14 Φεβ 2011

ΠΑΣΟΚ :Συνεδριάζουν τα όργανα του κινήματος με κύριο θέμα τις δηλώσεις της τρόικας


Το σημείο βρασμού, πλησιάζει η θερμοκρασία στο εσωτερικό της κυβέρνησης, έπειτα από τα όσα είπαν στη συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της τρόικας. Ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είναι ενήμερος...
για τις αντιδράσεις και τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται στα κυβερνητικά στελέχη και στους βουλευτές, θα επιχειρήσει να αποφορτίσει την κατάσταση με δύο συνεδριάσεις. Την Τετάρτη συγκαλείται το Πολιτικό Συμβούλιο και την Πέμπτη το Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ.

Το πρωί της Δευτέρας ο κ. Παπανδρέου μετέβει εκτός προγράμματος στην Ιπποκράτους, όπου συναντήθηκε με το γραμματέα του ΠαΣοΚ κ. Μιχάλη Καρχιμάκη.

Στις δύο συνεδριάσεις των ανωτάτων οργάνων του κόμματος το ενδιαφέρον δε θα εστιαστεί μόνο στις παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού, αλλά και στις τοποθετήσεις των στελεχών του. Τα ερωτήματα για το συντονισμό της κυβέρνησης είναι πολλά, ενώ αυξάνονται και όσοι θέτουν το θέμα συγκρότησης ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών φουντώνουν, παρά τις επίσημες διαψεύσεις, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι, που εκφράζουν την απορία, αν η παρέμβαση της τρόικας έγινε εσκεμμένα για να σφίξει τα λουριά της κυβέρνησης, η οποία παρουσιάζει σημάδια χαλάρωσης.

Ορισμένα στελέχη αναρωτιούνται, επίσης, αν το πρόγραμμα σταθερότητας έχει πέσει έξω και η τρόικα επέλεξε αυτόν τον τρόπο να το πει στην κοινή γνώμη, αλλά και στις αγορές, την αντίδραση των οποίων ανέμενε με αγωνία η κυβέρνηση. Και υπάρχουν υπουργοί που ψέγουν, όσους αποφάσισαν για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ερήμην του υπουργικού συμβουλίου.

Η αναβίωση των τριβών ανάμεσα στους κ. κ. Ιωάννη Ραγκούση και Γιώργο Παπακωνσταντίνου δηλητηριάζει περαιτέρω το κλίμα στην κυβέρνηση. Πέραν των όποιων προσωπικών διαφορών, αυτή τη φορά φάνηκε, ότι συγκρούονται δύο αντιλήψεις στον πυρήνα της ηγετικής ομάδας της κυβέρνησης, για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται η τρόικα και τι όρια μπορούν να τεθούν στις απαιτήσεις της.

Ο υπουργός Εσωτερικών εμφανίστηκε να έχει πιο σκληρή γραμμή απέναντι στην τρόικα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών να προσπαθεί να διατηρήσει κάποιες ισορροπίες.

Συνεργάτες και των δύο υπουργών αφήνουν να «διαρρεύσει», ότι αμφότεροι ζήτησαν από την τρόικα να σταματήσει να δίνει συνεντεύξεις στα ελληνικά και στα ξένα ΜΜΕ και αν το κάνει να αποφύγει σχόλια, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας. Αν συνέβησαν έτσι τα πράγματα, το γεγονός ότι δεν εισακούστηκαν προσθέτει και άλλα αναπάντητα ερωτήματα και εντείνει την καχυποψία πολλών στελεχών έναντι του κ. Παπακωνσταντίνου, ότι ο ίδιος ζήτησε από την τρόικα να ανακοινώσει το πρόγραμμα των 50 δις. ευρώ, για να βγει από τη δύσκολη θέση, να το εξηγήσει ο ίδιος.



ΤΟ ΒΗΜΑ on line