Χρήστου Δημήτρης
Το οικονομικό μοντέλο του Κέϊνς γίνεται κανόνας σχεδόν παντού, με εξαίρεση τον Κυριάκο, που δογματικά παγιδεύει τους Έλληνες με τις καταστροφικές θεωρίες του Μίλτον Φρίντμαν, που...
επιπλέον απαιτούν αυταρχικό περιβάλλον για να εφαρμοστούν
ΠΟΙΟ περιβάλλον έχεις δημιουργήσει, για να συσπειρώσεις τον ελληνικό λαό απέναντι στους κινδύνους από τις συνέπειες της πανδημίας και να είσαι ισχυρός απέναντι στις συνεχείς κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας; Ποιος ευθύνεται για το σχέδιο Πισσαρίδη, που παραγγέλθηκε κι αν τελικά υλοποιηθεί, θα δημιουργήσει τεράστιες και επικίνδυνες ταξικές και κοινωνικές ανισότητες και συνέπειες;
ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ υποστήριξης της Ε.Ε. προς τις χώρες-μέλη δεν δίνονται, για να κατεδαφίσεις τους κανόνες και τις συνθήκες εργασίας. Δεν δίνονται για να ιδιωτικοποιήσεις την κοινωνική ασφάλιση και τη δημόσια Παιδεία, να κουτσουρέψεις τις συντάξεις του εθνικού συστήματος και να πετσοκόψεις τις παροχές Υγείας.
ΛΕΝΕ, πως οι ελαφρύνσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων θα δημιουργήσουν επενδυτική έκρηξη, μείωση της ανεργίας και αυξήσεις εισοδημάτων. Μόνο που σε μια χώρα του μεγέθους της Ελλάδας, με μικρές σε διεθνές επίπεδο ακόμα και τις μεγαλύτερες εταιρείες και μάλιστα τις περισσότερες χαμηλής προστιθέμενης αξίας παραγωγής, δεν είναι καθόλου εύκολο, να σταθείς στον δύσκολο πλέον ανταγωνισμό, των συνθηκών που δημιούργησε στο διεθνές εμπόριο η παγκόσμια υγειονομική κρίση. Μια κρίση που είναι ακόμη εδώ και κανείς δεν ξέρει πότε θα φύγει!
ΕΞΑΛΛΟΥ, τα σχέδια για την υποβάθμιση της ελληνικής Παιδείας δεν συνάδουν με τις ανάγκες για παραγωγή υψηλού επιπέδου τεχνικού και επιστημονικού δυναμικού. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια ο εγχώριος ιδιωτικός τομέας στη μεταποίηση απέφυγε και αποφεύγει συστηματικά, να επενδύσει τα κέρδη του στη χώρα. Οι βιομηχανικές ελίτ απέδειξαν, ότι είναι ανίκανες να ηγηθούν, καθώς μεταξύ 2009 και 2018 η παραγωγή επενδυτικών προϊόντων στη μεταποίηση μειώθηκε κατά 59%(!), με αποτέλεσμα να βρεθεί σε επίπεδο παραγωγής αντίστοιχο του 1966!
ΚΑΜΙΑ χώρα της Ευρώπης δεν αναζητεί λύσεις, σαν αυτές που επιλέγει η ομάδα Μητσοτάκη και μάλιστα με ειδική διαχείριση από επιλεγμένα πρόσωπα του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Και είναι κατάντια του πολιτικού συστήματος, να λες, ότι έχεις υπουργό Ανάπτυξης τον Άδωνι Γεωργιάδη, με αρμοδιότητες εργοδηγού(!) στις μπουλντόζες που καθαρίζουν για λογαριασμό του κ. Λάτση το οικόπεδο του Ελληνικού.
ΣΕ ΟΛΗ την Ευρώπη οι κυβερνήσεις εξαγγέλλουν και υλοποιούν προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων για να σώσουν τις θέσεις εργασίας, να αποφύγουν την κρίση ύφεσης που συρρικνώνει τη ζήτηση. Το οικονομικό μοντέλο του Κέινς γίνεται κανόνας, με εξαίρεση τον Κυριάκο, που δογματικά παγιδεύει τους Έλληνες με τις καταστροφικές θεωρίες του Μίλτον Φρίντμαν, που επιπλέον απαιτούν αυταρχικό περιβάλλον για να εφαρμοστούν. Οι μοναδικές ευφάνταστες θέσεις εργασίας που δημιουργούν, είναι όλες εκτός ΑΣΕΠ, όπως οι προσλήψεις συνοριοφυλάκων στην Κορινθία(!) με προσόν το πιστοποιητικό κομματικών φρονημάτων!
ΟΤΑΝ, λοιπόν, φουντώνει η ανεργία, βυθίζονται τα δημόσια έσοδα, η βιομηχανική παραγωγή συνεχώς συρρικνώνεται, ο τουρισμός εξαερώνεται, κλάδοι όπως η εστίαση, η ένδυση και η υπόδηση βουλιάζουν και όλοι μαζί βλέπουν έναν εφιαλτικό χειμώνα, όπου τα έξοδα θα είναι πολλαπλάσια των εσόδων, πώς εσύ απαιτείς μια ενότητα με διαλυμένο τον κοινωνικό ιστό;
ΑΛΛΑ και σε πολιτικό επίπεδο, ποιες κινήσεις και πρωτοβουλίες αναπτύχθηκαν για την ενότητα του πολιτικού κόσμου; Δεν φτάνει, που θάβουν το σκάνδαλο Novartis, ζητούν και τα ρέστα διώκοντας δικαστές και πολιτικούς αντιπάλους. Φιμώνουν την αντιπολίτευση, ψεύδονται ασυστόλως και αρνούνται συνεχώς να αναλάβουν τις κυβερνητικές ευθύνες τους.
Η ΕΛΛΑΔΑ, σε σχέση με την Τουρκία, παρά το βαρύ ιστορικό της όνομα, είναι μια μικρή χώρα, που μικραίνει και η Τουρκία μια μεγάλη που μεγαλώνει. Οι ξένοι ρυθμιστές τής παγκόσμιας σκακιέρας έχουν μεγαλύτερα συμφέροντα στην απέναντι πλευρά. Έχουν σοβαρές επενδύσεις εξαγωγικού προσανατολισμού, έχουν μια καταναλωτική αγορά για τις εξαγωγές τους.
ΕΔΩ δεν έχουν σχεδόν τίποτα, που να έχει ιδιαίτερη σημασία. Τα δανεικά που πρόσφεραν απλόχερα, για να αγοράζουν οι Έλληνες ευρωπαϊκά αγαθά, φαγώθηκαν και το εθνικό χρέος έφτασε το 200% του ΑΕΠ!
ΜΑ ΕΙΜΑΣΤΕ σύμμαχοι και εταίροι στη Ε.Ε. Δεν θα μας υποστηρίξουν; Αν τα καλά λόγια είναι υποστήριξη, θα είχε τρομάξει ο Ερντογάν. Σας φαίνεται τρομαγμένος; Τι μας λένε μετά τα καλά λόγια και τις συστάσεις για ψυχραιμία; Καθίστε στο τραπέζι.
Μα αυτά που ζητάει ο Ερντογάν, δεν μπορούμε να τα δώσουμε. Θα βρούμε έναν τρόπο, για να μην φαίνεται ότι τα δώσατε και θα πείσουμε τον Ταγίπ να ζητήσει λιγότερα.
Κάπως έτσι πάει το πράγμα για μια χώρα της οποίας τα ιμάτια, για ακόμα μια φορά, άλλοι σχεδιάζουν να τα διαμοιράσουν.
ΠΗΓΗ: avgi.gr