15 Μαρ 2011

«Αν είχε πολιτική γενναιότητα, η ΝΔ θα είχε υπογράψει το μνημόνιο>>-Επιτέθηκε στη ΝΔ ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Κ.Ο. του ΠαΣοΚ


Δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για την οικονομική πολιτική της, που ουσιαστικά οδήγησε τη χώρα στο μνημόνιο εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για τη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.Αν η Νέα Δημοκρατία είχε την πολιτική γενναιότητα..
θα είχε υπογράψει η ίδια ως κυβέρνηση το μνημόνιο και κατόπιν θα πήγαινε σε εκλογές, όπως έπραξε η απελθούσα κυβέρνηση της Ιρλανδίας, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα εξασφάλισε ευνοϊκότερους όρους στη Σύνοδο, ως επιδοκιμασία των θυσιών και της τιτάνιας προσπάθειας που έχει καταβάλλει.

Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και δυσβάσταχτος, αλλά κερδήθηκε μια σημαντική μάχη, τόνισε. Επισήμανε δε ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής οι όροι και τα δεδομένα του αγώνα της Ελλάδας έχουν αλλάξει. Μιλάμε πλέον με όρους ασφάλειας και σιγουριάς, είπε ο πρωθυπουργός.

Ακόμη υπερασπίστηκε το «Σύμφωνο για το ευρώ», και τόνισε ότι η πρόταση της Ελλάδας για ευρωπαϊκό φόρο στις χρηματοπιστωτικές αλλαγές, έγινε αποδεκτή.

Καμία ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ δεν καθορίζει τις πολιτικές μας όσο οι δικές μας επιλογές, είπε ακόμη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε αρκετές φορές στη διάρκεια της ομιλίας του ότι το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να πολεμήσει και να μην φυγομαχήσει, να πάρει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις πλην όμως απαραίτητες για την σωτηρία της Ελλάδας.

Χαρακτήρισε το μνημόνιο μια «σκληρή συμφωνία» που όμως «εγγυάται» ότι η χώρα δεν θα ξαναβρεθεί στο ίδιο τραγικό επίπεδο.

Μάλιστα απαντώντας στις επικρίσεις που έχει δεχθεί η κυβέρνηση και οι υπουργοί της ότι απλώς υπακούουν στην τρόικα και εκτελούν τις εντολές της, ο πρωθυπουργός τόνισε στη ομιλία του ότι «κανένα ΔΝΤ, καμία ΕΚΤ και καμία ΕΕ δεν καθορίζει τις πολιτικές μας περισσότερο από τις δικές μας επιλογές».

Ο πρωθυπουργός κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία για καταστροφολογική και ισοπεδωτική κριτική στην κυβέρνηση, επανάλαβε την εκκλήση της κυβέρνησης για συναίνεση και συστράτευση στον αγώνα.

Στη ΝΔ προεξοφλούν ότι η μάχη είναι άσκοπη και προφητεύουν ότι θα καταλήξει σε αποτυχία, είπε ο πρωθυπουργός εξαπολύοντας επίθεση στη ΝΔ ότι «υπονομεύει το εθνικό συλλογικό φρόνημα».

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Γ.Παπανδρέου, «εμείς επιμένουμε και καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου σε συνεργασία. Ζητούμε μια δημιουργική αντιπολίτευση, τούτη την ώρα που δοκιμάζεται ο τόπος».

Η μεγάλη αναμέτρηση είναι με τους ίδιους τους εαυτούς μας, είπε ο πρωθυπουργός. Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, πρόσθεσε, αποδεχόμενος βεβαίως ότι οι ευθύνες δεν καταμερίζονται ισομερώς.

Ο πρωθυπουργός, εκτίμησε ότι τα θετικά αποτελέσματα των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί θα φανούν στο άμεσο μέλλον. «Αλλάζουμε και αυτό θα φανεί» είπε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα στις δύσκολες μάχες που ακολουθούν.

Οι εταίροι αναγνωρίζουν τις θυσίες

Ως αναγνώριση και επιδοκιμασία των θυσιών του ελληνικού λαού παρουσίασε ο Γ.Παπαδρέου τα πρόσθετα μέτρα που αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη Παρασκευή, εξασφαλίζοντας -όπως είπε- ευνοικότερους όρους για την Ελλάδα.

Επιβραβεύει τις τιτάνιες προσπάθειες της Ελλάδας και στέλνει μήνυμα στους κερδοσκόπους είπε ο πρωθυπουργός.




Το Βήμα on line