29 Οκτ 2012

Η τρόικα πετάει το μπαλάκι σε ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ


Ανυποχώρητη είναι η τρόικα σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, επιστρέφοντας το «μπαλάκι» σε ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ, που έχουν εκφράσει την άρνησή τους να υπερψηφίσουν τις αλλαγές της τρόικας και θα πρέπει πλέον να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Όπως δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, με την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, η τρόικα παραμένει ανυποχώρητη στα θέματα των συλλογικών συμβάσεων και στη διατήρηση του επιδόματος γάμου, που αποτελεί μιας από τις ¨κόκκινες γραμμές" της ΔΗΜΑΡ. Ωστόσο, σημείωσε, πως η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί «έως την τελευταία στιγμή» και πρόσθεσε, ότι το ζήτημα μάλλον δεν θα τεθεί στο Euro Working Group της Δευτέρας.

Οι επικεφαλής της τρόικας εμφανίζονται αρνητικοί και στο θέμα της κύρωσης των ιδιωτικοποιήσεων από τη Βουλή. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε μάλιστα, πως σε αυτό το σημείο συμφωνεί με την τρόικα, καθώς, αν κάθε ιδιωτικοποίηση ψηφιζόταν στη Βουλή τότε «δύσκολα θα ερχόταν ξένος επενδυτής στην Ελλάδα».

Τέλος ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε, ότι κατά τη σύσκεψη ολοκληρώθηκε ο συντονισμός με όλα τα υπουργεία, ώστε όλα τα προαπαιτούμενα να είναι έτοιμα στην ώρα τους. «Ακόμη και οι τελευταίες εκκρεμότητες φύγαν από το τραπέζι», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κατάθεση του νομοσχεδίου, που θα περιλαμβάνει τα νέα μέτρα, θα γίνει στις 5 Νοεμβρίου και η ψήφιση θα γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι τις 7 Νοεμβρίου. 

Όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα δηλώσεις, τα μέτρα θα κατατεθούν σε ένα νομοσχέδιο και σε ένα άρθρο. Σημειώνεται, ότι η ΔΗΜΑΡ έχει ζητήσει οι αλλαγές στα εργασιακά να κατατεθούν σε ξεχωριστό νομοσχέδιο.

Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου θα κατατεθεί στην Βουλή ο προϋπολογισμός, που περιλαμβάνει και το τμήμα των 13,5 δις που αφορά το 2013. Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες, ώστε το Eurogroup της 12 Νοεμβρίου να αποφασίσει σχετικά με την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις.

Σημειώνεται, πως οι αποφάσεις για τα νέα μέτρα θα παρουσιαστούν στο Euro Working Group τη Δευτέρα και στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Τετάρτη, ώστε να πάρουν την τελική έγκριση.