20 Ιουλ 2020

Το σύστημα μπάζει νερα - Της Τζένης Σουκαρα


Ασορτί με την εποχή, και οι  αποκαλύψεις και τα πολιτικά ζητήματα που ανακύπτουν. 
Το τελεταίο διάστημα η πολιτική και οι αποκαλύψεις έρχονται να υπογραμμίσουν πρώτα από όλα πως όλοι παρακολουθούνται, άρα εκβιάζονται  και όλοι εκβιάζουν όλους.


Επιχειρηματίες αιφνιδίως  λύνουν την σιωπή τους μετά από χρόνια για να καταγγείλουν. 
Καταγγελίες για παραδικαστικό κύκλωμα έρχονται  μαζίμε τις   χθεσινές ανατριχιαστικές αποκαλύψεις της Καθημερινής για  το Μάτι.Όλα αυτά  έχουν βάλει τα υποστηλώματα ενός εκρηκτικού σκηνικού που θέλει αίμα στην αρένα πριν τα κακά μαντάτα του φθινοπώρου και της εθνικής φτωχοποίησης. 

Κάθε φορά που εμφανίζεται ένα νέο τέτοιο σκάνδαλο ή τέτοια σκάνδαλα,  η πορεία τους, είναι λίγο πολύ γνωστή. Γίνεται χαμός στα ΜΜΕ, τα πολιτικά κόμματα ανταλλάσσουν κατηγορίες, αναλαμβάνει η δικαιοσύνη και μετά από πολλά χρόνια το ζήτημα ξεχνιέται. Θεσμικά, στον τρόπο λειτουργίας του κράτους, της κυβέρνησης, της Βουλής, δεν αλλάζει σχεδόν τίποτα. Και αυτό είναι το εξοργιστικο.
 Στην προκειμένη περίπτωση, δεν γνωρίζω εαν ικανοποιεί το κοινό αίσθημα και την λογική να διερευνηθούν οι υποθέσεις αυτές μόνον εις βάθος. 

Αν στη χώρα μας μπόρεσε να στηθεί παραδικαστικό κύκλωμα και η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης, ή αν όντως αυτά που γράφει η Καθημερινή για το Μάτι είναι αληθή και υπήρξαν τόσες οργανωτικές αποτυχίες κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς και ενορχηστρωμένες απόπειρες συγκάληψης μετά το καταστροφικό της πέρασμα, τότε μιλάμε την καθολική αποτυχία της  δημοκρατίας ως συστήματος στην χώρα μας.. Δεν είναι μία περίπτωση  που οφείλεται σε λανθασμένες επιλογές προσώπων .Είναι το πώς λειτουργεί το σύστημα και με ποια κουλτούρα αυτό κατορθώνει να επιβιώνει ξανά και ξανά. 
Aν στη χώρα μας γίνεται αποδεκτή η παρακολουθηση συνομιλιών και διαμορφώνουν την πολιτική κατάσταση της χώρας τότε το σύστημα και η δημοκρατία μας μπάζουν πολλά νερά .
 Το πώς και με ποιον τρόπο θα αναδομηθεί το σύστημα σε μια χώρα φτωχή και κατάκοπη που ορέγονται καιροσκόποι , είναι το μεγάλο ερώτημα.