14 Φεβ 2011

Π. Μπεγλίτης :"Οι δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόϊκα ξέφυγαν απο τα παραδεκτά όρια "


(Αποσπάσματα συν/ξης απο την εκπομπή "Πρωινή Γραμμή" του ΣΚΑΙ)
 Για τις ανακοίνωσεις της τρόικα και την αντίδραση της Κυβέρνησης:  
 Δεν έχω ακριβή και ασφαλή γνώση για το τι διημείφθη την Παρασκευή στις συνεννοήσεις του Υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους της τρόικα, ούτε για το τι..
έγινε το βράδυ ή τη νύχτα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.  Θεωρώ όμως ότι καλώς έγινε η ανακοίνωση, έπρεπε να σταλεί ένα μήνυμα, γιατί οι δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας ξέφυγαν από τα παραδεκτά όρια της συνεργασίας και της ισότιμης εταιρικής σχέσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ελλάδας που είχαμε διαμορφώσει σε ένα μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα.

Είχα προσβληθεί όταν μιλούσε για τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης η τρόικα την προηγούμενη φορά και με πολύ καθαρότητα είχα βγει και είχα ασκήσει κριτική. Το ίδιο κάνω και τώρα όπως κάνουμε ως Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός.

Τι είναι αυτό που πείραξε; Είναι ο αριθμός, ένας αριθμός;   

Ο αριθμός είναι ένας δυνητικός στόχος. Δεν είναι δεσμευτικός στόχος για την πενταετία μέχρι το τέλος του 2015.  Δεν συμφωνήθηκε ένα ποσό ή δεν επιβλήθηκε ένα ποσό αυθαίρετα. Ο αριθμός αυτός των 50 δις όπως σας είπα είναι ένας δυνητικός στόχος. Δεν είναι δεσμευτικός. Μη δοθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι είναι ένας δεσμευτικός όρος που συνδέεται ενδεχομένως με άλλες δόσεις του δανείου των 110 δις. Καμία δέσμευση.
 Θέλω να εξηγούμε κάποια πράγματα, γιατί προφανώς μέσα απ’ τις δηλώσεις της τρόικα υπήρξαν παρεξηγήσεις, να θεωρήθηκε ότι επιβλήθηκε ένα ποσό, επιβλήθηκε η εκποίηση και το ξεπούλημα της εθνικής ακίνητης περιουσίας.  Δόθηκε η εντύπωση αυτή με τον τρόπο που ειπώθηκαν από την τρόικα. Εκεί είναι το απαράδεκτο των δηλώσεων της τρόικας. Γιατί ποτέ δε μιλήσαμε και κυρίως ποτέ δεν θα υλοποιήσουμε εκποίηση και ξεπούλημα. Να μιλήσουμε για αναπτυξιακή αξιοποίηση, ναι. Το έχουμε πει πολλές φορές, κι αυτά συζητούμε στο Υπουργικό Συμβούλιο.  Τι μορφές θα πάρει αυτή η αναπτυξιακή αξιοποίηση, σε τι ύψος μπορεί να φτάσει μέσα από μακροχρόνιες μισθωτήριες συμβάσεις, με τη μορφή των ΣΔΙΤ, κλπ.
   Φοβάμαι ότι αν συνεχίσουμε στη χώρα μας μία τέτοιου είδους συζήτηση με αυτή την υποκριτική διάσταση που δίνεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε σχέση δηλαδή με το ξεπούλημα, όπως λένε, η εμπορικά αξιοποιήσιμη ακίνητη περιουσία, ουσιαστικά, ενώ έχει μια πολύ σοβαρή υπεραξία, θα αρχίσει να γλιστρά στην απαξία.  Πρέπει να προστατεύσουμε τον εθνικό πλούτο από ανεύθυνες δηλώσεις.
      Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, κατά τη συζήτηση πολλών επερωτήσεων στη Βουλή έχουμε αναδείξει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής μας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.  Το έχουμε κάνει. Δε λέμε κάτι το καινούργιο. 

Για τις αποκρατικοποιήσεις:

  Τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, τα θέματα της αναπτυξιακής αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, τα συζητάμε πάρα πολύ καιρό σε συσκέψεις και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Και μάλιστα έχουμε συζητήσει ιδέες και προτάσεις, έχουμε ανταλλάξει απόψεις μεταξύ μας. Δεν είναι κάτι το καινούργιο για την Κυβέρνησή μας.  Απλώς δεν έχουμε καταλήξει μέχρι σήμερα σε κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις.
Η ουσία είναι ότι η Κυβέρνησή μας και το έχουμε πει όλη αυτή την περίοδο, θα αξιοποιήσει, δεν θα εκποιήσει, δεν θα ξεπουλήσει, χρησιμοποιώ τα σωστά ρήματα, γιατί εδώ είδαμε μια απίστευτη υποκρισία που παίχτηκε το Σαββατοκύριακο γύρω από τα “ασημικά”, γύρω απ’ το ξεπούλημα, γύρω απ’ την εκποίηση. Μιλούσαμε πάντα και μιλάμε πάντα και θα μιλάμε για την επωφελέστερη δυνατή αναπτυξιακή αξιοποιίηση της περιουσίας, με στόχο και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.
  
Το πρόγραμμα διαμορφώνεται, η χαρτογράφηση της εμπορικά αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας συνεχίζεται απ’ το αρμόδιο Υπουργείο και με τους αρμόδιους φορείς. Δεν σας κρύβω ότι το συγκεκριμένο νούμερο ακούγεται για πρώτη φορά ή για να είμαι πολύ πιο σωστός ακούγεται για δεύτερη φορά, γιατί την πρώτη το είχαμε ακούσει από τον κ. Σαμαρά τον Ιούλιο του 2010.  Ο κ. Σαμαράς έχει μιλήσει για 50 δις μέσα σε δυο χρόνια για εμπορική αξιοποίηση σημαντικής ακίνητης εξουσίας.
   Καταρχήν όταν μιλάμε για ξεπούλημα, ότι δίνουμε τα ασημικά “μπιρ παρά”, ότι προχωρούμε με αγωνία να ξεπουλήσουμε ό,τι υπάρχει, για να σωθούμε, αυτό πραγματικά κάνει μεγάλη εθνική ζημιά. Ζημιά στον εθνικό μας πλούτο κι αυτό νομίζω ότι πρέπει να σταματήσει.

  Η διαδικασία της αναπτυξιακής αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας είναι μια διαδικασία πολύ σύνθετη, πολύ δύσκολη, που περνά από τη χαρτογράφηση των εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων και φτάνει μέχρι τη διαμόρφωση ενός στέρεου θεσμικού νομικού πλαισίου που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον.
   Αναφερθήκατε σε πολλές επιμέρους περιπτώσεις. Ορισμένες από αυτές συνδέονται με πώληση, μια στατική διαδικασία πώλησης.  Και τελειώνει το θέμα. Παίρνεις κάποια λεφτά, άντε μειώνεις σ' ένα μικρό ποσοστό το δημόσιο χρέος και τελείωσες.  Αυτό δεν έχει διατηρήσιμο χαρακτήρα και δεν αξιοποιείς αναπτυξιακά την ακίνητη περιουσία. Εμείς μιλάμε και μελετούμε όλες τις δυνατές διαδικασίες, έτσι ώστε, πρώτον, να θωρακίσουμε θεσμικά την όλη διαδικασία.  Είναι σημαντικό αυτό που λέω, υπό την εξής έννοια. Σε μια περίοδο, όπου η περιρρέουσα ατμόσφαιρα έχει υψηλό βαθμό δυσπιστίας απέναντι στην όποια διαδικασία που έχει σχέση με ακίνητη περιουσία του δημοσίου, με επιχειρήσεις του δημοσίου, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Και θέλω να το πω και στον κ. Σταϊκούρα. Πέρα από το ρητορικό βολονταρισμό της σπουδής, της επίσπευσης που προτείνει η Νέα Δημοκρατία, τους λέω να είναι πολύ πιο προσεκτικοί, γιατί οι ίδιοι θα έρθουν αύριο να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση περί διαδικασιών. Άρα θεσμική θωράκιση της όλης διαδικασίας. Στεγανοποίηση από οποιαδήποτε, έστω και την παραμικρή δυσπιστία ως προς τη διαφάνεια της όλης διαδικασίας και από κει και πέρα πάμε στην ουσία, στο κέντρο, στον σκληρό πυρήνα της αναπτυξιακής αξιοποίησης.  Εκεί μπορούμε, όπως σας είπα, να δούμε πολλές μορφές. Μάλιστα συζητάμε και ο Υπουργός Οικονομικών συζητά να αξιοποιήσουμε τα ακίνητα με τη μορφή ενός λεγόμενου “καλυμμένου ομολόγου” ένα cover bond, δίνοντάς το ως εγγύηση στον ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για να πάρουμε δάνειο να αποπληρώσουμε ένα μέρος του δημοσίου χρέους μας.

 Ας αφήσουμε αυτό το παιχνίδι με τα νησιά και τα αρχαία. Κάνει μεγάλη ζημιά. Όχι στην Κυβέρνηση. Κάνει ζημιά στην αξιοπιστία και στην εικόνα της χώρας και κυρίως κάνει ζημιά στην ουσιαστική αξία της ακίνητης περιουσίας.


Για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας:

   Η Νέα Δημοκρατία κάθε μέρα ζητάει την παραίτησή μας. Εμένα προχθές μου ζητούσαν την παραίτηση, μετά του κ. Παπουτσή, μετά του κ. Παπακωνσταντίνου. Λοιπόν, ας έρθουν στη Βουλή να κάνουν πρόταση μομφής για τους Υπουργούς, για την Κυβέρνηση, να συζητήσουμε εκεί. Τώρα είναι ένα παιχνίδι μικροπολιτικό και μικροκομματικό, συγκυριακού χαρακτήρα, αυτό που κάνει η Νέα Δημοκρατία.      Να μιλήσουμε σοβαρά, έχουμε πολλά σοβαρά θέματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε και με τη Νέα Δημοκρατία και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Να δούμε πώς προχωρεί η χώρα την επόμενη πενταετία, ποιο είναι το εθνικό σχέδιο που μπορούμε να συζητήσουμε.
  Στο πρόγραμμα της η Νέα Δημοκρατία μιλάει, για εμπορικά αξιοποιήσιμα ακίνητα.

Για τις φήμες πρόωρων εκλογών:

  Νομίζω, ότι βολικά η Νέα Δημοκρατία περιορίζεται, προκειμένου να αποκρούσει, την πρόταση διαλόγου της Κυβέρνησης να νομιμοποιήσει την αρνητική της στάση, στο θέμα της λήψης νέων μέτρων.  Δεν είναι αυτός ο στόχος μας.  Πρόκειται αντίθετα - όπως γνωρίζει καλά ο κ. Σταϊκούρας - για συζήτηση γύρω από τις μεγάλες διαρθρωτικές παρεμβάσεις τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα την επόμενη πενταετία, έτσι ώστε να μην αναγκαστούμε ως χώρα - όχι ως Κυβέρνηση - να προχωρήσουμε σε νέα μέτρα ή να αυξήσουμε τους φόρους.  Η χώρα έχει ανάγκη σήμερα από διαρθρωτικές δράσεις και παρεμβάσεις.  Αναφερόμαστε σε οκτώ τομεακά προγράμματα δράσης τα οποία θα συζητήσουμε.   Τι λέτε για το κράτος; Τι λέτε για την υγεία; Τι λέτε για το ασφαλιστικό σύστημα, κυρίως για τα επικουρικά ταμεία; Τι λέτε για μια σειρά πολιτικών για τις οποίες χρειάζονται διαρθρωτικές παρεμβάσεις;  Εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα, εκεί είναι η εθνική ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων.  Δεν θα συζητήσουμε νέα μέτρα, δεν θα συζητήσουμε νέους φόρους.  Εγώ μπορώ να σας πω υπαλλήλους Υπουργείων των οποίων οι μισθοί θα αυξηθούν με το ενιαίο μισθολόγιο. Οι πολιτικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας από το ενιαίο μισθολόγιο πραγματικά θα δουν βελτίωση του μισθολογίου τους. Άρα, λοιπόν, δεν είναι μονής αρνητικής κατεύθυνσης το ενιαίο μισθολόγιο.
Εμείς ζητούμε τη συναίνεση μέσα από το διάλογο, ζητούμε συμπτώσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητούμε ακόμα και τη διαφωνία τους, τις ενστάσεις, την κριτική τους.  Όμως από εκεί και πέρα είναι θέμα εθνικής ευθύνης για την Κυβέρνηση να προχωρήσει. Και ο ελληνικός λαός θα κρίνει τη στάση και την ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων στις επόμενες εκλογές.  Η ευθύνη που μας έδωσε τον Οκτώβριο του 2009 ο ελληνικός λαός είναι να κυβερνήσουμε, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, να σώσουμε την χώρα, να της δώσουμε μια νέα αναπτυξιακή προοπτική.

Για τα μελλοντικά σχέδια της Κυβέρνησης και ένα μεσοπρόθεσμο στρατηγικό δημοσιονομικό πλαίσιο:

   Για όλες αυτές τις παρεμβάσεις και τις διαρθρωτικές δράσεις που προτείνουμε, θα υπάρξει, ένα προσχέδιο μέσα στο Μάρτιο και θα υποβληθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς από το Υπουργείο Οικονομικών.  Θα έχουμε τη δυνατότητα να το συζητήσουμε δύο μήνες, Μάρτιο – Απρίλιο,  έτσι ώστε το Μάιο να έρθει προς έγκριση στη Βουλή.  Αυτό το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό δημοσιονομικό πλαίσιο θα έρθει στη Βουλή.  Θα το συζητήσουμε, όχι με τη μορφή, που είναι πολύ επικοινωνιακό ενδεχομένως και πιασάρικο στην αντιμνημονιακή λογική της Νέας Δημοκρατίας, ενός μνημονίου 2.  Δεν είναι ένα μνημόνιο 2.  Είναι μια – αν θέλετε - στρατηγική Νο. 2 για τη δημοσιονομική αναδιάρθρωση, ως αναπτυξιακός μοχλός για τη χώρα και για τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές.
 Βεβαίως θα προχωρήσουμε.  Αναλαμβάνουμε, ήδη, το κόστος. Δεν το δεχτήκαμε το κόστος από την πρώτη στιγμή;  Δεν θέλουμε να αλλοιώσουμε τις ευθύνες που μας δίνει το Σύνταγμα και οι δημοκρατικοί κανόνες του παιχνιδιού, ως Κυβέρνηση.  Ούτε θέλουμε να βάλουμε σε ένα παιχνίδι συνενοχής τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
   Βεβαίως ζητάμε συναίνεση, γιατί η χώρα πρέπει να πορευτεί συντεταγμένα σε μια νέα εποχή, λαμβάνοντας καθοριστικές εθνικής σημασίας αποφάσεις.  Ο καθένας πρέπει να τοποθετηθεί.  Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να τοποθετηθούν.
   Πρέπει να βγει ο καθένας από το ασφαλές κέλυφος του κόμματός του, της λογικής του, της σκοπιμότητάς του. Είμαστε πραγματικά σε εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Έγινε μια πολύ σημαντική προσπάθεια, δεν το ακούω να το λέει κανείς, ακόμα και οι φίλοι μας οι δημοσιογράφοι ή τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δημοσιονομικής προσαρμογής με κόστος. Και η ύφεση είναι ένα κόστος.
    Εμείς θέλουμε την εθνική συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
   Ελάτε να συζητήσουμε στο διάλογο, αφού έχετε μια ολοκληρωμένη πρόταση.  Ελάτε να συζητήσουμε για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.