14 Φεβ 2011

Απάντηση του Π. Μπεγλίτη στην εφημερίδα "Αποκαλύψεις" σχετικά με τα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ


Σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας “ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ” της 13ης Φεβρουαρίου 2011, που αναφέρεται σε διαδικασίες συντήρησης των ελικοπτέρων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:


1.  Το ΥΠΕΘΑ ουδεμία ανάμειξη έχει στη λήψη αποφάσεων του ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ.
που αφορούν τον τρόπο συντήρησης των ελικοπτέρων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

2.  Για τη συντήρηση των πτητικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων, η χώρα είναι μέλος του Helicopter Weapon System Partnership (HWSP), που λειτουργεί με βάση τους διεθνείς κανόνες του ΝΑΤΟ, υπό την Υπηρεσία Εφοδιασμού και Συντήρησης NAMSA, με έδρα το Λουξεμβούργο.

3. Λόγω της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις από τη συμμετοχή τους στον ανωτέρω οργανισμό, ζητήθηκε από το ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ., η παροχή βοήθειας, προκειμένου να εξετασθεί η ανάληψη συντήρησης των πτητικών του μέσων από τη NAMSA.

4. Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής συνεργασίας των δυο Υπουργείων και εν όψει της προετοιμασίας της αντιπυρικής περιόδου, το ΥΠΕΘΑ θα προσφέρει διά του ΓΕΑ κάθε δυνατή βοήθεια από την εμπειρία του στη συντήρηση των δικών του πτητικών μέσων και τη συμμετοχή του στη NAMSA.  Σε κάθε δε περίπτωση, η συμμετοχή του ΥΠΕΘΑ στη NAMSA γίνεται με τις πλέον διαφανείς διαδικασίες, τηρώντας την εθνική νομοθεσία και τους διεθνείς κανόνες.

5.  Η ευθύνη για τον τρόπο συντήρησης των πτητικών  μέσων του ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ. ανήκει σ' αυτό, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.