(απόσπασμα συν/ξης απο την τηλ/κή εκπομπή "Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ)
Για την εικόνα τις Κυβέρνησης:
Δυο ζητήματα θέλω να θέσω: Σαφώς υπάρχουν ορισμένα λειτουργικά προβλήματα όπως σε κάθε Κυβέρνηση. Σήμερα όμως διογκώνονται αυτά τα προβλήματα...
στην αντίληψη του κόσμου, στην αντίληψη των Μέσων Ενημέρωσης, γιατί βρισκόμαστε στην εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Είναι γεγονός ότι έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε καθημερινά πρωτόγνωρα προβλήματα. Προβλήματα πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν στις κυβερνήσεις.
Όταν προχωράς σε μεταρρυθμίσεις, σε αλλαγές, στο κράτος, στη διοίκηση, στην οικονομία, όλα αυτά είναι σοβαρά προβλήματα, που κανείς δεν τα έθιξε τα τελευταία 35 χρόνια. Δεν είναι εύκολο όχι απλώς από την πολιτική και ιδεολογική πλευρά, αλλά και από τη διαχειριστική πλευρά να τα λύσεις.
Αλίμονο αν στο Υπουργικό Συμβούλιο τα στελέχη, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου δε μιλάνε, δεν εκφράζουν τους προβληματισμούς, ακόμα και τις διαφωνίες τους με κοινό στόχο, να συνδιαμορφώνουμε τις αποφάσεις και να λύνουμε τα προβλήματα.
Επειδή μίλησαν οι φίλοι δημοσιογράφοι για ένα άλλο μοντέλο, ναι, κάνουμε συσκέψεις, μιλάμε μεταξύ μας, υπάρχουν ακόμα και προβληματισμοί και διαφορετικές προσεγγίσεις και αντιπαραθέσεις. Αυτό είναι κακό; Εγώ θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό και για τη δημοκρατία και για τη λειτουργία των θεσμών, να έχουμε μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο, μέσα στις συσκέψεις που κάνουμε, και αντιπαραθέσεις. Πιστεύω ότι πλουτίζει τη λειτουργία της Κυβέρνησης. Δεν είμαστε σε κοιμητήριο, δε λειτουργούμε όλοι σε σιωπή κοιμητηρίου.
Νομίζω το δεύτερο που ειπώθηκε εδώ είναι το πιο κρίσιμο και θα έλεγα και επικίνδυνο εάν δεν προσεχθεί. Τι εννοώ: Μιλήσατε προηγουμένως για προϊούσα απονομιμοποίηση της Κυβέρνησης.
Ποιος το αξιολογεί αυτό; Εάν τελικά αποδεχθούμε μια απονομιμοποίηση μέσα από τις δημοσκοπήσεις, θα έχουμε επιφέρει πλήγματα στην αξιοπιστία των δημοκρατικών θεσμών, γενικότερα στην πολιτική ζωή. Μπορεί να μας οδηγήσει σε επικίνδυνους δρόμους μια αξιολόγηση της Κυβέρνησης με όρους πολιτικής συγκυρίας και δημοσκοπήσεων. Η νομιμοποίηση προέρχεται από τις εκλογές, η νομιμοποίηση προέρχεται από τη βούληση του ελληνικού λαού. Θέλω να επιμείνω σ’ αυτό γιατί ειλικρινά βλέπω τον κίνδυνο, εάν επικρατήσει η αντίληψη ότι μια Κυβέρνηση νομιμοποιείται ή δε νομιμοποιείται μέσα από τις όποιες ακτιβιστικές ενέργειες ορισμένων κινημάτων, τα οποία πολλές φορές δεν έχουν και τη μορφή κινημάτων, απλώς φαντασιώνονται τα κόμματα της Αριστεράς ότι προσλαμβάνουν τη μορφή κινημάτων, ή μέσα από τις δημοσκοπήσεις από την άλλη πλευρά. Αυτό είναι εξαιρετικά, επικίνδυνο. Μας οδηγεί στο ροκάνισμα, στην υπονόμευση των θεσμών, στην αξιοπιστία της κοινής γνώμης απέναντι στους θεσμούς. Ας το σκεφθούμε πάλι αυτό. Εγώ δεν πιστεύω ότι έχουν κριθεί με βάση τις δημοσκοπήσεις τα πάντα για την Κυβέρνηση. Το αντίθετο θα έλεγα. Βλέπουμε μέσα από την ποιοτικότερη και προσεκτικότερη ανάλυση των δημοσκοπήσεων, κάποιες αντοχές οι οποίες υπό ορισμένες βέβαια προϋποθέσεις, μπορούν να μεταφραστούν σε αποδοχή της κοινωνίας, για την κυβερνητική πολιτική μας στις επόμενες εκλογές.
Για την στάση και τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
Θέλουμε έναν διάλογο και πιστεύω ότι μας βοηθάει ακόμα και μέσα από την αντιπαράθεση. Αλλά ξέρετε, αισθάνομαι πολύ δύσκολα όταν ακούω έναν θεολογικού χαρακτήρα καταγγελτικό λόγο από την αξιωματική αντιπολίτευση, με στοιχεία ψυχολογικής και κοινωνιολογικής περιγραφής των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας. Δεν είναι όμως εδώ η αξιωματική αντιπολίτευση γι’ αυτό. Δε λέω ν’ απολογηθεί για το πρόσφατο παρελθόν, δεν είμαι Εισαγγελέας, δε θα τους καθίσω στο σκαμνί. Αυτό θα το κρίνει καλύτερα η ελληνική κοινωνία. Λέω όμως, ας μιλήσουν πολιτικά, με το δικό τους λόγο, με τις δικές τους προτάσεις, πέρα από τον καταγγελτικό λόγο εξαιτίας της κρίσης και της συγκυρίας.
Η Κυβέρνηση δεν ήθελε να συγκρουστεί με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε μια κρίσιμη περίοδο που βρισκόταν η χώρα, ανάμεσα στην επιβίωση, στη σωτηρία και την χρεοκοπία. Δεν εκβιάσαμε μέσα από την ψήφο στη Βουλή. Η αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Σαμαράς είχε δηλώσει ότι ακόμα και αν πηγαίναμε με ενισχυμένη πλειοψηφία δε θα ψήφιζε. Θα δημιουργούσαμε μεγάλη κρίση θεσμική και πολιτική στη χώρα σε μια δύσκολη περίοδο που έπρεπε ν’ αποφασίσουμε να προσφύγουμε στο μηχανισμό της τρόικας. Δεν το θέλαμε αυτό. Το πρόβλημά μας δεν ήταν η σύγκρουση ή να βάλουμε στη γωνία τη Νέα Δημοκρατία. Σώσαμε τη Νέα Δημοκρατία τότε αν θέλετε.
Είναι ανέφικτες οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας. Σέβομαι το θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δε μπορώ να δεχθώ όμως, ότι σ’ ένα χρόνο θα μηδενίσετε το δημόσιο έλλειμμα. Δεν είναι οι προτάσεις σοβαρές. Εάν εσείς πιστεύετε ότι σ’ ένα χρόνο μπορεί να εκμηδενιστεί το δημόσιο έλλειμμα, ότι σε δυο χρόνια μπορούσε η χώρα να εισπράξει 50 δισεκατομμύρια από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, πείτε μας πραγματικά, είμαστε έτοιμοι να το δεχθούμε. Έχουν σοβαρό πολιτικό έλλειμμα οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης να αρθρώσουν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση υπό τη δεδομένη συγκυρία. Ποιος είναι ο βασικός στόχος; Ο βασικός στόχος είναι να εμπεδωθεί η δημοσιονομική σταθερότητα, να εξυγιανθούν τα οικονομικά της χώρας, να αποτρέψουμε την περαιτέρω εμβάθυνση της ύφεσης και κυρίως να εμπεδώσουμε τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, που αρχίζουμε και κατακτούμε.
Πρέπει να βγούμε στις διεθνείς αγορές, πρέπει να μπορέσουμε να δανειστούμε με αξιοπρεπείς όρους για να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη. Αυτό είναι ένα κύριο θέμα.
Αυτός ο αποκαλυπτικός, ο καταστροφολογικός λόγος, δε βοηθάει κανέναν. Δε βοηθάει ούτε την αξιωματική αντιπολίτευση ούτε τη χώρα.