9 Ιουν 2011

Στρατηγικός επενδυτής


Στις τράπεζες γνωρίζουν την ύπαρξή του από χθες το απόγευμα, αλλά οι υπόλοιποι το αγνοούν.
Αναφερόμαστε στην απόφαση του ISDA (International Standardized Derivatives Agreement), δηλαδή της Διεθνούς Ενωσης που ορίζει τι σημαίνουν οι όροι που μπαίνουν στα συμβόλαια ανταλλαγής... χρηματικών ροών (swaps), πιστωτικά παράγωγα (CDS) κ.τ.λ.

Σύμφωνα λοιπόν με έγκυρη πηγή, το ISDA έβγαλε χθες ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιεί ότι το είδος της αναδιάταξης μέρους του ελληνικού χρέους, που προτείνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους κατά 7 χρόνια, δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός.

Κοινώς, αν υιοθετηθεί η πρόταση του κ. Σόιμπλε, οι αγοραστές των πιστωτικών παραγώγων (CDS) στα ελληνικά ομόλογα δεν θα αποζημιωθούν από τους πωλητές.
Αν η αρμόδια επιτροπή του ISDA είχε κρίνει ότι μια τέτοια επιμήκυνση συνιστά πιστωτικό γεγονός, τότε τα παράγωγα θα εξασκούνταν και όσοι είχαν ποντάρει σε πιστωτικό γεγονός, π.χ. στάση πληρωμών ή αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία της Ελλάδας, θα κέρδιζαν πολλά λεφτά.

Υπενθυμίζουμε, όμως, ότι οι περισσότεροι αγοραστές CDS στο ελληνικό χρέος είναι κάτοχοι ομολόγων και έχουν αγοράσει τα παράγωγα για να μην υποστούν μεγάλη χασούρα, σε περίπτωση πιστωτικού γεγονότος, π.χ. αναδιάρθρωση.


Επειδή το ISDA είναι, στην ουσία, ένωση τραπεζών, η χθεσινή ανακοίνωση σηματοδοτεί, πιθανόν, την απόφαση αρκετών εξ αυτών, να συμμετάσχουν στην επιμήκυνση του ελληνικού χρέους που προτείνει ο κ. Σόιμπλε στην επιστολή του προς τον κ. Τρισέ.

Θα μας εξέπληττε αν οι Γερμανοί και άλλοι κοινοτικοί αξιωματούχοι δεν βρίσκονταν σε συζητήσεις με τα στελέχη των τριών μεγάλων διεθνών οίκων αξιολόγησης, για να αποφευχθεί τυχόν υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία της «χρεοκοπίας», σε περίπτωση μιας επιμήκυνσης μέρους του ελληνικού χρέους.

ΠΗΓΗ: enet.gr