7 Δεκ 2010

Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ο Τσίπρας

Στόχος η εμβάθυνση της δημοκρατίας
Στη θέση του αντιπροέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) εξελέγη ο Αλέξης Τσίπρας. Οι διαδικασίες του 3ου συνεδρίου ολοκληρώθηκαν την Κυριακή με την εκλογή της νέας ηγεσίας, από τις 37 αντιπροσωπείες των κομμάτων που συμμετέχουν στο ΚΕΑ. Βασικό χαρακτηριστικό της νέας ηγεσίας αποτελεί το συλλογικό μοντέλο (4 αντιπρόεδροι), με στόχο όπως .....

αποφάσισε το Συνέδριο, «την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την εκπροσώπηση όλων των υπαρκτών ρευμάτων και πολιτικών δυνάμεων, την μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα του ΚΕΑ στην παρούσα, εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο».

Κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητάς του για τη θέση του Αντιπροέδρου του ΚΕΑ, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι: «Δεν είναι ώρα για πολλά λόγια. Είναι ώρα να δεσμευτούμε ότι βγαίνουμε από το 3ο Συνέδριό μας αποφασισμένοι να δουλέψουμε μαζί για μια πιο αποτελεσματική, πιο ριζοσπαστική, πιο ευρωπαϊκή Αριστερά».

Πρόεδρος του ΚΕΑ εξελέγη ο Εθνικός Γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), Πιέρ Λοράν, ενώ σύμφωνα με το νέο συλλογικό μοντέλο, νέοι Αντιπρόεδροι της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εξελέγησαν ο Αλέξης Τσίπρας (Πρόεδρος του ΣΥΝ), η Μαρίζα Ματίας (Ευρωβουλευτής του Πορτογαλικού Μπλόκο της Αριστεράς), η Μαϊτέ Μόλα (μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας) και ο Γκρεγκόρι Πετρένκο (Βουλευτής του Κόμματος των Μολδαβών Κομμουνιστών, πρώην Γ.Γ. του Μολδαβικού ΥΠ.ΕΞ). Τέλος, νέος Οικονομικός Υπεύθυνος του ΚΕΑ εξελέγη ο Βουλευτής της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Ντίτερ Ντεμ.

Το 3ο συνέδριο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την «Ατζέντα για μια Κοινωνική Ευρώπη», την πολιτική πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανάπτυξη των αντιστάσεων και την προσπάθεια συντονισμού των δράσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο των κομμάτων που συμμετέχουν στο ΚΕΑ, αλλά και εναλλακτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

πηγή: blogtonkirion