7 Δεκ 2010

Φ. Χατζημιχάλης :Σήμερα κάνουμε το μεγάλο βήμα στην διαχείριση απορριμμάτων


Της Χριστίνας Τσιορωτά

Τον εγκεκριμένο νέο περιφερειακό σχεδιασμό για την διαχείριση  των απορριμμάτων  ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι   σε συνέντευξη τύπου προς τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης  ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Φώτης Χατζημιχάλης. Ο  γενικός αναφέρθηκε στους άξονες, στις ενότητες αλλά και στο γεγονός ότι ο νέος ΠΕΣΔΑ θα εξειδικευτεί από το νέο αιρετό περιφερειάρχη...
Επίσης είπε πως συντομότατα θα αποκατασταθούν οι ενεργοί ΧΑΔΑ ενώ θα καταργηθούν οι ΧΥΤΑ και θα μετατραπούν σε ΧΥΤΥ. Η Αρκαδική πρωτεύουσα έχοντας έναν τεράστιο ΧΑΔΑ θα τύχει ειδικής μελέτης (όπως και η Μαραθόλακα). Ο νέος ΠΕΣΔΑ χωρίζεται σε 3 ενότητες ενώ από αρχές του έτους θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος ΦΟΣΔΑ. Σε ερώτηση των ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΝΕΩΝ για το ποιος θα χωροθετήσει , δεδομένης της αποδεδειγμένης αδυναμίας των δημάρχων και των αιρετών να συμφωνήσουν , ο γενικός  ξεπέρασε την Τ.Α  τονίζοντας: «έως τα τέλη του έτους χωροθετώ εγώ, δηλαδή η περιφέρεια. Μετά η νέα αρχή. Η χωροθέτηση θα γίνει βάση μελετών τις οποίες δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει κανείς

Φ. Χατζημιχάλης: Σημαντικό εργαλείο ο νέος ΠΕΣΔΑ


«Είμαι σίγουρος πως ο νέος φορέας που θα συσταθεί από αρχές του έτους θα έχει ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια του ώστε να μπορέσει ν αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Είναι υποχρέωσή μας και πιστεύω πως θ ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εκπονείται ήδη και μια ενημερωτική καμπάνια για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε και να διαμορφώσουμε συνειδήσεις. Θέλουμε και την βοήθεια σας , ενεργούς πολίτες και συνεπείς φορείς . Υπάρχει κυβερνητική πρωτοβουλία για εθνικό σχέδιο δράσης αποκατάστασης. Σε αυτό η περιφέρεια μας έχει δυστυχώς τον πρώτο λόγο γιατί είμαστε στη χειρότερη κατάσταση. Η περιφέρεια στηρίζεται κεντρικά για την υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού.»
Οι άξονες του νέου ΠΕΣΔΑ

Στη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και των ρευμάτων αποβλήτων  στοχεύει ο νέος ΠΕΣΔΑ ο οποίος κόστισε περί τις 120 χιλιάδες ευρώ. Κύριος στόχος είναι η δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων  και η παύση της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης , εικόνα η οποία μας προσβάλει , όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γενικός.  Στην υπηρεσία του στόχου αυτού :

1.    Ενισχύονται δράσης μείωσης όγκου
2.    Δημιουργούνται εγκαταστάσεις διαχείρισης ολοκληρωμένες
3.    Η περιφέρεια χωρίζεται σε 3 ενότητες  (Λακωνία / Αργολίδα – Κορινθία – Αργολίδα / Μεσσηνία –Γορτυνία – Μεγαλόπολη)

Στο μεταβατικό στάδιο θα λειτουργήσουν οι δεματοποιητές όπου έχουν εγκατασταθεί (αργότερα θα μετατραπούν σε σταθμούς μεταφόρτωσης) και θα κλείσουν ανενεργοί και ενεργοί ΧΑΔΑ. Οι ανενεργοί σύνολο 71 τον αριθμό θ αποκατασταθούν μέσα σε 2-3 μήνες ενώ οι ενεργοί σύνολο 79 έως το τέλος του 2011. Βασική αρχή η υποστήριξη της διαλογής στην πηγή και την ανακύκλωση . για το λόγο αυτό θα δημιουργηθούν μικρές μονάδες αξιοποίησης οργανικού υλικού από περιοχές που μπορούν να τις στηρίξουν. Επίσης θα υπάρξουν σταθμοί μεταβατικής διαχείρισης ενώ θα στηριχθούν και τα ΚΔΑΥ. Τα ρεύματα αποβλήτων (νοσοκομειακά, σφαγείων κτλ) ο γενικός τόνισε πως δεν αποτελούν στο σύνολό τους ευθύνη της περιφέρειας όμως έχει γίνει η καταγραφή τους και έχει αποφασιστεί και  η κατεύθυνση για την διαχείρισή τους.

Το κομμάτι της χωροθέτησης

Από μύρια χίλια κύματα η χωροθέτηση , πάντα σκόνταφτε στην ασυνεννοησία των αιρετών να λάβουν το πολιτικό κόστος. Αποτέλεσμα; 6 δεματοποιητές παραμένουν αποθηκευμένοι και ανενεργοί παρ ότι πληρωμένοι ακριβά. Η χωροθέτηση θα γίνει στις ενότητες βάση των μελετών που τώρα εκπονούνται . ουδείς θα μπορεί να παρεκκλίνει και να αμφισβητήσει τους χώρους αφού ως είπε  ο περιφερειάρχης : «οι μελέτες προβλέπουν τα πάντα! Μην ξεχνάτε πως Υπάρχει συναίνεση φορέων , υπάρχουν νομαρχιακά ,ΤΕΔΚ που συμφώνησαν , υπάρχει κοινωνική συνείδηση πλέον και νέα ηγεσία στην αιρετή περιφέρεια που αναγνωρίζει το πρόβλημα και θέλει να το λύσει. Έχω εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες αλλά κυρίως στη νέα ηγεσία της περιφέρειας η οποία ταυτίζεται με τη λύση.»
   


Κλείνουν οι ΧΑΔΑ


Κονδύλι ύψους 4 εκ ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση των ανενεργών ΧΑΔΑ της περιφέρειας. Η αποκατάσταση θα ξεκινήσει με την υπόδειξη της γενικής γραμματείας. ΧΑΔΑ δεν θα λειτουργήσουν στα σημεία που λειτουργούν δεματοποιητές όπως το  Κρανίδι, η  Πύλος και οι  Μολάοι. Ο μοναδικός ΧΥΤΑ της περιφέρειας αυτός του Κιάτου , όντας στο τέλος της ζωής του πια, θα χρησιμοποιηθεί όσο το δυνατόν και θα μετατραπέι σε ΧΥΤΥ όπως και αυτός του Ξυλοκάστρου αφού βέβαια ολοκληρωθεί και παραδοθεί ως άρτιο έργο. Οι μεγάλες χωματερές της Πελοποννήσου όπως της Τρίπολης, της Μαραθόλακας και της Κορίνθου θα τύχουν ειδικής μελέτης και θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια.


Ισχύει το 18μηνο που έδωσε ο Τατούλης


Ερωτηθείς ο περιφερειάρχης από τα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΕΑ και τον Γιώργο Βλάσση , κατά πόσον αυτός ο σχεδιασμός θα συνεχιστεί δεδομένης της αλλαγής στην ηγεσία της περιφέρειας και την είσοδο του αιρετού περιφερειάρχη ο φώτης Χατζημιχάλης σημείωσε : «Έχω ήδη μιλήσει με τον περιφερειάρχη . οι απόψεις μας και ο στόχος μας ταυτίζονται . στόχος είναι η εξάλειψη  του προβλήματος όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ο περιφερειακός σχεδιασμός θα εξειδικευτεί από τον ίδιο , η αντίληψη είναι κοινή.  Το χρονοδιάγραμμα των 18 μηνών  που έδωσε ο νέος περιφερειάρχης ισχύει.»