7 Δεκ 2010

Χωματερές: Πρόστιμα 21,2 εκατ. ευρώ τη μέρα!


«Αμφιβάλλω αν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε το πρόστιμο, που θα είναι ιδιαίτερα υψηλό», ομολόγησε δημοσίως η υπουργός Περιβάλλοντος, αναφερόμενη στις χωματερές και το νέο τελεσίγραφο της Κομισιόν να δώσουμε αναλυτικά στοιχεία ώς....

τις 28 Δεκεμβρίου.

Παρά την πρώτη καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2005 και τη δέσμευση των αρμοδίων ότι θα πάψουν ναλειτουργούν ώς το τέλος του 2008, σήμερα παραμένουν σε χρήση περίπου 250 χωματερές, από τις οποίες πάνω από τις μισές βρίσκονται στην Πελοπόννησο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «καμπάνα» υπολογίζεται σε 34.000 ευρώ ανά χωματερή και για κάθε ημέρα που θα παραμένει ανοικτή μετά τη νέα καταδικαστική απόφαση.
Η Τίνα Μπιρμπίλη είπε ότι το ζήτημα χειρίζεται το υπουργείο Εσωτερικών και αποκάλυψε ότι πρόβλημα υπάρχει και με τις περίπου 450 παλιές χωματερές, που δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί. Ειδικά για την Πελοπόννησο διαβεβαίωσε, ότι τον τελευταίο χρόνο έγιναν μεγάλες προσπάθειες και έχει ήδη εγκριθεί η στρατηγική περιβαλλοντική μελέτη, με την οποία η περιφέρεια χωρίζεται σε τρεις ζώνες.

Μία για τους νομούς Κορινθίας, Αργολίδας και τμήμα του νομού Αρκαδίας
, μία για τον υπόλοιπο νομό Αρκαδίας και τη Λακωνία, ενώ ολόκληρη η Μεσσηνία εντάσσεται στην τρίτη ζώνη. Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η υπουργός απάντησε ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τις μεθόδους επεξεργασίας των σκουπιδιών, καθώς και για τις τοποθεσίες που θα χωροθετηθούν οι εγκαταστάσεις. Διευκρίνισε μόνο ότι θα υπάρχουν όλες οι υποδομές για τη διαχείριση των σκουπιδιών και την ταφή των υπολειμμάτων.

ΠΗΓΗ:enet.gr