26 Ιαν 2011

Κόντρα κυβέρνησης -Πανεπιστημίου για την κατάληψη της Νομικής


Ολοκληρώθηκε πριν απο λίγο η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, στο γραφείο του στη Βουλή με θέμα την εκτόνωση της κρίσης, που προκλήθηκε από την κατάληψη της Νομικής Σχολής από μετανάστες.  
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός ζήτησε... να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με ψυχραιμία και ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να παρασυρθεί σε εντάσεις. Ζήτησε επίσης να εφαρμοστούν οι νόμοι ώστε να μην καταλυθεί το κράτος δικαίου.
Μετά την έκτακτη σύσκεψη ακολουθεί συνάντηση της υπουργού Παιδείας κ. Αννας Διαμαντοπούλου με τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων, προκειμένου να αναζητηθεί τρόπος συνεννόησης. Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα οποιασδήποτε παρέμβασης

Τα γεγονότα

Πρύτανης: «Να εκκενωθεί σήμερα το κτήριο»


Σε σημερινή του συνέντευξη Τύπου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης κάλεσε την κυβέρνηση να βοηθήσει στη λύση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, ενώ ζήτησε από το υπ. Εσωτερικών να συνεργαστεί με το πανεπιστήμιο για να εκκενωθεί «σήμερα κιόλας» το κτήριο.

«Σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών ζητούμε την εκκένωση του κτηρίου της Νομικής σήμερα κιόλας», δήλωσε ο πρύτανης και έκανε λόγο για κατάχρηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Ο κ. Πελεγρίνης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, την υφυπουργό Άννα Νταλάρα, το δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάνη Σγουρό σε σύσκεψη στο Πανεπιστήμιο, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, το οποίο χαρακτήρισε μεταναστευτικό.

Παίρνοντας το λόγο, ο αντιπρύτανης επανέλαβε ότι η μετάθεση ευθυνών από την πολιτεία στο Πανεπιστήμιο «απλά διευκολύνει τη μη λύση του προβλήματος».


Η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών


Μήνυμα στις πρυτανικές Αρχές «να δείξουν σοβαρότητα στην άσκηση των καθηκόντων τους, όπως αυτά απορρέουν από τους νόμους και την ιδιότητά τους», έστειλε το υπουργείο Εσωτερικών μετά τις δηλώσεις του πρύτανη.

Συγκεκριμένα, συνεργάτες του υπουργού Εσωτερικών, αφού ενημερώθηκαν από δημοσιογράφους για την πρόσκληση του κ. Πελεγρίνη, δήλωσαν ότι «απαιτείται σοβαρότητα από τις πρυτανικές αρχές και άσκηση των καθηκόντων τους, όπως αυτά απορρέουν από το νόμο και την ιδιότητά τους ως εγγυητές της ομαλότητας και της απρόσκοπτης λειτουργίας του πανεπιστημίου. Ο υπουργός Εσωτερικών χθες, με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ξεκαθάρισε ότι καμία μεμονωμένη ή μαζική νομιμοποίηση μεταναστών ούτε πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους 15 μήνες ούτε θα πραγματοποιηθεί».


Παπουτσής «Αποκλειστική ευθύνη των πρυτανικών αρχών»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής τόνισε  ότι οι πρυτανικές αρχές έχουν την αποκλειστική ευθύνη και την αρμοδιότητα για τη λειτουργία και την ασφάλεια των χώρων και των εγκαταστάσεων. Επιτέθηκε επίσης, σε όσους μετακίνησαν τους μετανάστες από την Κρήτη στην Αθήνα «με στόχο κομματικά οφέλη».




Παρέμβαση εισαγγελέα

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την κατάληψη του ιστορικού κτιρίου της Νομικής Σχολής από παράνομους μετανάστες διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ι. Σακελάκος.

Θα διερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί από τις πρυτανικές αρχές το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, αλλά και άλλες αξιόποινες πράξεις από κάθε υπεύθυνο για την είσοδο και κατάληψη των μεταναστών στους χώρους της Σχολής.