Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να αναδειχθούν τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή της Αρχαίας Κορίνθου και την έλλειψη από τη Δημοτική Αρχή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής,πάντα στα πλαίσια του εφικτού, κάτι που όλοι και κατά το παρελθόν το έχουν παραβλέψει και εξηγώ:
Η από 22/01/2021 απόφαση του ΚΑΣ είναι καθοριστική για τις εξελίξεις που θα λάβουν χώρα..
σχετικά με την ανάπτυξη και ανάπλαση του Αρχαιολογικού χώρου και ευρύτερα.Τι λέει λοιπόν το ΚΑΣ ; Ξεκαθαρίζει έναντι της Δημοτικής Αρχής,αλλά και κάποιων αυτοδιοικητικών που επιμένουν στο σχέδιο <Μπάρτζη>,ότι δεν εγκρίνεται το θέατρο από μπετόν μονίμου χαρακτήρα και δεν προκρίνεται ως κατασκευή διότι λειτουργεί ως ανταγωνιστική προς τα παρακείμενα αρχαία μνημεία !!!!!
Προς τι λοιπόν η εμμονή σε μία πρόταση που δεν έχει καμμιά τύχη πια ; Θα πρέπει εδώ να απαντήσουμε κοιτάζοντας τους συμπολίτες μας στην Αρχαία Κόρινθο στα μάτια.
Γιατί ο κ. Νανόπουλος είπε δημόσια ότι τάχα δεν είχε απόφαση δημοτικού συμβουλίου για να το φέρει προς συζήτηση στο ΚΑΣ ; Δηλαδή το ΚΑΣ άμα είχε ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. θα κλονιζόταν και θα άλλαζε άποψη ; Η ακόμα και αν είχε καλύτερη παρουσίαση και προετοιμασία;
Από τη άλλη γιατί επιμένουν κάποιοι αυτοδιοικητικοί και ο Δήμαρχος να επαναφέρουμε την πρόταση ξανά σε τόσο υψηλό επίπεδο, τη στιγμή που κατηγορηματικά απερρίφθη;
Γιατί δεν ετέθη ποτέ στον δημόσιο διάλογο η υπερφόρτωση με μπετόν της περιοχής, τα τυχόν προβλήματα της βαθιάς θεμελίωσης(-25 μ.) στα μπαζώματα και στο πρανές, η πιθανότητα σε αυτό το βάθος να βρεθούν αρχαία ; Μπορεί να συνεχισθεί ακόμα η <<αφέλεια>> της Δημοτικής Αρχής και να τάζουμε λαγούς με πετραχήλια στους Κορίνθιους;
Δύο πράγματα συμβαίνουν, η δε διαβάζουν κάποιοι τις αποφάσεις του ΚΑΣ,η αν τις διαβάζουν τις αποκρύπτουν κάνοντας σπέκουλα,προς άγραν ψήφων των συμπολιτών μας στην Αρχαία Κόρινθο.Μερικές φορές η αλήθεια είναι πικρή !
Η επαναφορά της πρότασης αυτής δεν θα έχει εκ νέου την αποδοχή του ΚΑΣ και το μόνο που θα επιφέρει είναι απογοήτευση στους συμπολίτες μας και μόνο.
Τι εγκρίνει όμως το ΚΑΣ ; Προφανώς το αυτονόητο δηλαδή την επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ καθώς και την κατασκευή ανοιχτού θεάτρου μη μονίμου χαρακτήρα δηλαδή λυόμενου και το εντάσσει στο σχεδιασμό της Β΄φάσης του Διαχειριστικού Σχεδίου του αρχαιολογικού χώρου,με ειδικότερη κυκλοφοριακή μελέτη που θα επιλύει τα ζητήματα πρόσβασης πεζών και οχημάτων,κυκλοφορίας και στάθμευσης.
Εμείς τι κάναμε ; Για άλλη μια φορά η Δημοτική Αρχή απροετοίμαστη χωρίς σχέδιο και όραμα για την Αρχαία Κόρινθο,υπέβαλε μία πρόχειρη μελέτη στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης με ένα υπερβολικό ποσό για μελέτη του Ξενία (που ορθώς απερρίφθη από την αντιπολίτευση). Η πολιτική ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής κρίνεται από το αποτέλεσμα που είναι μηδενικό εδώ και δύο περίπου χρόνια για την Αρχαία Κόρινθο!
Που είναι οι επιμέρους μελέτες χωροταξικές, κυκλοφοριακές, χρήσεων γης κ.λ.π. που θα μπορούσαν να λύσουν χρόνια προβλήματα στην περιοχή και θα έβαζαν στο κάδρο της ανάπτυξης την Αρχαία Κόρινθο;
Για να μην κοροιδεύουμε άλλο τους Κορίνθιους.Η ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μελετών προκειμένου σε μία δεκαετία από τώρα να δρέψουμε καρπούς ! Ναι αυτή είναι η αλήθεια,έχουμε μείνει πολύ πίσω σε όλα τα επίπεδα. Μιλάω μετά λόγου γνώσεως και είναι σε όλους γνωστά τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς σε μια περιοχή ευαίσθητη και <<φορτωμένη>> όπως λέγεται στους κύκλους των αρχαιολόγων, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Επομένως χωρίς την καλή προετοιμασία και την αγαστή συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία μην περιμένουμε κάποιο αποτέλεσμα.
Αυτό που ονομάζω επιστροφή στον ΡΕΑΛΙΣΜΟ είναι για το πως μπορούμε να επιτύχουμε ένα σχέδιο ανάπτυξης για την Αρχαία Κόρινθο στα όρια του εφικτού! Αλήθεια υπάρχει σχέδιο και όραμα για την ανάπτυξη της Α.Κ. και ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό ; Θα προσπαθήσω πολύ σύντομα να το αναπτύξω :
1)Στόχοι μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι με σχεδιασμό από τον Δήμο, σε συνεργασία και συντονισμό πάντα με την Αρχαιολογική υπηρεσία.
2)Μόνιμη επιτροπή διαβούλευσης (Δήμος),από Αρχιτέκτονες,Πολιτικούς μηχανικούς ,Αρχαιολόγους κ.λ.π. ώστε να προκύπτει άμεσο και εφικτό αποτέλεσμα,ώστε να έχουμε τύχη στο ΚΑΣ.
Δημοσιοποίηση των μελετών της Αρχαιολογικής υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και της Αμερικανικής σχολής,με στόχο ο Δήμος να μελετά και να προτείνει συμπληρωματικά έργα.
3)Ολοκληρωμένες προτάσεις για χωροθετήσεις,κυκλοφοριακές μελέτες κ.λ.π.
4)ΜΕΛΕΤΕΣ-ΜΕΛΕΤΕΣ-ΜΕΛΕΤΕΣ (ΟΧΙ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ).
Το λέω αυτό γιατί η πάγια τακτική ήταν και είναι να κάνουμε κάτι γρήγορα να πάρουμε ψήφους, αλλά βρισκόμαστε στην ίδια θέση εδώ και χρόνια.Οι μελέτες ως γνωστόν είναι το μοναδικό εργαλείο για χρηματοδότηση των έργων.
5)Να βάλουμε υψηλούς στόχους όπως π.χ. η ανάδειξη του Αρχαίου θεάτρου με σκοπό την επισκεψιμότητα κατ’αρχάς,ανάδειξη διαδρομών και άλλων εφικτών προτάσεων που θα δώσουν ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη. (Πρέπει να ασκηθεί πίεση για χρηματοδότηση σε επίπεδο βουλευτών ξεκάθαρα).
6)Μεγάλος στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου με ΔΙΕΘΝΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ και φυσικά η χωροθέτηση του οικοπέδου που θα κατασκευασθεί (Ας το κάνουμε όπως στην Σπάρτη).
7)Ανάπλαση του κέντρου της Αρχαίας Κορίνθου με αισθητική αναβάθμιση των κτηρίων με έξοδα του Δήμου.(Είναι μια παλιά πρόταση που δεν προχώρησε ποτέ)
8)Στόχοι για την ανάπτυξη του τουριστικού προιόντος με μάνατζερ τουρισμού,ώστε μακροπρόθεσμα να είναι τουριστικός προορισμός με ολιγοήμερη διαμονή στην περιοχή.
Θα μπορούσα να καταθέσω και μια ατελείωτη σειρά προτάσεων και ιδεών αλλά δεν είναι της παρούσης.Ο σκοπός μου είναι να προχωρήσουμε δεσμευόμενοι σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη και αξιοποίηση του διαμαντιού που ονομάζεται ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ !!
ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑ ΞΕΚΙΝΗΜΑ !
Όλα τα προαναφερθέντα προκειμένου να υλοποιηθούν απαιτούν μία Δημοτική Αρχή με γνώσεις, ικανότητες και κυρίως πολιτική βούληση.
Ας αναρωτηθούμε λοιπόν κατά πόσο η παρούσα Δημοτική Αρχή πληροί αυτές τις προυποθέσεις ;
Δυστυχώς από τα πεπραγμένα και τις πρακτικές της δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής.