9 Ιουν 2011

Η απάντηση του υπουργείου Υποδομών για την παράκαμψη του Δερβενίου


Απάντηση σε αναφορά που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με το θέμα της παράκαμψης Δερβενίου έδωσε το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Σχετικά με την απάντηση ο κ. Κόλλιας έκανε το ακόλουθο σχόλιο:
«Η απάντηση του Υπουργείου δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία..

υπεκφυγή και μάλιστα δύο σημείων. Το πρώτο σημείο αφορά την μεταγενέστερη αποξήλωση της προσωρινής παραλλαγής και τμήματος της υφιστάμενης μετρικής γραμμής, συνάρτηση των οποίων είναι, σύμφωνα με το Υπουργείο, η κατασκευή της παρακαμπτηρίου. Με απλά λόγια, το Υπουργείο λέει ότι πρέπει πρώτα να καταργηθεί η κυκλοφορία στην υφιστάμενη μετρική γραμμή και μετά να ανοίξει ο δρόμος. Πλην όμως τίθεται το ερώτημα: από τη στιγμή που η νέα γραμμή χρησιμοποιεί μέρος της παλιάς, υπάρχει πράγματι περίπτωση να επαναλειτουργήσει η παλιά γραμμή;
Ωστόσο, ακόμα και αν αυτό συμβεί, ουδείς γνωρίζει το πότε. Επισημαίνω δε ότι το όλο έργο έχει ήδη καθυστερήσει δραματικά, έχει υπερβεί κατά πολύ τον προϋπολογισμό, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε απόλυτη στασιμότητα, σύμφωνα δε με τα πιο αισιόδοξα σενάρια, θα ολοκληρωθεί το 2014. Το Υπουργείο υπεκφεύγει και σε αυτό το σημείο, δηλώνοντας αναρμόδιο και λέγοντας ότι αρμόδια είναι η ΕΡΓΑ ΟΣΕ, η οποία έχει με τη σειρά της ενημερώσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΣΕ. Το αίτημα δηλαδή ενός ολόκληρου Δήμου, χιλιάδων δημοτών που υποφέρουν από την απουσία παρακαμπτηρίου, κυκλοφορεί αναπάντητο και ανικανοποίητο από γραφείο σε γραφείο.
Με αυτά τα δεδομένα, θεωρώ ότι το Υπουργείο όχι μόνο δεν έχει δώσει απάντηση στο αίτημα των πολιτών του Δερβενίου, αλλά μάλλον το αντίθετο, αφήνει να εννοηθεί ότι εάν ποτέ ικανοποιηθεί το αίτημά τους, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σε λιγότερο από τρία χρόνια. Στο μεταξύ, χιλιάδες κάτοικοι ταλαιπωρούνται από την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τη ρύπανση που δημιουργούν, κυρίως τα βαρέα οχήματα, στο κέντρο της πόλης, η ποιότητα ζωής τους υποβαθμίζεται καθημερινά, η προσβασιμότητά τους περιορίζεται. Επισημαίνω δε ότι όλα αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι η κατασκευή της παρακαμπτηρίου έχει συμπεριληφθεί στη μελέτη για την κατασκευή της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων και το μεγαλύτερο μέρος της έχει υλοποιηθεί. Η ταλαιπωρία των κατοίκων συνεχίζεται εξαιτίας ενός τμήματος μόλις 150 μέτρων, η αγανάκτησή τους δε έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε το μόνο που ζητούν πλέον είναι η διάνοιξη του δρόμου, έστω και χωρίς ασφαλτόστρωση.
Η ασυνέπεια εργολάβων και Υπουργείου έχει οδηγήσει τους κατοίκους του Δερβενίου στο να επαιτούν για να τους παραχωρηθεί μία λωρίδα δρόμου που δικαιωματικά τους ανήκει. Είναι γνωστό ότι ο ΟΣΕ έχει επανειλημμένα απαντήσει αρνητικά στα σχετικά αιτήματα του Δήμου για άμεση διάνοιξη της παρακαμπτηρίου. Επειδή δε, απ’ ότι αντιλαμβάνομαι, το Υπουργείο δεν έχει καμία διάθεση να συνδράμει το αίτημα του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, δεσμεύομαι ότι θα επαναφέρω το θέμα, απευθυνόμενος πλέον και στην ΕΡΓΑ ΟΣΕ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΣΕ, μέχρις ότου να έχουμε μία ικανοποιητική απάντηση.»