλάδα.

Οπως αναφέρει ο κ. Παµπούκης, η Πολιτεία «θα αναζητήσει µε κάθε πρόσφορο µέσο την ανόρθωση της δικής της άµεσης ζηµίας από τις φαύλες πρακτικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν από την εταιρεία σας. Το ίδιο προφανώς αναµένεται να πράξουν και οι διοικήσεις των ζηµιωθέντων εταιρειών όπως επιβάλλει ο νόµος. 
Και ασφαλώς η εκκαθάριση της υπόθεσης προϋποθέτει τη διερεύνηση, εάν συντρέχουν περιστάσεις επιβολής προστίµων ιδίως για παράβαση του καθήκοντος διαφάνειας και τηρήσεως του υγιούς ανταγωνισµού, όπως εξάλλου συνέβη και σε άλλες χώρες “εµπλοκής”, κατά τη δίκαιη και αµερόληπτη κρίση αποκλειστικά των αρµόδιων πολιτειακών οργάνων».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr