17 Μαρ 2021

Κορωνοϊός – ΠΟΥ για AstraZeneca: Να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί – Τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων

 


Θέση στη συζήτηση γύρω από την ασφάλεια του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca πήγε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο ΠΟΥ σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμά πως ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων και συνιστά την συνέχιση των εμβολιασμών.

Η Επιτροπή «αξιολογεί προσεκτικά τα δεδομένα ασφαλείας για το εμβόλιο της AstraZeneca. Οταν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα κοινοποιήσει αμέσως τα ευρήματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως και στη χώρα μας, η απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών ήταν να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με το εν λόγω σκεύασμα. «Ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της» επανέλαβε η κ. Θεοδωρίδου και προσέθεσε ότι σταθερά και με εμπιστοσύνη συνεχίζεται ο εμβολιασμός στην Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αρκετοί γιατροί αναφέρουν ότι ορισμένα άτομα υπό τον φόβο των θρομβοεμβολικών επεισοδίων παίρνουν αντιπηκτικά πριν από τον εμβολιασμό, επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι λάθος και τους κάλεσε να προσέρχονται για εμβολιασμό χωρίς καμιά ιδιαίτερη πρόληψη.

Η ίδια μιλώντας για το «ντόμινο» προσωρινής αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca από αρκετές χώρες στην Ευρώπη, λόγω πιθανής συσχέτισης του με θρομβοεμβολικά επεισόδια, σημείωσε ότι ο ΕΜΑ και ο ΠΟΥ, που έχουν το σύνολο των δεδομένων, έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση με θρομβοεμβολικά περιστατικά. «Λείπουν οι αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς ένα τόσο χρήσιμο εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.

Οριστικές αποφάσεις σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το σκεύασμα της AstraZeneca στη χώρα μας, αναμένονται την Πέμπτη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.