22 Αυγ 2011

Ο πρώτος υπολογιστής με... μυαλό!


Σχεδιασμένος να αναπαράγει την ικανότητα αντίληψης που διαθέτει ο άνθρωπος, ο νέος πειραματικός υπερυπολογιστής της ΙΒΜ μιμείται τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών νευρώνων και αναπτύσσει τη δική του γνωσιακή λειτουργία. Πιο απλά, μαθαίνει από τις εμπειρίες του! Από την ημέρα που οι...

υπολογιστές μπήκαν ευρέως στη ζωή μας, κάθε 18 μήνες οι επιδόσεις των μικροτσίπ διπλασιάζονται. Εντούτοις, η εξέλιξη φαίνεται ότι έχει φτάσει στα όριά της, καθώς η πολλαπλή συγκέντρωση τρανζίστορ στα νέα μικροτσίπ προκαλεί υψηλή θερμοκρασία που είναι πολύ δύσκολο να χαλιναγωγηθεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νέα τεχνολογία θα φέρει υπολογιστές με επεξεργαστές ιδιαίτερα υψηλής ταχύτητας, μικρότερους, ελαφρύτερους και με πολύ χαμηλή κατανάλωσης ενέργειας.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τα κομπιούτερ της επόμενης γενιάς θα είναι εφοδιασμένα με την ικανότητα να μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους. Θα μπορούν να συγκρίνουν, να συσχετίζουν, να θυμούνται και ακολούθως να επεξεργάζονται ολόκληρες υποθέσεις και όχι μόνο τις μαθηματικές συναρτήσεις που τους υποδεικνύει το εκάστοτε λογισμικό που έχουν εγκατεστημένο.
Και όλες αυτές οι ιδιότητες θα είναι το αποτέλεσμα του τσιπ που κατασκευάστηκε με την αρχή να μοιάζει στη δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου. Και όχι μόνο μοιάζει, αλλά μιμείται και τις λειτουργίες των νευρωνικών δικτύων που δημιουργούν συνάψεις, ώστε να θέτουν σε λειτουργία τη γνωσιακή λειτουργία. Δύο από τα πρωτότυπα μικροτσίπ έχουν ήδη κατασκευαστεί και βρίσκονται στο στάδιο των δοκιμών. Μάλιστα, λόγω των χαρακτηριστικών αυτών, η εταιρεία IBM δεν τους ονομάζει ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά γνωσιακούς υπολογιστές.
Τα δύο μικροτσίπ έχουν στηθεί πάνω σε δύο «νευρωσυναπτικούς υπολογιστές», όπως αποκάλεσαν τα μηχανήματα, και ήδη πολλαπλασιάζουν το νευρωνικό τους δίκτυο και τις συνάψεις στο βιολογικό υπολογιστικό τους μοντέλο, όπως κάνει και ο εγκέφαλος.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ. 

Για να το καταφέρουν αυτό οι επιστήμονες συνδύασαν τις αρχές των νανοεπιστημών, νευρωεπιστημων, και υπερυπολογιστών ως μέρος της γνωσιακής υπολογιστικής πρωτοβουλίας. Στόχος του «SyNAPSE», όπως ονομάζεται το σύστημα, είναι να δημιουργηθεί ένα κομπιούτερ που όχι απλώς θα αναλύει πολύπλοκες πληροφορίες αλλά θα λαμβάνει πρωτοβουλία καθώς αλληλεπιδρά με το περιβάλλον.

ta nea on line