22 Αυγ 2011

Και αθώοι και ένοχοι


Tου Cambell Robertson
Το τέλος, αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι, ήρθε ξαφνικά.
Υστερα από δύο δεκαετίες στη φυλακή για τον φόνο τριών παιδιών, ο Ντέιμιεν Ικολς, ο Τζέισον Μπάλντουιν και ο Τζέσι Μισκέλεϊ Τζούνιορ - γνωστοί ως West Memphis Three - παρουσιάστηκαν την...
περασμένη Παρασκευή στο δικαστήριο του Τζόουνσμπορο, στο Αρκανσο, δήλωσαν ότι είναι αθώοι και ταυτόχρονα ένοχοι, και λίγα λεπτά αργότερα ήταν ελεύθεροι.

Η απελευθέρωση του 36χρονου Ικολς, που ήταν θανατοποινίτης, αποτελεί την εντυπωσιακότερη υπόθεση αυτού του είδους στην αμερικανική ιστορία. Οι άλλοι δύο εξέτιαν ποινές ισόβιας κάθειρξης.
Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, οι τρεις άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού δήλωσαν ένοχοι, παρ' όλο που επιμένουν στην αθωότητά τους.
Η πολιτεία εξακολουθεί να τους θεωρεί παιδοκτόνους, χωρίς αυτό να αποτελεί όμως κίνδυνο για την κοινωνία. Και πολλοί προειδοποίησαν τους δικαστές ότι με την απόφασή τους άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε έλαβαν μέρος πολλοί από τους ανθρώπους που υποστήριξαν τους τρεις άνδρες όλα αυτά τα χρόνια, μεταξύ των οποίων η τραγουδίστρια Εντι Βέντερ και μέλη των Dixie Chicks. «Είμαι εξαντλημένος», δήλωσε ο Ικολς. «Η ιστορία αυτή διαρκεί 18 χρόνια».

Τον Μάιο του 1993 ανακαλύφθηκαν στο αποχετευτικό σύστημα του Ουέστ Μέμφις, μιας φτωχής πόλης του Αρκανσο, τα γυμνά και ακρωτηριασμένα πτώματα τριών οκτάχρονων αγοριών. Ο αποτρόπαιος χαρακτήρας των δολοφονιών εν μέσω μιας εθνικής ανησυχίας για τη δράση των σατανιστικών αιρέσεων οδήγησε την αστυνομία στον Ικολς, έναν εκκεντρικό 18χρονο που φορούσε πάντα μαύρα, άκουγε χέβι μέταλ και δήλωνε μέλος του κινήματος σύγχρονης μαγείας (Wicca). Προσπαθώντας να μάθουν περισσότερα γι' αυτόν, οι αρχές ανέκριναν ένα φίλο του, τον 17χρονο τότε Μισκέλεϊ, ο οποίος ομολόγησε ότι μαζί με τον Ικολς και τον 16χρονο Μπάλντουιν διέπραξαν τους φόνους. Η κατάθεσή του πάντως παρουσίαζε κενά και αντιφάσεις.

Αν και πολλοί πείστηκαν για την ενοχή του Ικολς, που κατηγορήθηκε ότι ήταν ο εγκέφαλος του εγκλήματος, άλλοι υποστήριξαν ότι ήταν ένας εύκολος στόχος. Εγιναν συναυλίες, γράφτηκαν βιβλία, γυρίστηκαν ντοκιμαντέρ και ξεκίνησε μια κινητοποίηση με στόχο την απελευθέρωση των "WM3".

Ολες οι εφέσεις των τριών απορρίφθηκαν, αλλά η υπόθεση ήλθε και πάλι στο προσκήνιο το 2007, όταν οι δικηγόροι του Ικολς κατέθεσαν, ότι νέες ιατροδικαστικές εξετάσεις έδειξαν, πως στον τόπο του εγκλήματος δεν βρέθηκε γενετικό υλικό κανενός από τους τρεις καταδικασθέντες.

Εκείνοι πρότειναν και τη συγκεκριμένη συμφωνία, με βάση την οποία οι τρεις επέμειναν στην αθωότητά τους, αλλά δήλωσαν πως παραδέχονται την ενοχή τους, καθώς κρίνουν ότι αυτό υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά τους. 
Κατόπιν αυτού, ο δικαστής ακύρωσε την προηγούμενη καταδίκη και τους καταδίκασε σε κάθειρξη 18 ετών και 78 ημερών - το διάστημα ακριβώς που είχαν εκτίσει.
Οι δικηγόροι λένε, ότι οι πελάτες τους θα εξακολουθήσουν να επιδιώκουν την αθώωσή τους.
Και οι γονείς των παιδιών λένε, πως κάποιος, πάντως, σκότωσε τα αγόρια τους…

ΤΑ ΝΕΑ
ΠΗΓΗ: The New York Times