28 Ιουλ 2021

Η κυβέρνηση κηρύσσει… ανακωχή με την πανδημία τον Αύγουστο


Μαρίνα Αλεξανδρή

Η αύξηση των κρουσμάτων είναι ανησυχητική, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των νοσηλειών σε σοβαρή κατάσταση. Τουλάχιστον αυτή είναι η αποτίμηση που γίνεται στην κυβέρνηση για την εξέλιξη του τέταρτου κύματος της πανδημίας – εξ ου και η επιλογή στην οποία κλίνει...

αυτή την στιγμή το Μαξίμου, είναι να υπάρξει μια «ανάπαυλα» στην διάρκεια του Αυγούστου σε ότι αφορά την πίεση προς την κοινωνία, τόσο με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών όσο και με τα περιοριστικά μέτρα.

Πρόκειται για μια επιλογή που εμπεριέχει κινδύνους, καθώς ουδείς από τους επιδημιολόγους ρισκάρει ασφαλή πρόβλεψη για την εξέλιξη της πανδημίας, πρόκειται όμως και για μια απόφαση που δείχνει μονόδρομος, καθώς το ασφυκτικό κυβερνητικό pressing προς τους ανεμβολίαστους πολίτες (με την «απειλή» είτε της υποχρεωτικότητας, είτε του κοινωνικού αποκλεισμού) μάλλον τα αντίθετα από τα προσδοκόμενα αποτελέσματα απέδωσε μέχρι τώρα.

Ως εκ τούτου το σήμα που έστειλε χθες από την Βουλή ο πρωθυπουργός, ότι, τελικά, δεν θα τεθεί ζήτημα υποχρεωτικών εμβολιασμών για τους εκπαιδευτικούς, είναι ενδεικτικό της (νέας) κυβερνητικής στροφής από το «μαστίγιο» στο «καρότο».

«Μας απασχόλησε το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού εκπαιδευτικών, αλλά δεν θα ήταν στην παρούσα συγκυρία η ενδεδειγμένη λύση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και αναγνώρισε, πως είναι πολύ δύσκολο, να αναπληρωθούν εκπαιδευτικοί, που, εάν ίσχυε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα έπρεπε να τεθούν σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή η δυσκολία ήταν ο ένας από τους παράγοντες που μέτρησε, για να σταματήσει η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας στους εκπαιδευτικούς – μια συζήτηση, την οποία τροφοδοτούσαν το τελευταίο διάστημα τα ίδια τα στελέχη της κυβέρνησης.

Ο δεύτερος παράγοντας ήταν τα στοιχεία, που δείχνουν πως ο ρυθμός των εμβολιασμών, με βάση τα νέα ραντεβού, έχει πέσει κατακόρυφα παρά την τακτική της πίεσης και των απειλών. Και ως εκ τούτου, στις τελευταίες συσκέψεις στο Μαξίμου, επικράτησε η άποψη για (μια ακόμη) στροφή από την τακτική της επιβολής στην τακτική της πειθούς. Στις ίδιες συσκέψεις ήταν εμφανής και η απροθυμία για νέα τοπικά lockdown, ανάλογα με εκείνα της Μυκόνου, ειδικά μέσα στον Αύγουστο και στην κορύφωση της τουριστικής κίνησης.

Είναι προφανές, ότι η κυβέρνηση κινείται για μια ακόμη φορά σπασμωδικά, πρωτίστως με πολιτικά, επικοινωνιακά και οικονομικά κριτήρια και όχι επιδημιολογικά – γεγονός, που σημαίνει, ότι δεν αποκλείεται και νέα στροφή, εάν υπάρξει περαιτέρω έξαρση των κρουσμάτων και, κυρίως, των νοσηλειών.

Προς το παρόν, στο Μαξίμου, στον ΕΟΔΥ και στην Πολιτική Προστασία προτιμούν να στέκονται στα στοιχεία, που δείχνουν, ότι, παρά την εξάπλωση της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, οι νοσηλείες δεν εμφανίζουν ανησυχητικό ρυθμό αύξησης.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.593 νέα κρούσματα μετά από ρεκόρ τεστ που έφθασαν τα 97.664. Οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν στους 142 από τους 147, ενώ καταγράφηκαν 8 θάνατοι. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid έφτασαν τις 153, με τον μέσο όρο επταημέρου να είναι 162, επίπεδο το οποίο κρίνεται ακόμη διαχειρίσιμο.

Όμως, το ιϊκό φορτίο παραμένει ακόμη πολύ υψηλό στην Αττική και, με βάση τα λύματα, δείχνει έξαρση και σε τουλάχιστον τέσσερις ακόμη περιοχές της χώρας - Πάτρα (+65%), Χανιά (+106%), Αλεξανδρούπολη (+141%) και Βόλο (+218%) – ενώ νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος και η Πάρος εξακολουθούν να βρίσκονται ένα βήμα πριν από το «κόκκινο».

Όλα αυτά σημαίνουν, όπως επισημαίνουν και οι ίδιοι οι λοιμωξιολόγοι του υπουργείου Υγείας, πως η επιδημιολογική εικόνα, όπως και η κατάσταση στα νοσοκομεία, μπορεί να αλλάξει και να επιδεινωθεί περαιτέρω από την μία στιγμή στην άλλη. Και σημαίνουν, επίσης, ότι η κυβέρνηση κινείται και πάλι χωρίς μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό και σε λογική «βλέποντας και κάνοντας».


ΠΗΓΗ: tvxs.gr