7 Ιουν 2021

Το επόμενο δίλημμα για τον Α. Τσίπρα και τη Φ. Γεννηματά


Θοδωρής Καραγιαννίδης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα βρεθούν την Πέμπτη ανάμεσα στους διαδηλωτές, στην πρώτη μεγάλη πανεργατική απεργία της μεταπανδημικής περιόδου.


Η συνάντησή τους εκεί, με τη σημειωτική της, θα δείξει αν υπάρχουν περιθώρια οποιασδήποτε προσέγγισης.

Η νευρικότητα είναι αυτονόητη, δεδομένου ότι ξέρουν εκ προοιμίου, ότι κάθε κίνηση και κάθε λέξη που θα ανταλλάξουν, θα συζητηθεί και θα τροφοδοτήσει σενάρια.

Για την ώρα η σχέση τους είναι ανταγωνιστική και γεμάτη καχυποψία. Η τελευταία ανταλλαγή μηνυμάτων ήταν η έκφραση ενόχλησης από την πλευρά της Φ. Γεννηματά για τα σχόλια του Αλ. Τσίπρα σχετικά με τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ, που τα θεώρησε ως κακόπιστη ανάμιξη.

Παρόλο που η ίδια συμφώνησε μαζί του, με την αμφισβήτηση συγκεκριμένης δημοσκόπησης που έδειχνε ως φαβορί τον Α. Λοβέρδο στη μάχη για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, αποδοκίμασε ως απαράδεκτη παρέμβαση, όσα είπε για τον κίνδυνο να γίνει το κόμμα της δορυφόρος της ΝΔ, εφόσον κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές ο Α. Λοβέρδος.

Ο ίδιος, πάντως, σύμφωνα με τη στήλη «Θεωρείο» της «Καθημερινής», ικανοποιήθηκε από την επίθεση του Αλ. Τσίπρα, γιατί θεώρησε, ότι έτσι τον έχρισε ως τον βασικό του αντίπαλο στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς.

Ανεξάρτητα όμως από όσα συμβαίνουν στο κομματικό επίπεδο, η θέση του Αλ. Τσίπρα και της Φ. Γεννηματά για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη είναι επί της ουσίας κοινή. Ούτε στις αποχρώσεις δεν διαφέρουν. Αυτό εκ των πραγμάτων δημιουργεί μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση και στον Κυρ. Μητσοτάκη που υπερασπίζεται την αλλαγή του εργατικού δικαίου προς όφελος των εργοδοτών ως μείζονα μεταρρύθμιση.

Η συζήτηση στη Βουλή θα είναι έντονη και θα κορυφωθεί την επόμενη εβδομάδα, με την ψηφοφορία στις 17/6. Η αναμέτρηση που θα γίνει σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, θα δείξει πολλά για τις ισορροπίες της επόμενης περιόδου.

Πρόκειται οπωσδήποτε για την πρώτη σοβαρή δοκιμασία της κυβέρνησης μετά τις εκλογές που έχει σαφές ιδεολογικό πρόσημο. Και γι' αυτό οι αποστάσεις που θα καταγραφούν ανάμεσα στον Αλ. Τσίπρα και στην Φ. Γεννηματά, θα αποκαλύψουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη διαμόρφωση ισχυρού αντιδεξιού μετώπου, που μπορεί να καθορίσει τη δυναμική των πολιτικών εξελίξεων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να επενδύουν στην επικοινωνία, για τη διατήρηση της δημοσκοπικής υπεροχής της ΝΔ. Τα «Παραπολιτικά» γράφουν, ότι το κανάλι Action 24 θα αποκτήσει εβδομαδιαία εφημερίδα, που θα είναι «λίγο ΚΙΝΑΛ, περισσότερη ΝΔ και λίγο Βενιζέλος».