12 Δεκ 2012

Μετωπική σύγκρουση για τη διαθεσιμότητα


Διαδηλώσεις ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και αιρετοί της ΚΕΔΕ, οι οποίοι ζητούν την άρση όλων των ρυθμίσεων που βάλλουν κατά της συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων.

 Η ΠΟΕ – ΟΤΑ κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις ενάντια στη διαθεσιμότητα, μετά και τις αποφάσεις του υπουργείου να προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου.
 


Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι στους δήμους ανακοίνωσαν σήμερα, πως θα πραγματοποιήσουν 48ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 13/12 και την Παρασκευή 14/12, ενώ παράλληλα γενικεύουν τις καταλήψεις και τις συγκεντρώσεις ενημέρωσης. Την Παρασκευή το πρωί στις 11.00 οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση έξω από το τα γραφεία της Ομοσπονδίας και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις πρωτεύουσες των Νομών όλης της χώρας.

Αποφασίστηκε, επίσης, αποχή των εργαζομένων από κάθε εργασία το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου. Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ κάνει λόγο για «φασιστική πρακτική του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης που απολύει εργαζομένους διαγράφοντάς τους από τα Μητρώα ενός Ηλεκτρονικού Υπολογιστή».

«Επέλεξαν, δίνοντας το "πνεύμα των εορτών", όπως η άθλια τρικομματική συγκυβέρνηση το αντιλαμβάνεται, να απολύσουν εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τη φασιστική μέθοδο της «συλλογικής ευθύνης». Οδηγούν και ουσιαστικά εξαναγκάζουν τον κλάδο σε κινητοποιήσεις και μετωπική σύγκρουση εν μέσω εορτών. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, προκειμένου να μην περάσουν οι απολύσεις, που κατ’ εντολή της τρόικας προωθεί η άθλια τρικομματική συγκυβέρνηση. Καμία απόλυση- καμία διαθεσιμότητα. Τώρα είναι η ώρα της γενικευμένης αντίδρασης», αναφέρει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχωρά στην εφαρμογή του νόμου για τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, παρά την άρνηση ορισμένων διευθύνσεων προσωπικού να αποστείλουν τα στοιχεία των υπαλλήλων, που υπόκεινται σε καθεστώς διαθεσιμότητας. 

Το υπουργείο αποφάσισε, να αντλήσει τα στοιχεία των υπαλλήλων από τη βάση δεδομένων της απογραφής, και θέτει σε διαθεσιμότητα τους υπαλλήλους του διοικητικού κλάδου, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Η επιλογή, λόγω μη αποστολής στοιχείων, γίνεται βάσει της εξέτασης των αριθμητικών φίλτρων. Σύμφωνα με το νόμο, οι υπάλληλοι που θα υπαχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα λαμβάνουν το 75% του συνόλου των αποδοχών τους.


*Αφίσα της ΠΟΕ-ΟΤΑ όπου συγκρίνει τον Μανιτάκη με τον Μεταξά

«Η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων θα λειτουργήσει ως μία πάγια, λειτουργική πρακτική για το σύνολο της δημόσιας διοίκησης», τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης στη διάρκεια εκδήλωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης - Αυτοδιοίκησης.

«Το πρόγραμμα κινητικότητας συνιστά έναν από τους κεντρικούς άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού αναφορικά με τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού», δήλωσε και πρόσθεσε, πως η κινητικότητα των υπαλλήλων στο Δημόσιο θα ξεκινήσει εντός του 2013.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής πορείας που πραγματοποίησε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι διαδηλωτές  κατάφεραν να σπάσουν τα κιγκλιδώματα που περικλείουν τη Βουλή και να εισέλθουν στο προαύλιο. Στο σημείο έσπευσαν άνδρες των ΜΑΤ, προκειμένου να τους απωθήσουν. Νωρίτερα, ένταση επικράτησε έξω από τα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς, όπου διαδηλωτές της ΠΟΕ-ΟΤΑ έριξαν σακούλες με σκουπίδια στην είσοδο.

Οι εργαζόμενοι στους δήμους πήγαν και στα νέα γραφεία του ΤΕΑΔΥ
στην οδό Φιλελλήλων, όπου βρισκόταν τα εγκαίνια, παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και να αποκλείσουν για λίγη ώρα τις εισόδους, εγκλωβίζοντας εντός του κτιρίου όσους παρευρίσκονταν στα εγκαίνια. Αργότερα αποχώρησαν πραγματοποιώντας πορεία προς το δημαρχείο της Αθήνας στην πλατεία Κοτζιά.