12 Φεβ 2011

Οταν ο έρωτας µπαίνει στο µουσείο


Με χειροπέδες ή απολαµβάνοντας «στίχους γκέι ποιητών»; Μαθήµατα καν-καν ή µαθήµατα... εκδίκησης µ’ ένα δηλητηριώδες φυτό;
Ο,τι κι αν επιλέξετε, για να γιορτάσετε τον άγιο που λατρεύουµε όλοι να µισούµε - τον Αγιο Βαλεντίνο - µουσεία σε... όλο τον κόσµο τα προσφέρουν.

Οι παραπάνω ιδέες δεν είναι απλώς άλλη µια φτηνή, εµπορική εκκεντρικότητα όσων προσπαθούν να πάρουν ένα κοµµάτι της γεµάτης αρκουδάκια και καρδούλες γιορτής, αλλά οι προτάσεις που κάνουν µουσεία – και πρώτης γραµµής όπως το Βρετανικό ή το MoΜΑ της Νέας Υόρκης.

Αµαρτία; Κάθε άλλο, θα απαντήσουν οι υπεύθυνοι των µουσείων, δεδοµένων των δραστικών περικοπών των επιχορηγήσεων και της κάθετης πτώσης των χορηγιών. Κάπως πρέπει να επιβιώσουν.  Εξάλλου έρωτας και αµαρτία είναι έννοιες συµβατές.

Η γκάµα είναι µεγάλη και για όλα τα γούστα. Κι όσο θα ψάχνετε τόσο θα εκπλήσεστε. 
Ο έρωτας είναι απόλαυση ή πόνος; Σε όποιο στρατόπεδο κι αν ανήκουν οι επισκέπτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο, δυσαρεστηµένοι δεν θα φύγουν. Οι µεν ερωτευµένοι θα ανακαλύψουν την ευχάριστη πλευρά του στη φύση. Οι πονεµένοι θα εντοπίσουν τρόπους εξόντωσης του... εχθρού είτε µε δηλητηριώδη φυτά, είτε θα πάρουν ιδέες από τις τεχνικές κυνηγιού των αιµοβόρων ζώων. Ολα αυτά σε οργανωµένες – µετά το κλείσιµο του µουσείου – ξεναγήσεις προς 28 στερλίνες.

Εγκλήµατα πάθους περιµένουν όσους επιλέξουν το Εθνικό Μουσείο Εγκλήµατος και Τιµωρίας στην Ουάσιγκτον.

Με 30 δολάρια το ζευγάρι, οι φύλακες του µουσείου θα δέσουν εσάς και τον συνοδό σας µε χειροπέδες και θα σας ξεναγήσουν στα 600 εκθέµατα του τριώροφου µουσείου και θα µάθουν πραγµατικές ιστορίες παθιασµένων εγκληµάτων. Φεύγοντας πέρνετε τις χειροπέδες µαζί. ∆ώρο του καταστήµατος.

Αν δεν έχετε όρεξη να µάθετε ρούµπα και τσα-τσα (µαθήµατα που προσφέρει λόγω της ηµέρας το Μουσείο του Λονδίνου ) µπορείτε να κάνετε βόλτα στις αίθουσές του, την ώρα που οι υπόλοιποι επισκέπτες – οι µη ερωτευµένοι – θα έχουν φύγει. Κι αν πάλι ούτε αυτό σας ικανοποιεί, απολαύστε ποίηση στους κήπους από γκέι ποιητές πληρώνοντας ανάλογα µε την επιλογή σας από 4,50 έως 6 στερλίνες.

Πάντα θέλατε να µάθετε καν καν; Το Μουσείο Τέχνης της Ατλάντας παραδίδει µαθήµατα επί τη ευκαιρία της γιορτής. Η βραδιά θα κλείσει µε τραγούδια ρεπορτορίου καµπαρέ, τα οποία ταιριάζουν και µε την έκθεση για τον Τουλούζ-Λοτρέκ που φιλοξενεί. Οι ελεύθεροι πληρώνουν ακριβότερα (25 δολάρια) από τα ζευγάρια (40 δολάρια).

Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν όσοι αποφασίσουν να αγγίξουν τον καναπέ του Σίγκµουντ Φρόιντ και να αγγίξουν τα ερωτικά γράµµατα που αντάλλασε ο πατέρας της Ψυχανάλυσης µε τη σύζυγο του Αννα. Το Μουσείο Φρόιντ πάντως στο Λονδίνο προσφέρει τη δυνατότητα να περάσετε «πίσω από το σχοινάκι» και να έρθετε πιο κοντά στον κόσµο του διάσηµου ζεύγους. Η οικονοµική εκδοχή κοστίζει 125 στερλίνες το ζευγάρι και περιλαµβάνει πέρα από την ξενάγηση ένα καλάθι µε δωράκια. Η ακριβή εκδοχή µε προσέκο και καναπεδάκια κοστίζει 150 στερλίνες.

Αν τα οικονοµικά σας δεν επιτρέπουν την εξόρµηση σε κάποιο από τα µουσεία του εξωτερικού (τα ελληνικά δεν έχουν µπει στο παιχνίδι) δοκιµάστε τα πωλητήρια που είναι γεµάτα καλούδια λόγω της ηµέρας. Υπό το άλλοθι του Αγίου Βαλεντίνου πουλάνε ως κατάλληλο, λόγω της ηµέρας, οτιδήποτε έχει καρδούλες (πολλές φορές κι ό,τι δεν έχει), προσφέροντας άλλοθι µε τη σειρά τους στους αγοραστές, ότι δεν αγοράζουν ένα ακόµη χαζό δωράκι, αλλά κάτι επιπέδου από το πωλητήριο ενός σοβαρού µουσείου.

Εχουµε και λέµε. Καρφιτσούλες λαγουδάκια και πεταλουδίτσες (10 στερλίνες) έως κόκκινες τσαγιέρες (25 στερλίνες) προτείνει η βρετανική Tate.

Αγαλµατάκια της Αφροδίτης (155 στερλίνες), αλλά και ένα ασηµένιο βραχιόλι µε χαραγµένο το σονέτο 116 του Σαίξπηρ που µιλά για τον γάµο (85 στερλίνες) είναι ανάµεσα στα καλούδια του Βρετανικού Μουσείου, ενώ το Victoria and Albert προτείνει λουλουδάτα φορέµατα (µόνο στο 10 νούµερο, 95 στερλίνες). Το MoMa πάλι δένει τον κόµπο του έρωτα σε ένα κολιέ (100 δολάρια), αλλά κι ένα τεράστιο µπολ για παγωτό µε ασορτί κουταλάκι (56 δολάρια) και το Ερµιτάζ διαθέτει καρδιές σε στυλ Φαµπερζέ (70 δολάρια) και αγαλµατάκια του έρωτα (110 δολάρια).
Ολα µπορούν να παραγγελθούν µέσω ∆ιαδικτύου.

Και για όσους επιµένουν ελληνικά, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει τη λύση:
µπρούτζινες κλειδοθήκες σε σχήµα καρδιάς (33 ευρώ), ασηµένιο κόσµηµα µε τον Ερωτα και την Ψυχή (95 ευρώ), έναν κάκτο από µπρούντζινες καρδιές (60 ευρώ)...

ΠΗΓΗ: τα νεα on-line