14 Φεβ 2011

Ο Καλλικράτης, αγρότης


Σημαντικές θεσμικές αλλαγές επιφέρει ο Καλλικράτης στη γεωργία, αφού αρμοδιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης περνούν στις περιφέρειες.

Σε συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Κώστας Σκανδαλίδης με τους εκλεγμένους περιφερειάρχες την περασμένη Παρασκευή, αποφάσισαν να...
συγκροτηθεί μεικτή επιτροπή η οποία, ώς τα μέσα Μαρτίου, θα καταγράψει τα προβλήματα, ώστε ώς το τέλος του εξαμήνου να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στην εξυπηρέτηση των αγροτών. Ειδικότερα:

**Καλάθι αγροτικών προϊόντων. Σε κάθε περιφέρεια θα συγκροτηθεί μεικτή επιτροπή, που θα σχεδιάσει πόσα και ποια προϊόντα της περιοχής θα προωθήσει.

**Αγροτοδιατροφική σύμπραξη. Συγκροτείται αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία αναλαμβάνει διακίνηση και προβολή προϊόντων.

**Δημοπρατήριο. Θα χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας αγροτικών προϊόντων.

**Νέες υποδομές. Δημιουργούνται ή επεκτείνονται από το υπουργείο, επιβλέπονται από τις Περιφέρειες.

**Ελεγχοι. Με τη συνεργασία υπουργείου-περιφερειών και αναδιάταξη του δυναμικού.

**Πολιτική γης. Ζητούμενο των αγροτών είναι η Τράπεζα Γης που αφορά χωράφια που μένουν ακαλλιέργητα, δημόσια ή ιδιωτικά. Σε πρώτη φάση το υπουργείο ζητά να εντοπιστούν ποιες ακαλλιέργητες εκτάσεις ανήκουν σ' αυτό ή τις Περιφέρειες και μπορούν να δοθούν σε αγρότες.

**Πιστοποίηση προϊόντων. Στρατηγική υπουργείου ως προς τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης, γεωγραφικής προέλευσης κ.ά., πιστοποίηση μέσω Περιφερειών.

ΠΗΓΗ: enet.gr