20 Ιουλ 2020

Σημάδια συμβιβασμού στις Βρυξέλλες, με μεγάλο «ψαλίδι» στις επιχορηγήσεις


Έχοντας συμπληρώσει τρεις ολόκληρες ημέρες συζητήσεων και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων φαίνεται πως υπάρχουν σημάδια συμβιβασμού στη Σύνοδο Κορυφής, που ξεκίνησε την Παρασκευή με βασικό θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης και τον...


προϋπολογισμό, συνολικού ύψους περίπου 1,8 τρισεκ. ευρώ.

Όσο για το κλίμα στις συνομιλίες, το Reuters μεταδίδει, ότι επανήλθαν στην επιφάνεια παράπονα, μεταξύ χωρών που έχουν πληγεί λιγότερο από την πανδημία αλλά και των χρεωμένων χωρών της Ιταλίας και της Ελλάδας, «των οποίων οι οικονομίες βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, θέτοντας τη Ρώμη εναντίον της Χάγης και των συμμάχων της στη Στοκχόλμη, την Κοπεγχάγη και τη Βιέννη (οι λεγόμενες «φειδωλές»)».

Η La Stampa μετέδωσε, επίσης, πως είναι κοντά μια συμφωνία και ότι έχουν μικρύνει οι αποστάσεις για το ύψος των επιχορηγήσεων, ένα απ' τα βασικά «αγκάθια» στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με διάφορες διπλωματικές πηγές που επικαλείται η ιταλική εφημερίδα, θα μπορούσε να υπάρξει μια ανεπίσημη συμφωνία για 390 δισ. ευρώ, ποσό σημαντικά χαμηλότερο από τα 500 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση.

Επιπλέον, αναφέρει, ότι ο Τζουζέπε Κόντε και ο Μαρκ Ρούτε φέρονται να τα έχουν βρει στο ζήτημα της διαχείρισης του Ταμείου, μέσω μιας φόρμουλας που θα επέτρεπε και στους δύο να αισθανθούν νικητές. Μένει στο μεταξύ να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες και οι συνθήκες αναφορικά με το κράτος δικαίου, θέματα που αφορούν την Πολωνία και την Ουγγαρία. Και γι' αυτό, όμως, υπάρχει αισιοδοξία, ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Αισιόδοξος για αίσια έκβαση των συζητήσεων εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Οι συνομιλίες επαναλαμβάνονται με εν δυνάμει ελπίδες για συμβιβαστική συμφωνία. Τίποτε δεν έχει αποφασισθεί, κατά συνέπεια θα παραμείνω επιφυλακτικός», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αλλά και η Γερμανίδα Καγκελάριος υπογράμμισε, ότι έχει γίνει πρόοδος κι ότι «σήμερα μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία». «Τη χθεσινή νύκτα, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο εν δυνάμει συμφωνίας. Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και δίνει την ελπίδα, ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σήμερα, ή τουλάχιστον ότι μία συμφωνία είναι εφικτή», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ πριν από την επανάληψη των εργασιών της συνόδου.

Στους ίδιους τόνους κινήθηκε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επεσήμανε, ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται λύση, η ΕΕ χρειάζεται μία λύση, χρειάζεται συμφωνία για να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να προετοιμάσει την Ευρώπη για το μέλλον. Είμαι θετική για σήμερα. Δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε: «Φαίνεται λίγο πιο ελπιδοφόρο, από ότι τις στιγμές που σκέφτηκα χθες το βράδυ, ότι είχε τελειώσει». 

Η ολομέλεια επρόκειτο να συγκληθεί εκ νέου στις 17.00 ώρα Ελλάδος, αλλά υπάρχουν νέες καθυστερήσεις και σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Μισέλ αυτό μεταφέρεται για τις 7 ώρα Ελλάδος.

Προειδοποίηση από Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα δώσει τη στήριξή του, στην όποια συμφωνία συνάψουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ για το τεράστιο πακέτο στήριξης του ευρωπαϊκού μπλοκ, εάν αυτή δεν πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του.

Ο Νταβίντ Σασόλι δήλωσε στους Ευρωπαίους ηγέτες, ότι ακόμα κι αν πετύχουν μια συμφωνία, το πακέτο θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ορίσει τις προτεραιότητές του και αναμένει ότι θα ικανοποιηθούν», ανέφερε σε ανακοίνωση. «Εάν αυτές οι προϋποθέσεις δεν ικανοποιηθούν επαρκώς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα δώσει την έγκρισή του».

Οι βουλευτές θέλουν επίσης να δοθεί τέλος στις μειώσεις των συνεισφορών στα κοινά ταμεία της ΕΕ. Το Κοινοβούλιο επιθυμεί νέους ευρωπαϊκούς φόρους, προκειμένου να μπορέσουν να αποπληρωθούν τα 750 δισ. ευρώ, που η Κομισιόν σχεδιάζει να δανειστεί στην αγορά, για να συσταθεί το ταμείο ανάκαμψης για τα κράτη-μέλη. 

Οι ευρωβουλευτές θέλουν το πακέτο, να περιλαμβάνει μέτρα, που να προασπίζονται το κράτος δικαίου, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε "πάγωμα" της χρηματοδότησης, προς χώρες που καταπατούν τις δημοκρατικές αρχές. Η Ουγγαρία, στηριζόμενη από την Πολωνία, έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο στο πακέτο, εάν η εκταμίευση των κεφαλαίων συνδεθεί με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr