26 Ιαν 2011

ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - ΟΓΑ: Τα Ταμεία πέρασαν το τεστ - Αντέχουν ως το 2060


Σημαντική μείωση του ελλείμματος των τριών μεγάλων Ταμείων, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, από σήμερα ως το 2060 και διατήρηση της αύξησης των δαπανών για συντάξεις εντός του ορίου που θέτει το μνημόνιο - δηλαδή κάτω από το 2,5% του ΑΕΠ δείχνουν οι αναλογιστικές μελέτες... που παρουσίασε χθες στην ειδική επιτροπή της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστούν τουλάχιστον τα προσεχή χρόνια- πρόσθετα μέτρα και παρεμβάσεις τουλάχιστον για τα συγκεκριμένα Ταμεία.

Βεβαίως την άνοιξη θα ξεκινήσουν οι αναλογιστικές μελέτες στα επικουρικά ταμεία και όπου χρειασθεί θα γίνουν παρεμβάσεις στο ύψος των επικουρικών συντάξεων. Ωστόσο οι μελέτες που βγήκαν και οι διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει ανάγκη πρόσθετων αλλαγών προσφέρουν ανακούφιση στους ασφαλισμένους και θα εκτονώσουν την πίεση πρόωρης φυγής από την εργασία, εξέλιξη που δημιουργεί επιπλέον κόστος στα ασφαλιστικά ταμεία.

Το έλλειμμα του ΙΚΑ το 2060 διαμορφώνεται στο 1,65% του ΑΕΠ, αντί του 4,5%, ποσοστό στο οποίο θα έφθανε εφόσον δεν θα γινόταν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του προηγουμένου καλοκαιριού. Η μείωση του ελλείμματος του ΙΚΑ ξεκινά από το τρέχον έτος από 1,25% σε 0,65% και συνεχίζεται ως το 2060. Μειωμένες εμφανίζονται και οι δαπάνες για συντάξεις. Θα φθάσουν το 2060 το 4,72%, αντί του 7,16% του ΑΕΠ προ των μέτρων. Το έλλειμμα του ΟΑΕΕ (αυτοαπασχολούμενοι) θα φθάσει το 1,14% του ΑΕΠ αντί του 1,84% (προ μέτρων) και η δαπάνη των συντάξεων το 1,95% αντί του 2,68%.

Στον ΟΓΑ καταγράφεται σημαντική μείωση σε βάθος χρόνου της δαπάνης για συντάξεις κυρίως λόγω μείωσης του πληθυσμού που προβλέπεται στους κλάδους αυτούς. Ετσι με βάση τις μελέτες οι δαπάνες για τον ΟΓΑ μειώνονται από το 1,93 % του ΑΕΠ το 2009 στο 0,34% για το 2060 (μείωση κατά 1,59%). Αντιστοίχως στο Δημόσιο έχουμε μείωση της δαπάνης για συντάξεις από το 2,68% του ΑΕΠ το 2009 στο 2,05% το 2060 (μείωση 0,63% του ΑΕΠ).

 Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, «στα ταμεία κύριας ασφάλισης δεν θα χρειασθούν άλλες αλλαγές. Δηλαδή δεν θα τροποποιηθούν περαιτέρω τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ή ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων».

Αντιθέτως, αλλαγές αναμένονται στις επικουρικές συντάξεις, ανάλογα με τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις αναλογιστικές μελέτες που αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα. Να σημειωθεί ότι η επικαιροποίηση των αναλογιστικών μελετών έγινε με βάση τις μακροοικονομικές παραδοχές του Εco/Fin.

το Βήμα on line