14 Φεβ 2011

Παπακωνσταντίνου: Αξιοποιούμε δεν εκποιούμε


Η κυβέρνηση αξιοποιεί ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, δεν εκποιεί δημόσια γη, και τις αποφάσεις για το τι και το πώς, τις παίρνει συντεταγμένα η ελληνική κυβέρνηση και ουδείς άλλος.Αυτό επισημαίνει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με αφορμή...
συνεντεύξεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σ. Ντερούζ, σε κυριακάτικες εφημερίδες.

Ο υπουργός χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του κ. Ντερούζ "το λιγότερο άστοχες, και σίγουρα ανακριβείς" και παράλληλα τονίζει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με απόλυτη διαφάνεια και με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Στη δήλωσή του ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει, επίσης, χαρακτηριστικά, ότι "η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης. Είναι μία επιλογή, που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, αλλά και στη μείωση του σημερινού τεράστιου χρέους της χώρας. Είναι μια επιλογή, που η κυβέρνηση προωθεί παράλληλα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει αποφασιστεί από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα- με σταθερότητα, απόλυτη διαφάνεια, με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον".

Νωρίτερα, ο κ Ντερούζ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" αναφέρει ότι τα επόμενα δύο χρόνια "θα κάνετε αποκρατικοποιήσεις 15 δισ. ευρώ" και προσθέτει: "Τα πρώτα 5 δισ. θα προέλθουν από την πώληση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και τα υπόλοιπα 10 δισ. από εισηγμένες και μη εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο".

Διευκρινίζει ότι η κυβέρνηση θα προσδιορίσει τις εταιρείες ενώ για την τριετία 2013-2015 αναφέρει "θα πουληθούν τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και η ακίνητη περιουσία από τα οποία θα εισπραχθούν 35 δισ. ευρώ . Επίσης υπάρχει και η μη καταγεγραμμένη περιουσία την οποία δεν έχουμε υπολογίσει".

Σημειώνει για τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ ότι «δεν θεωρεί απαραίτητο να έχει το κράτος μετοχές τους» ενώ σε ερώτηση για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο υποστηρίζει πως "είναι θέμα της κυβέρνησης τι πρέπει να κάνει και εάν πρέπει να μειώσει τη συμμετοχή της στον τραπεζικό κλάδο. Πάντως , υπάρχει η δέσμευση να πουληθεί ένα ποσοστό. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό γιατί θα επιτρέψει στις τράπεζες να γίνουν πιο ελκυστικές".
Νewpost