Η Ομοσπονδία εκπαιδευτικών – φροντιστών Ελλάδας εκπροσωπεί τριάντα πέντε συλλόγους σε όλη την Ελλάδα με 2000 μέλη.
Οι παραπάνω μαζί με την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχουν πληγεί βάναυσα από την υποχρεωτική αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων τους (των δια ζώσης μαθημάτων), τον Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και τώρα τον Νοέμβριο λόγω των περιοριστικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Επιπλέον, συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη μάστιγα των μη νόμιμων μαθημάτων που ασκούν ευθέως αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των νόμιμων- και στην τεράστια πλειοψηφία τους- μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου.
Οι βουλευτές τονίζουν πως η κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά το συγκεκριμένο κλάδο διότι:
α) Η επιστρεπτέα προκαταβολή 4 θέτει ουσιαστικά εκτός ενίσχυσης τις εν λόγω επιχειρήσεις εφόσον έχει ως βασική περιοριστική προϋπόθεση τον αριθμό των εργαζομένων όπως αυτός έχει διαμορφωθεί κατά την 1η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Δεν έλαβαν όμως υπόψη πως στον κλάδο Ξένων Γλωσσών καθώς και στα φροντιστήρια οι προσλήψεις γίνονται σταδιακά από 15-30 Σεπτεμβρίου που ξεκινούν τα μαθήματα.
β) Έχουν εξαιρεθεί από την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση παρόλο που στην πρώτη φάση της πανδημίας είχαν συμπεριληφθεί (όχι όμως οι ΟΕ,ΕΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ) ενώ σε αυτή που ανακοινώθηκε πρόσφατα για τους επιστήμονες, δικηγόρους κ.λ.π δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους συγκεκριμένους κλάδους.
Μετά τα παραπάνω ερωτήθηκαν οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
1. Προτίθενται να τροποποιήσουν την σχετική υπουργική απόφαση για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 ώστε να συμπεριληφθούν και οι επιχειρήσεις ΚΞΓ και των φροντιστηρίων και μετά την 1-9-2020;
2. Θα καταβληθεί επιτέλους η οικονομική ενίσχυση- αποζημίωση ειδικού σκοπού στους καθηγητές- εκπαιδευτικούς των Κέντρων Ξένων Γλωσσών και των Φροντιστηρίων;
Ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
• Οικονομικών
• Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Θέμα: «Ενίσχυση ιδιοκτητών φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών και Φροντιστηρίων λόγω πανδημίας»
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Καθηγητών – Ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών εκπροσωπεί 2800 μέλη και συνεργαζόμενα κέντρα Ξένων Γλωσσών με 20.000 εργαζόμενους και 300.000 μαθητές σ΄ όλη την Ελλάδα.
Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών –φροντιστών- Ελλάδας εκπροσωπεί τριάντα πέντε (35) συλλόγους σε όλη την Ελλάδα με 2000 μέλη.
Και οι δύο (2) είναι κλάδοι υψηλής προστιθέμενης αξίας με νόμιμες επιχειρήσεις που πολλές φορές αποτελούν παράδειγμα μικρο-επιχειρηματικότητας . Μαζί με την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχουν πληγεί βάναυσα από την υποχρεωτική αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων τους (των δια ζώσης μαθημάτων), τον Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και τώρα τον Νοέμβριο λόγω των περιοριστικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Επιπλέον, δυστυχώς συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη μάστιγα των μη νόμιμων μαθημάτων που ασκούν ευθέως αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των νόμιμων επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση δυστυχώς συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά την μικρή επιχειρηματικότητα των συγκεκριμένων κλάδων διότι:
1. Η επιστρεπτέα προκαταβολή 4 θέτει ουσιαστικά εκτός ενίσχυσης τις –εν λόγω- επιχειρήσεις εφόσον έχει ως βασική, περιοριστική προϋπόθεση των αριθμό των εργαζομένων όπως αυτός έχει διαμορφωθεί κατά την 1η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. ΔΕΝ έλαβε υπόψιν όμως πως στον κλάδο Ξένων Γλωσσών καθώς και στα φροντιστήρια οι προσλήψεις γίνονται σταδιακά από 15-30 Σεπτεμβρίου που ξεκινούν τα μαθήματα.
2. Έχουν εξαιρεθεί από την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση παρόλο που στην πρώτη φάση της πανδημίας είχαν συμπεριληφθεί (όχι όμως οι ΟΕ,ΕΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ) ενώ σε αυτή που ανακοινώθηκε πρόσφατα για τους επιστήμονες, δικηγόρους κ.λ.π δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους συγκεκριμένους κλάδους.
Σε συνέχεια των παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
1. Προτίθενται να τροποποιήσουν την σχετική υπουργική απόφαση για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 ώστε να συμπεριληφθούν και οι επιχειρήσεις ΚΞΓ και των φροντιστηρίων και μετά την 1-9-2020;
2. Θα καταβληθεί επιτέλους η οικονομική ενίσχυση- αποζημίωση ειδικού σκοπού στους καθηγητές- εκπαιδευτικούς των Κέντρων Ξένων Γλωσσών και των Φροντιστηρίων;
Οι ερωτώντες βουλευτές/τριες