9 Ιουν 2011

Οι στόχοι και οι αποφάσεις της Ομοσπονδίας εμπορικών συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας

       
Εν μέσω κλίματος σφοδρής οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας για το αύριο του ελληνικού εμπορίου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας (ΟΕΣΠ & Ν.Ε.) που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, την Κυριακή 5/6/2011.... 

     Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν παράγοντες του ελληνικού περιφερειακού εμπορίου, που ανήκουν στη διοικητική περιφέρεια της ομοσπονδίας,  οι οποίοι διατύπωσαν τους προβληματισμούς τους, τις ιδιαιτερότητες των περιοχών τους, την αγωνία τους για την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης της χώρας, την έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων,  καθώς επίσης και τις προτάσεις τους για τη βιωσιμότητα του κλάδου και των συναδέλφων. Οι στόχοι που τέθηκαν όσον αφορά στο διεκδικητικό πλάνο της ομοσπονδίας βραχυπρόθεσμα είναι οι εξής:
 Εξεύρεση πόρων για την ρευστότητα των επιχειρήσεων.
   Μείωση της φορολογίας στο ελληνικό εμπόριο, για μείωση της τιμολόγησης των προϊόντων.
 Εξασφάλιση καλύτερων προϋποθέσεων από τον ασφαλιστικό μας φορέα, ειδικά για τους απερχόμενους του κλάδου.

     Κατόπιν τούτων, το Σώμα της Γενικής Συνέλευσης προέβη στην έγκριση των εξής ψηφισμάτων:
1.    Με βάση την κρισιμότητα που έχει η οικονομική κατάσταση και την επιδείνωση της θέσης του εμπορίου να προωθηθεί πρόταση προς τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα – μέλη της ομοσπονδίας για τη σύγκληση έκτακτων γενικών συνελεύσεων. Το βασικό θέμα των Γενικών Συνελεύσεων θα είναι η συζήτηση και διαμόρφωση προτάσεων για νέους τρόπους αντίδρασης απέναντι στη διαμορφωμένη οικονομική συγκυρία, καθώς και στα μέτρα που λαμβάνονται με μόνιμους αποδέκτες τη μικρή ελληνική οικογενειακή επιχείρηση. Οι συνάδελφοι καλούνται να προτείνουν νέες, καινοτόμες ενέργειες για κινητοποιήσεις και μεθόδους πίεσης, τις οποίες θα αναλάβει η Ομοσπονδία μέσω της ΕΣΕΕ να υλοποιήσει.
2.    Σχετικά με τον Ασφαλιστικό μας Φορέα αποφασίστηκε να απαιτηθούν από το διορισμένο διοικητικό συμβούλιο τα εξής:
    Έλεγχος των οικονομικών χρήσεων των Ταμείων ΤΕΒΕ & ΤΑΕ τουλάχιστον για μια δεκαετία πριν τη συνένωση.
    Αποποινικοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών.
    Όχι στη μείωση των συντάξεων.
    Όχι στην υποχρεωτική ανά τριετία αλλαγή κατηγορίας και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ειδικά σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης που χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις έχουν κλείσει.
    Χορήγηση αναλογικών συντάξεων σύμφωνα με τις καταβληθείσες εισφορές ή επιστροφή των καταβληθέντων εισφορών στους δικαιούχους.
    Ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη στους συναδέλφους που αδυνατούν λόγω κρίσης να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές.
    Διεκπεραίωση εντός λογικών χρονικών ορίων για την απόδοση τόσο των καταβληθέντων εξόδων, όσο και των συντάξεων και όχι μετά από 18 έως 24 μήνες.
    Αναλυτική καταγραφή των προβλημάτων που εντοπίζουν οι συνάδελφοι στα περιφερειακά γραφεία του Ταμείου ώστε να δοθούν λύσεις και να ξεπεραστούν τα προσκόμματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι καθημερινά.
    Να μην επιβάλλεται η διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης με την κατάθεση της αίτησης για συνταξιοδότηση. Η επιχείρηση να λειτουργεί και ο επιχειρηματίας να καταβάλλει στο Ταμείο του μόνο εισφορές για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη και όχι για τη σύνταξη. Η διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης να επιβάλλεται όταν εγκριθεί η απονομή της σύνταξης, οπότε ο επιχειρηματίας να πρέπει να προσκομίσει όλα τα ανάλογα δικαιολογητικά.
     Καλύτερη και πιο αξιοπρεπή νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους του Ταμείου μας.
    Εγγραφή όλων των ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας μας στον ΟΑΕΕ, σύμφωνα με ένα καθορισμένο πλαφόν τζίρου και όχι με βάση πληθυσμιακά κριτήρια.
    Καταβολή ανά μήνα και όχι ανά δίμηνο των ασφαλιστικών εισφορών εξαιτίας των αντίξοων οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συνάδελφοι.

3.    Τέλος, προώθηση της πρότασης για εξασφάλιση διευκολύνσεων για τους δικαιούχους των σεισμόπληκτων και πυρόπληκτων δανείων. Συγκεκριμένα για τα δάνεια που είχαν χορηγηθεί στους συναδέλφους των σεισμόπληκτων περιοχών, των οποίων η αποπληρωμή ξεκινάει στις 30/6/2011, να παραταθεί κατά δύο επιπλέον έτη, ώστε η καταβολή της πρώτης δόσης του κεφαλαίου να ξεκινήσει από 30/6/2013. Όσο για τα δάνεια των πυρόπληκτων, η διετής αναστολή που είχε δοθεί για την καταβολή των οφειλομένων και που είχε λειτουργήσει πολύ ενθαρρυντικά, να λειτουργήσει ξανά για ένα χρονικό περιθώριο τουλάχιστον δύο μηνών προκειμένου οι συνάδελφοι να εξασφαλίσουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και να την υποβάλουν για να υποβοηθήσουν τη βιωσιμότητά τους. Επίσης επαναφορά των επιτοκίων των αρχικών συμβάσεων της τάξεως 4,25 %, καθώς σήμερα, τα επιτόκια έχουν αγγίξει το 9,5-10% και φυσικά είναι ασύμφορα για τους συναδέλφους.

     Η ομοσπονδία δεσμεύεται ότι θα είναι στο πλευρό των συναδέλφων για νέους και πιο δυναμικούς αγώνες εφόσον οι καιροί το απαιτούν. Απαιτούμε από όλους τους αρμόδιους, τους εκπροσώπους του εμπορίου και κυρίως από την κυβέρνηση να προβούν σε ενέργειες για τη ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων των εμπορικών επιχειρήσεων και τη βιωσιμότητα του κλάδου μας. 

Εκ της Ομοσπονδίας