29 Οκτ 2012

ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ: Στον «πάγο» και οι Αρβανίτης - Κατσίμη


Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης του τομέα ενημέρωσης της ΕΡΤ, να βάλει στον πάγο τους παρουσιαστές της εκπομπής «ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένα Κατσίμη.
Αιτία της απόφασης είναι διάλογος που είχαν οι δύο παρουσιαστές, σχετικά με το θέμα που είχε αποκαλύψει...

 
 ο Guardian για κακοποιήσεις 15 διαδηλωτών μέσα στη ΓΑΔΑ καθώς και το επακόλουθο πόρισμα της υπόθεσης.

Στον επίμαχο διάλογο, η απομαγνητοφώνηση του οποίου δημοσιεύτηκε στη σελίδα της εκπομπής στο facebook, οι δύο παρουσιάστες λένε τα εξής:

    Μ. Κατσίμη: …Και βγήκαν και τα ιατροδικαστικά πορίσματα για τους 15 που συνελήφθησαν και έγραφε η Guardian και που ήθελε ο κ. Δένδιας να κάνει στην Guardian μήνυση

    Κ. Αρβανίτης: Δεν έκανε μήνυση;

    Μ. Κατσίμη:
Δεν έκανε, γιατί τα πορίσματα δείχνουν, ότι όντως είναι κακούργημα.

    Κ. Αρβανίτης: Και θα παραιτηθεί τώρα;

    Μ. Κατσίμη: Δε νομίζω ότι θα παραιτηθεί. Πάντως ήταν περίεργο το ότι ο κ. Δένδιας είπε - σαν να ήξερε τα πορίσματα, που αυτό κανονικά δε γίνεται - που από τη μία έιναι καλό ότι δεν τα ήξερε τα πορίσματα, αλλά από την άλλη πώς πας και το λες αυτό;

    Κ. Αρβανίτης: Και τώρα τι θα γίνει; Θα πει συγνώμη;

    Μ. Κατσίμη: Δεν ξέρω….

    Κ. Αρβανίτης: Πω πω δύσκολα για τον κ. Δένδια. Και είναι και κοντοχωριανός σου, είναι από την Κέρκυρα.

    Μ. Κατσίμη:
Και είναι και σοβαρός άνθρωπος, έχω να πω.


 

Την ανάκληση της απόφασης για το «κόψιμο» της εκπομπής ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, διαφορετικά, όπως υποστηρίζει, εγείρεται θέμα παραίτησης της διοίκησης της ΕΡΤ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για σχέδιο μετατροπής της Δημόσιας Τηλεόρασης σε προπαγανδιστικό όργανο τρομοκράτησης και χειραγώγησης της μνημονιακής συγκυβέρνησης, το οποίο επιβεβαιώνεται καθημερινά, και για στυγνή κομματική παρέμβαση στη δημόσια τηλεόραση.

«Η αναφορά των δημοσιογράφων στην υπόθεση του ξυλοδαρμού συλληφθέντων διαδηλωτών, που αποκάλυψε η εφημερίδα Guardian και καλύπτει μέχρι σήμερα ο αρμόδιος υπουργός κ. Δένδιας, φαίνεται να είναι η αφορμή για αυτήν την απόφαση, που ανασύρει μνήμες άλλων σκοτεινών εποχών. Η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, όμως, δεν αποτελεί μαγαζάκι καμίας κυβέρνησης και κανενός υπουργού, αλλά ανήκει στον ελληνικό λαό», καταλήγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζητεί την ανάκληση της απόφασης.

Για απαράδεκτη ενέργεια που προσβάλλει τη λειτουργική ανεξαρτησία του δημοσιογράφου, μιλά η Δημοκρατική Αριστερά, συμπληρώνοντας πως η άμεση ανάκληση της απόφασης είναι η στοιχειώδης οφειλόμενη πράξη εκ μέρους του τομέα ενημέρωσης και της Γενικής Διεύθυνσης της ΕΡΤ.

Το πάγωμα της εκπομπής στηλιτεύει και το ΚΚΕ , κάνοντας λόγο για «πολιτική δίωξη» και «ωμή λογοκρισία». Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:
 

"Το κόψιμο της εκπομπής «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ, με τους δημοσιογράφους Κ. Αρβανίτη και Μ. Κατσίμη, αποτελεί πράξη ωμής λογοκρισίας και πολιτικής δίωξης. Η ευθύνη βαρύνει τη συγκυβέρνηση και τους εντεταλμένους της στην ΕΡΤ. Η απαράδεκτη αυτή απόφαση πρέπει να ανακληθεί τώρα".

Τι απαντά η ΕΡΤ
 

Από την πλευρά της η Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ με ανακοίνωσή της διαβεβαιώνει, ότι σέβεται απολύτως τους κανόνες της ελευθεροτυπίας «και το αποδεικνύει εμπράκτως στην καθημερινή παρουσίαση της επικαιρότητας και την προβολή όλων των απόψεων. Όμως, δεν μπορεί να αποδεχτεί την καταπάτηση στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας», αναφέρει σε επίσημη δήλωσή του ο κ. Λιάτσος και καταλογίζει τους στους παρουσιαστές της εκπομπής Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένα Κατσίμη «απαράδεκτους υπαινιγμούς» σε βάρος του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, «χωρίς μάλιστα να του δώσουν το δικαίωμα να εκφράσει τη δική του άποψη». 
Επιπρόσθετα, ο γ.δ. Ενημερώσης της ΕΡΤ κατηγορεί τους δύο δημοσιογράφους ότι με τα σχόλιά τους «εμφανίστηκαν να προκαταλαμβάνουν το αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης».


ΠΗΓΗ: ethnos.gr