12 Φεβ 2011

Με επιτυχια πραγματοποιήθηκε το διήμερο των "Αλκυονίδων Λογοτεχνίας"


Με επιτυχία έληξαν οι «Αλκυονίδες Λογοτεχνίας» που πραγματοποιήθηκαν κατά το διήμερο 5 και 6 Φεβρουαρίου 2011!
Στη διάρκεια των φετινών εκδηλώσεων δόθηκε η δυνατότητα στο Κορινθιακό κοινό να έρθει σε επαφή και να προσεγγίσει:
1) Σε επίπεδο νομού και όχι μόνο, το έργο της φιλολόγου – συγγραφέα κ. Τασίας Ν. Αλικάκου το οποίο ανέπτυξαν διεξοδικά και αρκετά εξειδικευμένα..
η αντιπρόεδρος των Αλκυονίδων, ποιήτρια και εκδότρια του περιοδικού «Κορινθιακοί Ορίζοντες» κ. Ελένη Συκά – Κοντόζογλου, ο δρ. Λογοτεχνίας-συγγραφέας κ. Γιάννης Μπάρτζης και ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Καλαμάτας ,πρώην σχολικός σύμβουλος κ. Αριστείδης Δουλαβέρας. Αίσθηση προκάλεσε ο ρητορικός επίλογος και η ευφράδεια λόγου της κ. Αλικάκου που σφράγισε την εναρκτήρια εκδήλωση των Αλκυονίδων.
2) Σε πανελλαδικό επίπεδο και όχι μόνο, επίσης, φιλοτεχνήθηκε γλαφυρά το πορτρέτο του μεγάλου νεοέλληνα ακαδημαικού ποιητή Τίτου Πατρίκιου, παρουσία του ιδίου , από τον Κορίνθιο καθηγητή του Πανεπιστημίου Νάπολης κ. Κωνσταντίνο Νίκα. Η πλούσια βιογραφία και εργογραφία του, αναπτυγμένη αναλυτικά από τον ομιλητή έδωσε μία πλήρη εικόνα του μεγέθους και της αξίας του ποιητή. Αξιοσημείωτη και η παρουσία των ηθοποιών του «θεατρικού εργαστηρίου» του Δήμου Κορινθίων, Ανδρέα Δαούση, Κώστα Ξενόπουλου και Δάφνης Ατία, που απήγγειλαν εκφραστικά ποιήματα, από τα πιο πρόσφατα του ποιητή. Η εκδήλωση έκλεισε με χαιρετισμό και αρκετές απαγγελίες από τον ίδιο τον Τίτο Πατρίκιο.

3) Σε ευρωπαικό-διεθνιστικό επίπεδο, τέλος, παρουσιάστηκε αναλυτικά μία ιστορική αναδρομή στην ποίηση των Ιταλίδων γυναικών από το 1200 μ.Χ. έως σήμερα, μέσα από την οπτική της Ιταλίδας ποιήτριας Αμάντας Κνέρινγκ , ποιήματα της οποίας, σε ελεύθερη λογοτεχνική απόδοση, απήγγειλε με το αξιοθαύμαστο, προσωπικό της στυλ η ηθοποιός του Θεάτρου Περιγιαλίου κ. Πολυξένη Ορκοπούλου - Ξανθάκη. Τη μετάφραση της εισήγησης και τη λογοτεχνική απόδοση των ποιημάτων της Κνέρινγκ επιμελήθηκε η πρόεδρος του Σωματείου κ. Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με τους χαιρετισμούς και την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Κορινθίας Διονυσίου, πανοσιολογιότατος πατέρας Αρκάδιος, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Άγγελος Μανωλάκης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Απόστολος Παπαφωτίου, ο εκπρόσωπος του αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ. Γ. Δέδε, κ. Νίκος Πιέρρος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Κορινθίας «η Πίνδος» κ. Βαγγέλης Ν. Ματάτσης, οι πρώην πρόεδροι των Αλκυονίδων κ. Παπαχρήστου-Πάνου Ευαγγελία και Νάνου- Κουβακλή Εύη, ο πολιτευτής Κορινθίας κ. Στ. Μάρκελος και πολλοί άλλοι μεταξύ των οποίων η ζωγράφος κ. Νίκη Λαζάρου ,η ποιήτρια και τεχνοκριτικός κ. Παυλίνα Μπεχράκη, η ποιήτρια-συγγραφέας κ. Μαρία Παιβανά-Καντίκα, ο ποιητής Νίκος Καλλίρης , ο συγγραφέας Σταμάτης Δαγδελένης κ.λ.π.
Το διήμερο έληξε με την κοπή της πίττας, προσφορά του καταστήματος «Βαρώσι», το οποίο και ευχαριστεί θερμά το Δ.Σ. και με την υπενθύμιση της παράτασης του Λογοτεχνικού και εικαστικού διαγωνισμού των «Αλκυονίδων» έως το τέλος Φεβρουαρίου 2011.