20 Ιουλ 2020

Κορωνοϊός: Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας – Τα πρόστιμα


Υποχρεωτική είναι από προχθες, Σάββατο, η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ, με αυτό να αποτελεί το τελευταίο χρονικά μέτρο της κυβέρνησης για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, καθώς και της αποφυγής ενός πιθανού...


δεύτερου κύματος. Ωστόσο, τα σούπερ μάρκετ δεν είναι το μόνο μέρος, στο οποίο η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Τα πρόστιμα
Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι δεν φορούν μάσκα στα παραπάνω μέρη, θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 150 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

Σούπερ μάρκετ: 150 ευρώ
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: 150 ευρώ
Ταξί: 150 ευρώ (ισχύει για επιβάτες και οδηγούς)
Κομμωτήρια: Aν το κομμωτήριο δεν έχει κατάλογο για τα ραντεβού, θα του βεβαιώνεται πρόστιμο 1.000 ευρώ. Ισχύει το πρόστιμο 150 ευρώ για μη τήρηση αποστάσεων και μη χρήσης μάσκας

Ακόμα, στα πλοία και στα αεροπλάνα αν οι επιβάτες δεν φορούν μάσκα δεν επιβιβάζονται για το ταξίδι.

Επιπλέον, στα νοσοκομεία, τα ιατρεία, τα διαγνωστικά κέντρα και τα κέντρα αισθητικής δεν επιτρέπεται η είσοδος χωρίς μάσκα.

Για τις επισκέψεις στα μουσεία υπάρχει σύσταση για τη χρήση της μάσκας, ωστόσο σε κάποια μουσεία, όπως αυτό της Ακρόπολης (το αναφέρει στο επίσημο site) είναι υποχρεωτική.

Επιμένουν οι ειδικοί στη χρήση μάσκας
«Ομόφωνα όσοι ασχολούμαστε με αυτό το θέμα στην Ελλάδα και διεθνώς, πιστεύουμε ότι η μάσκα αποτελεί βασικότατο εργαλείο στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού», υποστήριξε  ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο Mega.

«Ο κορωνοϊός θα είναι κοντά μας τους επόμενους μήνες και πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, ώστε αφενός να συνεχίσουμε να ζούμε και να κάνουμε τις δραστηριότητές μας, αφετέρου να προφυλαχθούμε», τόνισε ο κ. Βατόπουλος.

«Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και ότι πρέπει να τη φοράμε. Η δημόσια υγεία δεν είναι θέμα επιβολής εκ των άνω, είναι θέμα αντίληψης του καθενός από εμάς στο τι πρέπει να κάνει», συνέχισε ο ίδιος.

«Η πολιτεία ακολουθεί τους δικούς της ρυθμούς, έχει διάφορες πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και διάφορες παραμέτρους. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αντίθεση με το υπουργείο Υγείας. Άλλωστε είμαστε επιτροπή του υπ. Υγείας. Με τον υπουργό μιλάμε καθημερινά. Δεν υπάρχει κάποια αντίθεση. Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να φοράμε μάσκα, το θέμα είναι αν θα πρέπει να μπουν πρόστιμα ή όχι, το οποίο είναι μία άλλη ιστορία. Δεν νομίζω ότι ένα μέτρο δημόσιας υγείας πρέπει να πειστούμε διά προστίμων ότι πρέπει να το εφαρμόσουμε», εξήγησε.

«Κοιτούσα τα στοιχεία του ΠΟΥ που δείχνουν ότι όλα τα κράτη που είναι στα βόρεια σύνορά μας βρίσκονται σε φάση ανόδου της επιδημίας. Σε αντίθεση με τη βόρεια Ευρώπη όπου η επιδημία σε αυτή τη φάση είναι σε αποδρομή. Έχουμε κρούσματα και στην Αλβανία, και στη Βουλγαρία και στη Βόρεια Μακεδονία, συνεπώς τα μέτρα που λαμβάνονται στα σύνορα είναι προς την κατεύθυνση λεπτομερέστερης ιχνηλάτησης», κατέληξε ο κ. Βατόπουλος.