12 Φεβ 2011

Ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. για το δάνειο


Κολοσσιαίο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2015 προανήγγειλαν χθες από την Αίγλη του Ζαππείου οι επικεφαλής της τρόικας κκ. Σερβάς Ντερούζ (Κομισιόν), Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ)... 

παρουσιάζοντας τα βασικά συμπεράσματα από την τρίτη αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Οπως αναμενόταν, η τρόικα ενέκρινε την τέταρτη δόση ύψους 15 δισ. ευρώ και σημείωσε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Παρά ταύτα ο κ. Ντερούζ υποστήριξε ότι «παραμένει ακόμη μια κρίσιμη μάζα μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψει την επαναφορά στην ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας» .

Η τρόικα γνωστοποίησε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταρτίσει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων 15 δισ. ευρώ για εφέτος και το 2012 (αντί για 2 δισ. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό μνημόνιο για τη διετία 2011-2012) και συνολικά 50 δισ. ευρώ από το 2011 ως το 2015. Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα αξιοποιηθούν για τη μείωση του χρέους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι το πρόγραμμα είναι εφικτό και στοχεύει στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας «που δεν πρέπει να την εκμεταλλεύονται λίγοι σε βάρος των πολλών».

Οι κκ. Τόμσεν και Ντερούζ αναφέρθηκαν επίσης στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (2012-2015), στο οποίο θα υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή 8% του ΑΕΠ τα τρία πρώτα χρόνια, την περίοδο 2012-2014. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου απέστειλε χθες επιστολές προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για την εκπόνηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής. Το νέο πλαίσιο συνεπάγεται πρόσθετα μέτρα 18,3 δισ. ευρώ (8% του ΑΕΠ) για την τριετία 2012-2014 προκειμένου το έλλειμμα από τα 17 δισ. ευρώ εφέτος να μειωθεί στα 3 δισ. ευρώ ή 1,2% του ΑΕΠ το 2015.

Για το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων τα στελέχη της τρόικας ανέφεραν ότι θα παρακολουθήσουν την εφαρμογή για διάστημα έξι μηνών και αν χρειαστεί θα προτείνουν τροποποιήσεις.

Η τρόικα αποκάλυψε χθες και τις νέες εγγυήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ που θα διαθέσει το Ελληνικό Δημόσιο στις τράπεζες με τη μορφή εγγυήσεων, ώστε να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου μνημονίου.

Τα βασικά συμπεράσματα της αξιολόγησης 
Οικονομικό περιβάλλον

Παρά την ύφεση, η πορεία μιας σειράς δεικτών, όπως οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία, ειδικά από το εξωτερικό, η αύξηση των εξαγωγών κτλ., επιβεβαιώνει την πρόβλεψη για σταθεροποίηση της οικονομίας στο δεύτερο μισό του 2011 και για θετικούς ρυθμούς από το 2012.

Ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ για το σύνολο του έτους προβλέπεται σε-3%.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να περιοριστεί στο 2,5% σε ετήσια βάση.

Η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται σε όρους μείωσης του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο για το 2011 εκτιμάται σε 8% από περίπου 11% το 2010.

Δημοσιονομική πολιτική

Προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει μια βιώσιμη δημοσιονομική προσαρμογή, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% ως το 2014 και να δημιουργηθούν και να διατηρηθούν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματαάνω του 5% του ΑΕΠ.

Το 2010 το έλλειμμα μειώθηκε κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ, από το 15,4% στο 9,4% - μια προσαρμογή μεγαλύτερη από αυτήν που είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Το 2011 στόχος παραμένει η μείωση του ελλείμματος στο 7,4% (ή το μέγιστο 17 δισ. ευρώ).

Το Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα εξειδικεύει τους στόχους εσόδων, δαπανών και ελλείμματος για όλους τους φορείς του Δημοσίου ως το 2014, καθώς και τις παρεμβάσεις για την επίτευξή του.

Οι παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα θα περιγράφονται σε τομεακά σχέδια δράσης που θα καλύπτουν κυρίως τα εξής:

δημόσιες επιχειρήσεις, άλλους δημόσιους οργανισμούς, φορολογική μεταρρύθμιση, μισθολόγιο του δημόσιου τομέα, δημόσια διοίκηση, κοινωνική πολιτική, Υγεία, δημόσιες επενδύσεις.

ΠΗΓΗ: το βημα on-line