15 Μαρ 2011

'Eκπληξη ή Aναμενόμενο;


Αναμεταδίδουμε τη συνέντευξη μέλους του Τοπικού Συμβουλίου Κορίνθου, αποκαλυπτική σχετικά με τα σχέδια ορισμένων για το μέλλον της Δημοτικής Αγοράς.(Δείτε στο τέλος το video)
Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.. η συνέντευξη αυτή και μας δημιουργεί πολλές απορίες.

Ο κ. Κακάβας, μηχανικός και επιχειρηματίας (όπως δηλώνει), ενασχοληθείς για πρώτη φορά με την τοπική αυτοδιοίκηση και για πρώτη φορά εκλεγμένο μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Κορίνθου,
1. Έχει μάθει ότι ήδη η άδεια κατεδάφισης της Δημοτικής αγοράς, η οποία είχε κατατεθεί από το Δήμο στην Πολεοδομία, πέρασε από την αρχιτεκτονική επιτροπή (ΕΠΑΕ) και εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος επίκειται η κατεδάφισή της. Τα μέλη της ΕΠΑΕ όμως το αγνοούν! Προφανώς προκαταλαμβάνει την απόφαση της ΕΠΑΕ.

2. Μας ενημερώνει με την ιδιότητα του μηχανικού (και με μεταπτυχιακό στην στατική επάρκεια κτιρίων, απ΄ όσο καταλάβαμε) ότι η τάση του εδάφους στο συγκεκριμένο σημείο της Κορίνθου, εγκυμονεί κινδύνους σε περίπτωση σεισμού. Δυστυχώς δεν μας κάνει πρόβλεψη για τα υπόλοιπα κτίρια (τριώροφα, πενταώροφα κλπ.) στα υπόλοιπα σημεία της Κορίνθου!

3. Μας ενημερώνει ότι η Δημοτική Αρχή (;) έχει φέρει καθηγητές του Πολυτεχνείου, οι οποίοι έχουν γνωμοδοτήσει για πρόβλημα στη στατική επάρκεια του κτιρίου. Δυστυχώς δεν μας λέει ποιοι και με ποια μελέτη έφτασαν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα.

4. Προαναγγέλλει την προκήρυξη αρχιτεκτονικής μελέτης για την κατασκευή νέου κτιρίου (με ποια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου άραγε;) ενώ όλοι ξέρουμε το σχέδιο που είχε κατατεθεί από το Δήμο για την ανέγερση νέου τριώροφου κτιρίου - κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

5. Με πολύ 'πειστικό' τρόπο αποφασίζει ότι στο συγκεκριμένο σημείο του κέντρου της πόλης, στο σημείο δηλαδή, που από την ίδρυσή της υπάρχει Δημοτική Αγορά, χρειάζεται ένα κτίριο με γραφεία και άλλους χώρους. Προφανώς η αγορά τροφίμων, κατά τον κ. Κακάβα, δεν έχει χώρο στο κέντρο της Κορίνθου, αλλά ούτε και στα σχέδιά του.

6. Και τέλος, με πολύ στενοχώρια διαπιστώνει ότι όλα τα παλιά κτίρια - πλην ελαχίστων – δεν υπάρχουν πια, οπότε, συμπεραίνει ότι δεν χρειάζεται να διατηρήσουμε ούτε αυτό.


Αναρωτιέται κανείς με ποιά θεσμική ιδιότητα ο κ. Κακάβας ανακοινώνει όλα αυτά (που μικρή σχέση έχουν με την πραγματικότητα ακόμα). Του έχουν άραγε ανατεθεί θεσμικοί ρόλοι ή αυτοβούλως ομιλεί ως ενδιαφερόμενος 'επενδυτής', που σπεύδει να δημιουργήσει και το 'επενδυτικό σχήμα' στα πλαίσια του προγράμματος JESSICA, όπως αναφέρει;

Θα συμβουλεύαμε τον κ. Κακάβα να επιδεικνύει μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση και λιγότερη αλαζονεία και αυταρέσκεια.
Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι επιπλέον. Αναμένουμε την επίσημη απάντηση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου για ένα τόσο σοβαρό θέμα της πόλης μας.

Να θυμίσουμε μόνο ότι η Κίνηση Πολιτών έχει από καιρό συμπαραταχθεί στο πλευρό εκείνων των Κορίνθιων πολιτών που με αίσθηση ιστορικής ευθύνης, κοινωνικής αλληλεγγύης αλλά και σύγχρονης αντίληψης στον σχεδιασμό ανάπτυξης μιας πόλης, θεωρούν απαραίτητη την διατήρηση και ανάδειξη των πολεοδομικών προτερημάτων ιστορικών κτιρίων της πόλης, όπως είναι η Δημοτική Αγορά.

Η Κίνηση Πολιτών είναι και θα παραμείνει αντίθετη σε κάθε μορφή ισοπέδωσης, πολιτικής και πολιτιστικής.

Το Γραφείο Τύπου