26 Ιαν 2011

Στον Αρειο Πάγο η ρύθμιση του 2002 για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων


Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα κρίνει εάν είναι συνταγματική ή μη η νομοθετική ρύθμιση του 2002, βάσει της οποίας μονιμοποιήθηκαν συμβασιούχοι, παρά την απαγόρευση που θεσπίζει το αναθεωρημένο Σύνταγμα.

Στο στόχαστρο των δικαστών βρίσκεται... η διάταξη του νόμου 3051/2002, ο οποίος είχε παρατείνει για δύο επιπλέον μήνες την προθεσμία εντός της οποίας μπορούσαν συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, οι οποίοι υπηρέτησαν στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ το χρονικό διάστημα 1.8.1999-31.3.2000, να υποβάλουν αιτήσεις μονιμοποίησης.

Σύμφωνα με την απόφαση του Β' Τμήματος του Αρείου Πάγου, η ρύθμιση αυτή παραβιάζει το αναθεωρημένο άρθρο 118 του Συντάγματος, το οποίο δεν παρέχει «την ευχέρεια στον κοινό νομοθέτη να επεμβαίνει εκ νέου για τη θέσπιση κανόνων τακτοποίησης της υπηρεσίας κατάστασης» των συμβασιούχων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Ετσι, οι δικαστές, με αφορμή την υπόθεση μονιμοποίησης συμβασιούχου αρχιτέκτονα-μηχανικού του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας, παρέπεμψαν το ζήτημα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αποφανθεί οριστικά.

Να σημειωθεί ότι και η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με το ίδιο σκεπτικό έχει αρνηθεί να εγκρίνει τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής των συμβασιούχων που μονιμοποιήθηκαν μετά τη συνταγματική αναθεώρηση και εντός της δίμηνης παράτασης που προβλέπει ο επίμαχος νόμος.

ΠΗΓΗ: enet.gr