Τελικά αυτό που ανακοινώθηκε κατά την σημερινή σύσκεψη στην Π.Ε. Αργολίδας από τον Περιφερειάρχη Π. Νίκα είναι η αγορά του παλιού εργοστασίου της ΡΕΑ από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας.
Η απόφαση αυτή ,σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκτός από την θετική ανταπόκριση κάποιων, έγινε δεκτή και με προβληματισμό σχετικά το έαν έγινε η σωστή επιλογή αφού το εργοστάσιο βρίσκεται σε αρχαιολογική ζώνη 200 μέτρα από τον Αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας, που σημαίνει πως θα υπάρξουν περιορισμοί στους συντελεστές δόμησης.
Πρόκειται για ένα εργοστάσιο, εγκαταλειμμένη πρωην κονσερβοποια, κατασκευή του 1920.Αυτός ο χώρος για να γίνει λειτουργικός θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί , να γίνει ένας χώρος φιλόξενος σε εργαζόμενους και πολίτες για τα επόμενα 30 χρόνια, επομένως όλες οι εργασίες που απαιτούνται θα είναι εξαιρετικά κοστοβόρες.
Θα χρειαστεί σχεδόν το 3πλάσιο κόστος μιας υποτιθέμενης ανέγερσης ενός νέου διοικητηρίου. Αυτό βεβαια έχει άμεση σχέση και με το ποσό που θα δοθεί για την αγορά.
Ένα εύλογο ερώτημα που δημιουργείται επιπλέον είναι γιατί η Περιφέρεια δεν ζητά οικόπεδο από τις Αγροτικές Φυλακές που δίπλα έχουν χιλιάδες στρέμματα?
Ή Γιατί δεν φτιάχνουν ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΉΡΙΟ στο οικόπεδο 70 στρεμμάτων που έχει αγοραστεί από το 2005 για πανεπιστημιο στη Δαλαμαναρα. Με τροποποίηση του νόμου που θέλει την έδρα στο Ναυπλιο.
Γιατί δεν ζητουν χώρο από το πεδιο βολής είναι 4 χλμ από το Ναυπλιο;
Σημείωση - Το εργοστάσιο βρίσκεται επίσης επάνω σε μια επικίνδυνη στροφή,επομένως χρειάζονται και απαλλοτριώσεις για να δημιουργηθεί ένας κόμβος.
Μέσα από όλα αυτά θέλουμε να επισημάνουμε πως η ανέγερση των Διοικητηρίων δεν είναι μια a la cartε υπόθεση αλλά θα πρέπει να είναι μια λύση που να κοιτά το μέλλον κι επομένως η επιλογή της τοποθεσίας θα πρέπει να είναι στρατηγικός στόχος.
Τζένη Σουκαρά