Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έκανε δεκτή, καταρχήν, την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου, εφόσον, όμως, επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο πλαίσιο των πολιτικών.. διαβουλεύσεων μεταξύ του Ελληνικού και του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που διεξήχθησαν σήμερα στην Αθήνα, εξετάστηκε μεταξύ άλλων, η προοπτική συνάντησης των δύο Υπουργών στο προσεχές μέλλον.
Δεκτή από Δένδια η πρόσκληση Τσαβούσογλου "εφόσον επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες"
Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης ενημέρωσε τον Τούρκο ΥΦΥΠΕΞ Πρέσβη Σεντάτ Ονάλ, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έκανε δεκτή, καταρχήν, την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου, εφόσον, όμως, επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες.
Σημειώνεται ότι οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 13:00 την Τετάρτη. Είχαν ξεκινήσει στις 10:00 και ακολούθησε γεύμα εργασίας.
Τσαβούσογλου: "Θα πραγματοποίησουμε μια συνάντηση στο επίπεδο υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη περίοδο"
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι θα συναντηθεί με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια στις 14 Απριλίου.
"Θα πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη περίοδο", δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. "Πιστεύουμε πως είναι οφέλιμο να γίνουν αυτές οι συνομιλίες και στο επίπεδο των ηγετών, έτσι όταν ο Νίκος Δένδιας έρθει στην Άγκυρα, θα συζητήσουμε επίσης τη συνάντηση του προέδρου μας Ταγίπ Ερντογάν με τον έλληνα πρωθυπουργό (Κυριάκου) Μητσοτάκη", πρόσθεσε.
Τι συζητήθηκε
Οι πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπηρεσιακών γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών εντάσσονται στο πλαίσιο της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας προς εξασφάλιση της αναγκαίας λειτουργικότητας στις διμερείς σχέσεις με τη γείτονα χώρα.
Για την ελληνική πλευρά, οι επαφές με την τουρκική, σε όλα τα επίπεδα, διεξάγονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Δίκαιο της Θάλασσας και με στόχο, πάντα, προς όφελος των δύο λαών, τη σταδιακή εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων, χωρίς καμία υποχώρηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
FAZ: "Νέα διένεξη με την Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο"
"Η Τουρκία αισθάνεται παραγκωνισμένη από την αρχική συμφωνία Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας για τοποθέτηση υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής τους ενέργειας", γράφει στο μεταξύ η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο "Νέα διένεξη με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο" όπως μεταδίδει η dw.
FAZ: Η Τουρκία αισθάνεται παραγκωνισμένη από την συμφωνία Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας
Η γερμανική εφημερίδα γράφει: "Η Άγκυρα απέστειλε διπλωματική νότα σε Ελλάδα και Ισραήλ καλώντας τις δύο χώρες να αποφύγουν περαιτέρω βήματα χωρίς άδεια της τουρκικής κυβέρνησης, μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu. Η τουρκική παρέμβαση έρχεται μετά την ανακοίνωση προθέσεων των τριών χωρών την περασμένη εβδομάδα για τοποθέτηση καλωδίου 1.200 χιλιομέτρων μέσω του οποίου συνδέονται ισραηλινό και ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτροδότησης. Η κατασκευή της ενεργειακής γέφυρας που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ με 647 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσε να ολοκληρωθεί τέλη του 2023. Από την πλευρά της η Τουρκία θεωρεί ότι το έργο άπτεται των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στη περιοχή. Ισχυρίζεται ότι το καλώδιο θα περνά από την τουρκική υφαλοκρηπίδα και κατά συνέπεια μέσα από τουρκικά χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με την Τουρκία οποιαδήποτε έρευνα στην περιοχή αυτή προϋποθέτει το πράσινο φως της Άγκυρας όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί συνεπώς ότι θα πρέπει να ενημερωθεί εκ των προτέρων για την πόντιση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου".
Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης καταλήγει: "Τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αμφιλεγόμενα. Η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει μεγάλα τμήματα της ανατολικής Μεσογείου ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη χωρίς ωστόσο να διαπραγματευθεί πρώτα με χώρες της περιοχής, γεγονός που προκάλεσε την αγανάκτησή τους. Η όλη υπόθεση αφορά και υποθαλάσσια κοιτάσματα αερίου, στα οποία η Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει πρόσβαση".