19 Ιουν 2020

Υπουργείο Παιδείας: Καταργήσαμε τα καλλιτεχνικά γιατί τα παρακολουθούσαν λίγοι


Μετά τις έντονες αντιδράσεις εκπαιδευτικών και πολιτών για την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο λύκειο, το υπουργείο παιδείας εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει «fake...


news τον εξοβελισμό της τέχνης από τα σχολεία», αλλά επιβεβαιώνει, βάσει του ωρολόγιου προγράμματος, και την υποβάθμιση αλλά και την κατάργηση των καλλιτεχνικών στο Λύκειο.

Μάλιστα η υπουργος Παιδείας Νίκη Κεραμέως, θέλοντας να υπερασπιστεί την απόφασή της, αναφέρει πως τα καλλιτεχνικά καταργούνται γιατί δεν τα παρακολουθούσαν πολλοί μαθητές. 

Στην ανακοίνωσή της, παρότι χαρακτηρίζεται ψευδής η είδηση και άρα κατά τους ισχυρισμούς της εσφαλμένα δέχτηκε σκληρή αποδοκιμασία, παραθέτει στοιχεία που φανερώνουν την έτσι κι αλλιώς υποβάθμιση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο σύνολο της εκπαίδευσης και επιπλέον επιβεβαιώνουν ότι καταργούνται τα καλλιτεχνικά μαθήματα στα λύκεια. Σχετικά με την κατάργηση το υπουργείο δίνει και «εξήγηση» τη «χαμηλή συμμετοχή» και «σποραδικότητα στη διδασκαλία», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.


Ενδεικτικά, για τα εικαστικά και τη μουσική στην Α' Λυκείου, το υπουργείο αναφέρει πως «είχε παρατηρηθεί χαμηλή συμμετοχή σε αυτό (στα εικαστικά και τη μουσική αθροιστικά, το έτος 2018-2019, συμμετείχε το 7,9% των μαθητών της Α’ Λυκείου, 9% το έτος 2019-2020), και σποραδικότητα στη διδασκαλία των μαθημάτων αυτών, τα οποία δεν μπορούσαν να υπηρετήσουν το σκοπό τους».