3 Δεκ 2010

Οικολόγοι -Πράσινοι: Αυτοδιάψευση Κομισιόν για φυτοφάρμακο ευρείας κυκλοφορίας


Σύμφωνα με ανακοίνωση τύπου των Οικολόγων-Πράσινων, «δημιουργείται σοβαρό πολιτικό θέμα από την αποκάλυψη ότι η καθησυχαστική απάντηση του Κοινοτικού Επιτρόπου John Dali σε ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου για τους κινδύνους από το Roundup, φυτοφάρμακο ευρείας κυκλοφορίας της εταιρίας Monsanto που έχει λάβει άδεια μέχρι.... 
το 2015 (χωρίς διερεύνηση επικινδυνότητας σύμφωνα με τη καταγγελία), διαψεύδεται από την ίδια την επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου δημοσιεύονται τα ευρωπαϊκά νομικά κείμενα.»
 Όπως αναφέρει η ανακοίνωση των Οικολόγων-Πράσινων, "στην απάντησή του με ημερομηνία 12.11.2010 ο κ. Dali, γνωστός για την υποστήριξή του στα μεταλλαγμένα, τόνιζε ότι "συζητείται ένα πρόγραμμα για την επανεξέταση των δραστικών ουσιών που περιέχονται στο παράρτημα Ι της οδηγίας 91/414 όπως τροποποιήθηκε, μεταξύ άλλων, με την οδηγία 2001/99, για την οποία η περίοδος έγκρισης πρόκειται να λήξει και το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει την ουσία glyphosate", τη δραστική δηλαδή ουσία του Roundup.

Μια μέρα όμως νωρίτερα, στο τεύχος L293/48/11.11.2010 της Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημοσιευόταν η Οδηγία 2010/77/Ε.Ε που παρατείνει, με τους ίδιους εξαιρετικά χαλαρούς όρους, την περίοδο έγκρισης της συγκεκριμένης ουσίας μέχρι το τέλος του 2015. Η πενταετής παράταση δόθηκε, παρόλο που η Κομισιόν γνώριζε επίσημα από τις 28 Σεπτεμβρίου τη μελέτη για τους σοβαρότατους κινδύνους από τη δραστική ουσία του Roundup και (υποτίθεται ότι) ερευνούσε το θέμα
. Επιπλέον, στην απάντηση προς τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, η Κομισιόν αποκρύπτει την Οδηγία που είχε δημοσιευθεί μια μέρα πριν και βρισκόταν κατά τη σύνταξη της απάντησης σε τελικό στάδιο προετοιμασίας για δημοσίευση. Αντίθετα, εμφανίζει μια επίπλαστη καθησυχαστική εικόνα ότι το θέμα γινόταν ήδη αντικείμενο σοβαρής διερεύνησης προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και ότι δεν αποκλειόταν ακόμη και η ολική απαγόρευση του φυτοφαρμάκου."

Και οι Οικολόγοι-Πράσινοι καταλήγουν : "Έχουμε να κάνουμε είτε με συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης είτε με παράλληλες πολιτικές, που υπαγορεύουν ομάδες συμφερόντων στην Κομισιόν", δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. "Και στις δύο περιπτώσεις, πρόκειται για ένα πολιτικό θέμα εξαιρετικής σοβαρότητας: Παρακάμπτεται επιστημονική μελέτη που τεκμηριώνει σοβαρότατους κινδύνους από μια ουσία με ευρύτατη εμπορική κυκλοφορία, και η άδειά της ανανεώνεται για πέντε ακόμη χρόνια, πριν προλάβουν να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Αμέσως μετά δίνεται στο ευρωκοινοβούλιο αβάσιμη καθησυχαστική απάντηση από τον αρμόδιο Επίτροπο, που συμβαίνει να είναι και ένθερμος υποστηρικτής των μεταλλαγμένων. Όλα αυτά θωρακίζουν τα έσοδα της μεγαλύτερης εταιρίας μεταλλαγμένων και αφήνουν αθωράκιστη την υγεία εκατομμυρίων Ευρωπαίων αγροτών και καταναλωτών. Η Κομισιόν, λοιπόν, και ο κ. Ντάλι προσωπικά, οφείλουν άμεσες και ουσιαστικές εξηγήσεις".



ΠΗΓΗ: enet.gr