15 Μαρ 2011

Παπακωνσταντίνου: Νέος δανεισμός χωρίς μνημόνιο


Πεπεισμένος ότι μετά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής του Eurogroup τα περιθώρια κινήσεων για την Ελλάδα είναι σαφώς βελτιωμένα, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, όπου εκπροσώπησε... τη χώρα στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι με την επιμήκυνση των χρονικών ορίων απόσβεσης των δανείων μειώνεται το υπέρογκο άχθος που είχε συσσωρευτεί στην ερχόμενη τετραετία και ότι με τη μείωση των επιτοκίων δίδεται στις αγορές σήμα βιωσιμότητας ως προς το ελληνικό δημόσιο χρέος.


Επίσης κατέστησε σαφές ότι στην υποθετική περίπτωση που το 2012, οπότε ως γνωστόν λήγει η κάλυψη της Ελλάδας από τα δάνεια των χωρών της ευρωζώνης, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την επιστροφή της χώρας στο δανεισμό από τις αγορές, υπάρχει η δυνατότητα πώλησης κρατικών ομολόγων στον ευρωμηχανισμό, χωρίς αυτό να συνεπάγεται τη σύνταξη νέου μνημονίου.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το 2012 η Ελλάδα θα χρειασθεί περί τα 66 δις ευρώ εκ των οποίων είναι καλυμμένα τα 24 από τα δάνεια της ευρωζώνης και του ΔΝΤ Ο κ Γ Παπακωνσταντίνου δήλωσε επίσης προς τους δημοσιογράφους ότι εντός των προσεχών εβδομάδων θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σύνταξης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής - με χρονικό ορίζοντα το 2015, καθώς και οι διαδικασίες σχετικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, συνολικού ύψους 50 δις ευρώ.

Ο κ Γ Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι, παρά το γεγονός ότι μετά τις αποφάσεις της Παρασκευής « το τοπίο για την Ελλάδα είναι σημαντικά διαφορετικό», το πρόγραμμα για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας θα εφαρμοσθεί απαρέγκλιτα.

Σε ότι αφορά τη γενικότερη πορεία προς τη σύνοδο κορυφής των «27» της 24ης Μαρτίου, όπου αναμένεται να επικυρωθούν συνολικώς οι αποφάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση και τον ευρωμηχανισμό, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι απομένουν κάποιες τεχνικές ρυθμίσεις και ότι για να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας θα συνέλθουν εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών των 17 χωρών της ευρωζώνης.



Το βήμα on line