22 Αυγ 2011

Καταρρέει το καθεστώς Καντάφι


Λίγο πριν τους τίτλους τέλους βρίσκεται το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.
Οι αντικαθεστωτικοί έχουν προχωρήσει εντός της Τρίπολης κι έχουν φτάσει στην πράσινη πλατεία, σημείο συμβολικό, καθώς παραδοσιακά θεωρείτο ως τόπος ένωσης των οπαδών του Συνταγματάρχη Καντάφι....



Κι ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν συγκρούσεις στους δρόμους της Τρίπολης, πλήθος κόσμου και πανηγυρισμοί γέμισαν τους δρόμους της Βεγγάζης, προπύργιο των αντικαθεστωτικών που βρίσκεται στο Ανατολικό μέρος της Λιβύης. Χιλιάδες κάτοικοι ξεχύθηκαν στους δρόμους κρατώντας σημαίες κόκκινες, μαύρες και πράσινες για να γιορτάσουν το επικείμενο τέλος του καθεστώτος του Συνταγματάρχη. Παράλληλα, πληροφορίες θέλουν να έχουν υποσταλεί οι σημαίες του Καντάφι στο κέντρο της Τρίπολης και να έχουν αντικατασταθεί από σημαίες των αντικαθεστωτικών.

Το ΝΑΤΟ, λίγο μετά από την είσοδο των Λίβυων επαναστατών στη Πράσινη πλατεία, ανακοίνωσε ότι το καθεστώς του Καντάφι είναι στο τέλος του. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε να προστατευτούν οι πολίτες και θα υποστηρίξει ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Μουαμάρ Καντάφι, ωστόσο, εξακολουθεί να δηλώνει, ότι είναι αποφασισμένος να αντισταθεί, καθώς θέλει να διασφαλίσει την αποχώρησή του από το καθεστώς. Νωρίτερα, εκπρόσωπός του είχε τονίσει ότι είναι έτοιμος για απευθείας διαπραγματεύσεις με τους αντικαθεστωτικούς, ενώ ο επικεφαλής των αντικαθεστωτικών υποστήριζε ότι οι συγκρούσεις θα σταματήσουν εφόσον ο Καντάφι ανακοινώσει την αποχώρησή του.

Στο μεταξύ, ο Λίβυος ηγέτης, Μουαμάρ Καντάφι μετά την ανακοίνωση του ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους αντικαθεστωτικούς, επανήλθε με νέα ανακοίνωση, ζητώντας, μέσω της κρατικής τηλεόρασης, από τους πιστούς σε αυτόν πολίτες, να «σώσουν την Τρίπολη» από την επιθετικότητα των επαναστατών και τονίζοντας ότι θα παραμείνει μέχρι το τέλος.

Εν τω μεταξύ, επιβεβαιώθηκε και η κράτηση του δεύτερότοκου γιου του Καντάφι, Σαίφ Αλ Ισλάμ. Κρατείται, όπως μετέδωσε το Αλ -Τζαζίρα, αλλά και επίσημα χείλη, σ΄ένα σπίτι στην Τρίπολη, από τους αντικαθεστωτικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες εκείνος επιβεβαίωσε την περικύκλωση του σπιτιού του σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν, πως οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί είναι προ των θυρών της κυριαρχίας τους στην Τρίπολη, σύμφωνα με το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου αρχίζουν να προετοιμάζουν την μετά - Καντάφι εποχή, δήλωσαν αξιωματούχοι του Στέητ Ντιπάρτμεντ.

Ειδικότερα η αμερικανίδα εκπρόσωπος Βικτόρια Νούλαντ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η Τρίπολη σύντομα θα "ανήκει" στους αντικαθεστωτικούς και πρόσθεσε τα εξής: «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, ώστε να παραμείνει ευρείας υποστήριξης της λιβυκής κοινωνίας σε κάθε γωνιά της χώρας και να σχεδιάζει το μέλλον της μετά - Καντάφι Λιβύης. Οι μέρες του Καντάφι είναι μετρημένες» επεσήμανε χαρακτηριστικά η αμερικανίδα πολιτικός.

«Το τέλος του Καντάφι είναι πολύ κοντά», δήλωσαν παράλληλα πηγές του γραφείου του Βρετανού πρωθυπουργού, προτρέποντας τον Λίβυο ηγέτη να αποχωρήσει από τη χώρα «τώρα», προκειμένου να σταματήσει κάθε περαιτέρω ταλαιπωρία για τον λυβικό λαό.

Το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι βρίσκεται στο «σημείο μη επιστροφής» και ο λίβυος τύραννος πρέπει να φύγει για να αποφευχθεί η αιματοχυσία, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Σε ανακοίνωσή του ο Ομπάμα κάλεσε επίσης του λίβυους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι εισήλθαν χθες Κυριακή στην Τρίπολη, να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προστατεύσουν τους θεσμούς του κράτους και να προχωρήσουν προς την δημοκρατία.

Τέλος, ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους συμμάχους και τους εταίρους τους στη διεθνή κοινότητα για να προστατεύσουν το λαό της Λιβύης και να στηρίξουν την ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr