21 Φεβ 2011

H ALPHA BANΚ ανοίγει τα χαρτιά της


Πυρετός διαβουλεύσεων, οριακές διαπραγµατεύσεις αλλά και έντονη αγωνία για τις καταιγιστικές πλέον εξελίξεις ήταν το σκηνικό που επικράτησε στα επιτελεία όλων.. των ελληνικών τραπεζών το Σαββατοκύριακο µετά την ανατροπή σκηνικού που έφερε η πρόταση της Εθνικής Τράπεζας προς την Alpha Bankκαι η τουλάχιστον σε πρώτη φάση άρνηση της δεύτερης.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, η Alpha Bank αναµένεται να εκδώσει ενδεχοµένως και σήµερα ανακοίνωση, µε την οποία θα εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν στην απόρριψη της πρότασης της Εθνικής, πυροδοτώντας ουσιαστικά έναν νέο γύρο εξελίξεων υπό διαφορετικό πρίσµα.

Ετσι, αν το απόγευµα της Παρασκευής προέκυπτε ρήξη µεταξύ των δύο πλευρών, µετά τις διαβουλεύσεις του Σαββατοκύριακου ουδείς µπορεί να αποκλείσει κάποια εξέλιξη προς τη µία ή την άλλη κατεύθυνση. «Το παιχνίδι τώρα αρχίζει» ανέφερε χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ»υψηλόβαθµο στέλεχος της Alpha Bank, δήλωση που αφήνει περιθώριο για πολλές ερµηνείες, ακόµη και γιατην επανάληψη των συνοµιλιών σε νέα πλέον βάση.

Για ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ. Οπως αναφέρουν κύκλοι της Alpha Bank, ο βασικός λόγος για την άρνηση της τράπεζας ήταν οι όροι ανταλλαγής των µετοχών και όχι άυλαθέµατα που άπτονται της διοίκησης της νέας τράπεζας.

Αυτό σηµαίνει ότιαν υπάρξει νέα πρόταση από την Εθνική µε άλλους όρους ως προςτο τίµηµα της συναλλαγής, είναι πολύ πιθανό οι δύο πλευρές να καθήσουν εκ νέουστο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων. Κύκλοι της Εθνικήςπάντως σηµείωναν ότι η πρόταση είναι ήδη πολύ δελεαστική για τους µετόχουςτης Alpha Bank.

Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέ χη, η Alpha Bank καλείται πλέον να εξηγήσει µε σαφήνεια τους λόγους που την οδήγησαν στην απόρριψη της πρότασης της Εθνικής, δεδοµένης µάλιστα της τρέχουσας συγκυρίας. Και αυτό ενώ δέχεται ισχυρές πιέσεις τόσο από το Ελληνικό ∆ηµόσιο που κατέχει προνοµιούχες µετοχές της τράπεζας αξίας 940 εκατ. ευρώ όσο και από τις αγορές,που µε τη στάση τους την Παρασκευή τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της συµφωνίας. Το κείµενο της ανακοίνωσης αναµένουν µε τη σειρά τους και τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, προκειµένου να κάνουν τη δική τους κίνηση στην τραπεζική σκακιέρα.

Ουσιαστικά, θεωρούν ότι η διοίκηση της Alpha θα πρέπει να απευθυνθεί στους µετόχους της και να τους δώσει πειστικές απαντήσεις για τους λόγους της άρνησης.

Και αυτό γιατί κανείς δεν µπορεί να αποκλείσει το ενδεχόµενο η διοίκηση της Εθνικής να απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση των µετόχων της Alpha Bank ζητώντας να πουν «ναι ή όχι» στην πρότασή της ώστετον τελικό λόγο να έχουν στην πραγµατικότητα οι θεσµικοί και οι ιδιώτες µέτοχοι µε δεδοµένοτον πολυµετοχικό χαρακτήρα της Alpha Bank.

 Σύµφωνα µε κύκλους της Εθνικής Τράπεζας, η Alpha Bank καλείται να λάβει υπόψητης στην τελική της απόφαση το γεγονός ότι οι συνθήκες στην αγορά εντός κι εκτός συνόρων είναι πολύ διαφορετικές σήµερα σε σχέση µε το 2001, όταν έγινε η πρώτη προσπάθεια προσέγγισης.
Και αυτό γιατί αφενός η διεθνής και η εσωτερική οικονοµική κατάσταση είναιπολύ δύσκολες και αφετέρου οι τράπεζες είναι αποκλεισµένες από τις διεθνείς χρηµαταγορές και εξαρτηµένες από τη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του κράτους.


ΤΑ ΝΕΑ