12 Δεκ 2012

«Aνταρσία» βουλευτών στη ψήφιση του φορολογικού τρομάζει το Μαξίμου

 Ημέρες ψήφισης μνημονίου ζούνε στην κυβέρνηση με αλλεπάλληλες συνεννοήσεις, παρασκηνιακές διεργασίες και έντονες αντιδράσεις.

Μπορεί οι ενστάσεις από την τρόικα για τη φορολογική κλίμακα να μπλοκάρουν την κατάθεση του φορολογικού και να επιχειρούνται παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής με τη μέθοδο της....

 
 κοπτοραπτικής αλλά το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κυβερνητικοί εταίροι είναι αυτό της γενικευμένης ανταρσίας βουλευτών.

Τα τηλεφωνήματα Στουρνάρα-αρχηγών, Στουρνάρα- τρόικας, οι απειλές βουλευτών ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ότι δεν θα ψηφίσουν το φορολογικό ανέτρεψε τον προγραμματισμό και τροφοδότησε  με νέα επεισόδια το θρίλερ του φορολογικού. 

Η ζημιά όμως ήδη είχε γίνει στην αξιοπιστία της κυβέρνησης. Οι ερασιτεχνισμοί βαφτίστηκαν «μαραθώνιος» που δήθεν κάνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για να κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο αυτή την φορά την Παρασκευή μετά το Eurogroup. Και ενώ μέχρι χθες ήταν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, στο παρά πέντε τελικά πήραμε την άδεια της τρόικας για μικρή παράταση.

Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται ότι όλα γίνονται την τελευταία στιγμή με προχειρότητα και υπό την πίεση της περιβόητης δόσης.

Το «κίνημα» του φορολογικού δεν κατεστάλη και οι πληροφορίες ότι υπάρχούν αρκετοί βουλευτές που δεν θα το ψήφιζαν ανάγκασαν τους κυβερνητικούς εταίρους να κρυφτούν πίσω από δήθεν διαφωνίες ώστε να κερδίσουν χρόνο για να μεταπείσουν τους αντάρτες.

Και αν μέχρι σήμερα η τακτική του μαστιγίου έφερνε αποτελέσματα τώρα η δόση θα χρησιμοποιηθεί ως καρότο. Η θετική απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης, όπως αναμένεται, θα επιδράσει καταλυτικά, σύμφωνα με την εκτίμηση κυβερνητικών αξιωματούχων, απορροφώντας τις όποιες αντιδράσεις βουλευτών για το φορολογικό.
 

Η βασική επιχειρηματολογία για τους γαλάζιους βουλευτές είναι ότι, η φορολογική μεταρρύθμιση για την οποία δεσμεύτηκε ο Αντώνης Σαμαράς θα έρθει με το «μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο» την Άνοιξη του νέου έτους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό για να του εκφράσει τις ενστάσεις του αλλά και τους φόβους του για τις αντιδράσεις.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υπουργός Οικονομικών με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ συμφώνησαν οι όποιες βελτιώσεις και αλλαγές να γίνουν στη διαδικασία της συζήτησης.

Σε κάθε περίπτωση πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου θα υπάρξει και νέα τηλεφωνική επαφή μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών προκειμένου να συμφωνήσουν στις όποιες αλλαγές χρειαστούν.